Engelliye servis engeli

Sarıyer'deki merkezde mutfak ve servis hizmetleri, bahçecilik, hayvancılık, el sanatları alanlarında eğitilen 47 engelliye sağlanan servis kaldırıldı.

Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nın (İZEV) 2 yıl önce zihinsel engelliler için başlattığı meslek edindirme eğitimi, devletin servis engeline takıldı.
Mecidiyeköy'de zihinsel engelli öğrencilerin eğitim görmesi amacıyla Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nın (İZEV) yaptırıp devlete bağışladığı “Saadet İlköğretim Okulu ve İş Okulu”nda 450'ye yakın öğrenci eğitim görüyor. Vakıf, buradaki eğitimini tamamlayan engelli öğrencilere meslek edindirmek için isteyince, yer sıkıntısı başgösterdi ve 2 yıl önce bina arayışına girdi.

3 servis aracı verilmişti
Sarıyer'de bu amaçla bir villa kiralandı ve Mecidiyeköy'deki okula bağlı olarak İZEV Saadet İş ve Meslek Okulu adıyla devlete tahsis edildi. 10 bin TL'ye yakın kirası dahil tüm masrafları vakıf tarafından karşılanan okulda mutfak ve servis hizmetleri, bahçe işleri, hayvancılık, el sanatları ve takı tasarımı gibi alanlarda eğitim veriliyor. Okula devam eden öğrencilerin çoğu maddi durumu kötü ailelerin çocuklarından oluşuyor.
Bu yıla kadar öğrencilerin ulaşımı, Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ücretsiz tahsis ettiği 3 servis aracıyla sağlanıyordu. Ancak bu yıl müdürlük servis tahsis etmedi. Okulda eğitim gören 47 öğrenciden 40'ı eğitim dönemi bir ay önce başlamasına rağmen bu nedenle okula gidemiyor. 7 engelli genci ise aileleri, binbir güçlükle birçok araç değiştirerek okula götürebiliyor. Ancak bu aileler de işlerini aksattıkları için geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.
İZEV Başkanı Berti Erbeş, servis kaldırılmasına gerekçe olarak öğrencilerin 18 yaşından büyük olmalarının gösterildiğini belirterek, “İki üç tane servis aracı yüzünden hem çocuklar hem de aileleri perişan durumda” diye konuştu.

'Artık temizliğe gidemiyorum'
İki yıldır okulda eğitim gören Mustafa Işık, Şişli'deki evlerinde her sabah erken kalkıp annesi Zeynep Işık'a “Servis ne zaman gelecek” diye soruyor. Anne Işık, “Devlet bir servis ücretini ödeyemez miydi? Bu çocuklara sahip çıkmak bu kadar mı zor” diye konuştu.
Bu arada Sarıyer'deki villa tipi okulda eğitim gören 7 genç kendini şanslı hissetse de aileleri için aynı şeyi söylemek zor. Okulda eğitim gören 23 yaşındaki Gökhan Çalışkan'ın annesi Nesrin Çalışkan, “Geçen yıl tam gün temizlikçi olarak çalışabiliyordum. Ancak bu yıl servis olmadığı için akşamları işyerlerinde temizliğe gidebiliyorum. Biz devlete kambur değiliz. Sadece küçük bir destek istiyoruz” dedi.

'Didem içine kapandı'
Okulun hizmete girdiği iki yıllık süreçte hayata dair pek çok şey öğrenen engelli gençler şimdilerde evlerinde adeta bir hapis hayatı yaşıyor. Kağıthane'deki evlerinin camından hüzünlü gözlerle dışarıyı seyreden 23 yaşındaki Didem Kur'un annesi Songül Kur, kızını evde tutmak zorunda kaldığı için üzgün ama çaresiz. Kur, “Didem tamamen içine kapandı. Bir köşede oturup düşüncelere dalıyor” dedi.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri