Erbakan’ın izleri Saadet’ten silindi

Kurtulmuş, Erbakan yanlılarından oluşan listede yer almak istemedi ve kendi listesini hazırladı. Listesi kazanan Kurtulmuş, basit çoğunluğun arandığı 3. turda 310 oyla başkan seçildi

Milli Görüş çizgisinin son partisi Saadet'te eski Başbakan Necmettin Erbakan ile Genel Başkan Numan Kurtulmuş arasında kürsü kavgasına kadar tırmanan liste savaşı yaşandı. Erbakan yanlıları, Kurtulmuş'un Genel İdare Kurulu (GİK) için hazırladığı beyaz listeye karşı yeşil liste çıkarttı. Parti üzerindeki Erbakan etkisini azaltmak ve liderliğini güçlendirmek isteyen Kurtulmuş, anlaşma sağlanamayınca, kendisinin genel başkan adayı olduğu, ancak Erbakan yanlılarının yönetime girmesini istediği 43 kişinin de yer aldığı yeşil listeden istifa etti. Böylece yeşil liste “genel başkan adayı olmayan liste” haline geldi.
Yeşil listede yer alan Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, kızı Elif Erbakan ve damadı Mehmet Altınöz ise Kurtulmuş'un beyaz listesine giremedi.
Delegenin yarıya yakınının sandığa gittiği kavgalı kongrede Kurtulmuş ancak 3. turda, delegelerin dörtte birinin oyuyla genel başkan seçilebildi. Ancak Kurtulmuş, Erbakan adını ve Erbakan'a yakın isimleri liste dışı bırakmayı başardı. Kurtulmuş, kongre öncesi Milliyet yazarı Taha Akyol'a, “Partimiz üzerinde Erbakan vesayeti olduğuna dair kamuoyunda bir algı var. Kongremizde bu algıyı kaldıracağız” demişti.

İki liste yarıştı
SP'nin olağanüstü büyük kongresi, dün Atatürk Spor Salonu'nda yapıldı. Kurtulmuş ile Erbakan'ın yaptığı konuşmaların ardından GİK aday listeleri divan başkanlığına teslim edildi. Ancak Erbakan yanlıları, istedikleri 43 kişinin Kurtulmuş tarafından listeye alınması kabul edilmeyince yeni bir liste hazırladı. Bu yeşil listede yine Kurtulmuş genel başkan adayı olurken, Oğuzhan Asiltürk, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Tekdal ve Yasin Hatipoğlu gibi Erbakan ekibinden isimler de bu listeye girdi. Anlaşma sağlanamayınca Kurtulmuş ve bazı isimler bu listeden istifa edip 'beyaz' listeyi hazırladı. Böylece, Erbakan yanlılarının listesi, genel başkan adayı ve 30'u aşkın isim olmadan seçime girdi. Asiltürk'ün adının okunması sırasında bazı partililer “yuh” çekti.
Kurtulmuş, ikinci listeye itirazını şöyle açıkladı: “Ben her konuda çalışacak ekipler istiyorum. Onur Kurulumuz olacak ve tecrübelerinden yararlanacağımız abilerimiz olacak. Ben bu partinin başkanıysam, müsaade edin de 10 kişiyi tercih hakkım olsun.”
Konuşmaların ardından yapılan oylamada 1250 delegeden sadece 634'ü oy kullandı. Erbakan'ın delegelerden oy kullanmalarını istemediği ileri sürüldü.

Beyaz listeye 490 oy
Geçerli 571'in oyun 490'unu alan Kurtulmuş'un beyaz listesi seçildi, Kurtulmuş ise salt çoğunluk gerektiği için ilk iki turda genel başkan olamadı. İkinci turda 279 oy alan Kurtulmuş, basit çoğunluğun arandığı üçüncü turda 310 oyla seçilebildi.
Oylama sonuçları SP'nin ikiye bölündüğünün de göstergesi oldu. Erbakan'ın ailesinden ve kurmaylarından hiçbir isim parti yönetiminde yer alamadı.

Ak Parti'ye yüklendiKongrenin tek genel başkan adayı Kurtulmuş, konuşmasında 28 Şubat sürecini ağır biçimde eleştirirken Ak Parti'ye de şöyle yüklendi: “28 Şubat döneminde beline kadar sakallı bir takım karikatür adamlar vardı, nerede şimdi onlar? Her akşam yeşil gözlü bir kadını, sonradan öğrenildi ki, bir barda konsomatris olarak çalışan bir kadını Ramazan'da her akşam milletin dinine, imanına küfretmek için kullandılar. Şimdi nerede bu kadın? Bu tertipleri yapanlar nerede? O yıkmaya çalıştığı ruh burada, Ankara'da. İktidar metal yorgunluğuna uğramıştır. Fecr-i kazip (yalancı şafak) bitiyor fecr-i sadık(gerçek şafak) geliyor. Sakın sizi AKP'liler CHP-MHP koalisyonuyla korkutmasın. Böyle devam ettikçe bu millet sittin sene CHP ve MHP'yi iktidara getirmeyecektir.” Kurtulmuş'un konuşmasından sonra salona gelen Erbakan, oturduğu yerden yaptığı konuşmada, Ak Parti ile CHP'nin birbirinden farklarının olmadığını belirtti. AK Parti'yi “içi saman dolu kuş”a benzeten Erbakan, “İçi saman dolu kuş başka, canlı kuş başka. Canlı kuş geliyor” dedi.

Kongrede kavga çıktı
Oylamaya geçildikten sonra başkanlık divanı önünde yumruklaşmaya varan kavga çıktı. Çevik kuvvetin ayırdığı kavgaya Erbakan'ın özel kalem müdürü Mehmet Karaman da karıştı.

Kurtulmuş'un istemediği isimler
Haber7 internet sitesinin haberine göre, yeşil listede yer alan ve Kurtulmuş'un istemediği isimlerden bazıları şöyle: Ahmet Fevzi İnceöz, Ahmet Tekdal, Ayşenur Tekdal, Celal Asiltürk, Elif Erbakan, Fatih Erbakan, Fehim Adak, Fethullah Erbaş, İsmail Müftüoğlu, Mete Gündoğan, Oğuzhan Asiltürk, Orhan Altınöz, Osman Yumakoğulları, Suat Pamukçu, Şerafettin Kılıç, Şevket Kazan, Temel Karamollaoğlu, Veysel Candan, Yasin Hatipoğlu.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri