Endoskopi korkusu öldürdü

Mide endoskopi tetkikini korkudan anesteziyle yaptırınca kalbi durmuştu

MEMLEKETİ Konya'da yarıyıl tatilini geçiren 30 yaşındaki resim iş öğretmeni Fatma Tuzla, mide ağrısı için gittiği Özel Nakipoğlu Hastanesi'nde endoskopi tetkiki yaptırmak istedi. Korktuğu için anestezi uygulanan Fatma Öğretmen'in, endoskopi tetkikinin hemen ardından kalbi durdu. Yapılan müdahale ile tekrar kalbi çalıştırılan genç öğretmen, Başkent Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. 9 gündür Yoğun Bakım Ünitesi'nde solunum cihazına bağlı olarak yaşayan Tuzla'nın dün beyin ölümü gerçekleşti. Organları ailesi tarafından bağışlanan Fatma öğretmen, 3 kişiye hayat verecek.
İzmir'de öğretmenlik yapan ve yarıyıl tatilinde memleketi Konya'ya gelen Fatma Tuzla, 6 Şubat Cuma günü Özel Nakipoğlu Hastanesi'ne giderek, mide şikayetine bağlı endoskopi tetkiki yaptırmak istedi. İddiaya göre, endoskopi müdahalesinden korkan Fatma Tuzla, anestezi olmayı tercih etti. Endoskopi için 'Propofol' adlı ilaç verilen Tuzla'nın operasyon bittikten 10 dakika sonra kalbi durdu. Yapılan müdahaleler ile tekrar kalbi çalıştırılan Tuzla, Başkent Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. Yoğun Bakım Ünitesi'nde 9 gündür solunum cihazına bağlı olan Fatma Tuzla'nın dün saat 16.30'da beyin ölümü gerçekleşti.

Tuzla'nın organları ailesi tarafından bağışlandı. Genç öğretmen saat 04.00 sıralarında operasyon için ameliyata alındı. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sonrası karaciğeri ve bir böbreği karayoluyla Antalya'ya gönderildi. Diğer böbreği de Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde organ bekleyen bir hastaya nakledilecek. Operasyonu gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu şunları anlattı:
“Antalya'ya gönderdiğimiz bir böbreği Akdeniz Üniversitesi'nde yatmakta olan bir hastaya nakledilecek. Karaciğer'de Antalya'dan uçakla İzmir'e gönderilicek ve Ege Üniversitesi'ndeki bir hastaya nakli gerçekleşecek. Konya'da 1.5 ay içinde 5 kez organ nakli operasyonu gerçekleştirdik. Organ bağışlayan ailelere çok teşekkür ediyorum. Bağışlanan organlar sayesinde zor durumda olan insanlarımız yeniden hayata döndürülüyor. Özellikle karaciğer nakli çok önemli. Vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.”


ENDOSKOPİ NEDİR ?

Ucu ışıklı, kıvrılabilme yeteneği olan (fleksibl), endoskop adı verilen bir cihazla özellikle sindirim sisteminin içi boş organlarının iç yüzeylerinin gözle incelenmesi işlemidir. Bu şekilde özellikle yemek borusu, mide, 12 parmak barsağı (duodenum) ve kalın barsağın (kolon) tetkikleri yapılır. İncelenen organa göre de endoskopik işleme isim verilir (Gastroskopi, kolonoskopi gibi). Endoskopi sindirim sistemi organları dışında hava yolları (bronkoskopi), idrar yolları (sistoskopi) gibi diğer sistemlerin içi boş organlarına da uygulanabilir.

milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri