Envaiçeşit kredi veriyoruz en kolay tahsilat konutta

Küresel krizin etkisiyle konut kredilerinin geri ödenmesinde yaşanacak sorunların Türkiye'de mini bir mortgage krizine sebep olabileceğinden endişe ediliyordu.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, kredi geri ödeme istatistiklerinin endişelerin yersiz olduğunu gösterdiğini söyledi. Gayrimenkul kredilerindeki sorunlu oranı yüzde 1 seviyesinde olduğunu, bu oranın kendisini hiç endişelendirmediğini belirten Özince, "Envaiçeşit kredi veriyoruz. Gayrimenkul kredisi kadar sorunsuz hiçbir kredimiz yok." dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nin açılışında konuşan Özince, gelişmiş ülkelerde sorunun konut kredilerinden çıktığını, Türkiye'de ise durumun tam tersi olduğunu belirtti. Gayrimenkul kredilerinde konjonktürden ötürü birtakım bozulmalar olduğunu, ancak bu kredilerin her zaman cazibesini koruyacağına inandığını belirten Özince, "Bu konuda çok ciddi potansiyel var. İnsanlar gayrimenkule sahip olmak istiyorlar, gayrimenkule yatırım yapmak istiyorlar.'' diye konuştu. Özince başta Amerika olmak üzere birçok ülkede büyük sorunlara neden olan konut finansmanının Türkiye'de tam tersi tablo göstermeye devam edeceğini belirterek bu durumdan yararlanmanın mümkün olduğuna dikkat çekti. Konut kredileri ile ilgili çeşitli teşvikler getirildiğini, ancak ipotek alınmamışsa konut finansmanının bu avantajdan yararlanamadığını ifade eden Özince, "İlla ipotek şart mıdır? İlgili bakanlara ilettik. Para ve sermaye piyasası ile ilgili hiçbir gri alan kalmamalıdır." şeklinde konuştu. Konut kredilerinin tüketici kredisi kapsamında olmaması gerektiğini belirten Özince, eğer konut kredileri tüketici kredisi kapsamında kısıtlanırsa bunun refinanse edilmesini bile engellemenin mümkün olacağını belirtti. Özince'ye göre, Türkiye'de gayrimenkul ve inşaat sektöründe büyük potansiyel bulunmasına rağmen halen gayrimenkulü menkulleştirme ile ilgili değerlendirmeler yapılmaya devam ediliyor. TBB Başkanı, kurumsal yatırımcıyı her ne pahasına olursa olsun gayrimenkulle ilgili yatırım araçlarına sokacak teşvikleri hayata geçirmek gerektiğini vurguladı.

BANKALARIN KÂRI YÜZDE 32 ARTTI

Zirvede, "Gayrimenkul Sektörü İçin Öngörüler" başlıklı raporu açıklayan Dr. Can Fuat Gürlesel, yeni dönemde gayrimenkul fiyatlarının artışında sınırlanma ve gayrimenkul sektörüne aktarılacak finansman olanaklarında sınırlama beklendiğini açıkladı. Bu arada Türkiye Bankalar Birliği, "Türkiye Bankacılık Sistemi Mart 2009" raporunu yayınladı. Buna göre bankaların kârı mart itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 5 milyar TL'ye yükseldi. Yıllık bazda özkaynak kârlılığı yüzde 15,9, yıllık bazda aktif kârlılığı ise yüzde 1,9 düzeyinde gerçekleşti.
zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri