Ahmet Ünlü'nün yazısı....
Daha önceki yazılarımızda Kamu Personel İstihdam Stratejisi'nin nasıl olması gerektiğini detaylarıyla izah etmiştik. Yıllardır bu köşede yazmış olmamıza rağmen hala Kamu Personel İstihdam Stratejisi'nin çıkmamış olması da başka bir sorundur.
Bu bağlamda engelli istihdamında yaşanan sorunları engelli hizmetli özelinde izah etmeye çalışacağız. Şu an kamu kurumlarında 2.401 kadın engelli ve 12.363 erkek engelli olmak üzere toplam 14.764 engelli hizmetli istihdam edilmektedir. Bu rakamın oldukça yüksek olduğunu belirtmek isteriz.
Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmesi yapılan engelli hizmetli personel ciddi bir sorun kaynağı olmaya başlamıştır.
Engelli hizmetli personel istihdamı öyle bir noktaya gelmiştir ki bu personelin hizmetini yapmak için de başka bir personel istihdamı şart olmuştur. Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı'yla amaçlanan kamuda istihdam edilen engelli memur istatistiklerinin biraz daha yüksek görünmesini sağlamak mıdır, yoksa engelli vatandaşlarımızın hayata engelsiz katılımlarını sağlamanın olmazsa olmaz unsurlarından biri olan istihdam problemlerinin çözülmesi midir? Öncelikle tek cevabı olan bu iki sorunun cevaplandırılması gerekmektedir. Bu cevap doğrultusunda da objektif bir yaklaşımla Devlet Memurları Kanunu'nun 53'üncü maddesinin ve bu maddeye dayanılarak yapılan uygulamaların tartışmaya açılması gerekmektedir.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ