Engelsiz üniversite hayali gerçek oluyor

YÖK, 'engelsiz üniversiteler' oluşturmak için harekete geçti.

Yeniden düzenlenen yönetmelik sayesinde yüksek öğrenim gören engelli öğrencilerin eğitim hayatını kolaylaştıracak akademik ortamın hazırlanması amaçlanıyor.

YÖK, bugüne kadar bazı üniversiteler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çaba gösterdiği 'engelsiz üniversite' konusunda resmen harekete geçti. Yapılan yönetmelik değişikliği ile oluşacak engelli öğrenci birimleri, kampüslerin ve kümpüs içindeki açık alanların engelli öğrenciler için ulaşılabilir olmasını sağlayacak.

YÖK, engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırmak için hazırladığı “Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği”ni yeniden düzenledi. “Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği” Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, yönetmelik, yüksek öğrenim gören özürlü öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli akademik ortamın hazırlanmasını ve eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlamayı amaçlıyor.

YÖK çatısında komisyon

Yükseköğretim Kurulu bünyesinde yüksek öğrenim aşamasına gelen veya yüksek öğrenim gören özürlü öğrencilerin ihtiyaçlarını belirlemek, belirlenen ihtiyaçlara göre yapılması gereken idari düzenlemeleri planlamak ve gerekli alt yapı standartlarını oluşturarak ilgili yükseköğretim kurumları arasında koordinasyonu sağlamak üzere, “Yükseköğretim Kurulu Özürlü Öğrenciler Komisyonu” oluşturulacak.

Koordinasyon birimi

YÖK bünyesinde ayrıca, komisyona destek hizmetler vermek, raportörlük yapmak, özürlü üniversite öğrencilerine destekleyici ve iyi kaynaklarla donatılmış bir akademik ortam sağlamak için yükseköğretim kurumları özürlü öğrenci birimleri ile koordinasyon halinde çalışmak üzere, kadrolu “Özürlü Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi” kurulacak. Bu birimde görev alacak görevlilerden birinin, özürlülük alanlarıyla ilgili en az lisans mezunu olmasına özen gösterilecek.
Birim, komisyona iletilecek öğrenci başvurularını düzenleyecek, üniversitelerde kayıtlı özürlü öğrencilerle ilgili istatistiki verileri tutacak, ders materyallerinin hazırlanmasında, özürlülere uygun eğitim, araştırma ve barındırma ortamlarının düzenlenmesinde, üniversiteler arası koordinasyonu sağlayacak.

Bu birim ise özürlü öğrencilere, öğrenim görmek istedikleri program hakkında danışmanlık yapacak. Üniversitelerin özürlü öğrenciler için açılmış olan entegre yükseköğretim programları listesinin sınav kılavuzuna konulması için gerekli açıklamaları hazırlayacak. Adayın ÖSYM'ye göndermesi gereken özür türü ve rapor bilgileri ile sınav sırasında ne tür desteğe gereksinimi olduğuna dair dilekçe ve benzeri bilgilere ilişkin sınav kılavuzuna konacak açıklamaları hazırlayacak.
Birim, sınav ortamlarının özür durumuna göre se-çilmesi veya düzenlenmesi konusunda gerekli çalışmaları yapacak, merkezi sınavlarla yerleştirilen özürlü adayların istatistiki verilerini oluşturacak, bireylerin engel durumları esas alınarak sınavlarda görev alan okuyucuların seçimi hakkında çalışmalar yapacak.

Öğrenci birimleri olacak

HER yükseköğretim kurumunda da özürlü öğrenci birimleri oluşturulacak. Yükseköğretim kurumları tarafından bir rektör yardımcısı sorumluluğunda, öğretim elemanları ve ilgili daire başkanlıkları temsilcilerinden oluşcak olan bu birim, özürlü öğrencilerin akademik, araç-gereç, idari, fiziksel, barınma, sosyal ve benzeri alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit edecek. Birimlerin çalışma usul ve esasları yükseköğretim kurumlarınca belirlenecek.

Yükseköğretim kurumları özürlü öğrenci birimleri, her yıl hazırlayacakları faaliyet ve değerlendirme sonuçlarını içeren raporu YÖK'e bildirecek.

Yükseköğretim kurumları özürlü öğrenci birimleri, üniversitelere kaydı yapılan özürlü öğrencilerin öğrenimlerini sürdürdükleri sırada eğitim, öğretim, burs, idari, fiziksel, barınma, sosyal ve benzeri alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit edecek ve bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için alınması gereken önlemleri belirleyecek, sorunları ortadan kaldırmak üzere çözüm önerileri sunacak. Özürlü üniversite öğrencilerinin akademik, fiziksel ve sosyal yaşamlarını engellemeyecek biçimde öğretim programlarını düzenlemek için, özürlü öğrencinin devam ettiği eğitim ortamının uygunlaştırılması gibi çalışmalar yapacak.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri