Endonezya'da 8.6 büyüklüğünde deprem

Pasifik Okyanusu'nda, Endonezya'nın Açe eyaletinin açıklarında, 8.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi

Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Sumatra açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğünü ilk etapta 8.9 olarak açıkladı. Depremin büyüklüğü, önce 8.7'ye daha sonra da 8.6'ya revize edildi.

Deprem, TSİ 11.38'de 22.9 kilometre derinlikte gerçekleşti. TSİ 12.27'de ise Hint Okyanusu'nun kuzeyinde 6.0 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.

Yaklaşık bir buçuk saat sonra, USGS verilerine göre, Kuzey Sumatra adasının batı kıyılarının açıklarında 8.2 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha yaşandı. Sarsıntı 16.4 kilometre derinlikte meydana geldi.

Yaşanan deprem ve artçı şokları, Singapur, Tayland ve Hindistan gibi ülkelerde de hissedildi.

 

DENİZ SUYU 1 METRE YÜKSELDİ
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Hint Okyanusu genelinde, toplamda 27 ülke için tsunami alarmı verildiğini açıkladı. İlk yapılan açıklamalarda tsunami tehlikesinin beklenmediği söylense de 8'in üzerindeki artçı şok nedeniyle tsunami uyarısı yenilendi.

Merkez, tsunami tehdidinin asıl Endonezya'nın Kuzey Sumatra sahillerinin bazı kesimleri için geçerli olduğunu duyurdu.

Endonezya Jeofizik Dairesi, Açe'nin batı ve kuzeyinde deniz seviyesinde 0.8 metrelik bir yükseliş olduğunu söyledi. İlk depremin merkez üssünün bulunduğu Simeulue adası çevresinde, deniz suyunun 10 metre kadar çekildiği bildirildi.

İlk yapılan tespitlerde, 17 santimetre yükseliğinde ilk dalgaların Açe'ye ilerlediği bildirilmişti. Hindistan, kendi doğu kıyılarını vurabilecek dalgaların dört metre yüksekliğe ulaşabileceği uyarısı yaptı. Tayland ise 10 santimetrelik tsunami dalgalarının kıyılarına ulaştığını duyurdu.

Sri Lanka ve Tayland, vatandaşlarını kıyı bölgelerinden çekilmeleri konusunda uyardı. Depremin ardından Tayland'ın Phuket adasındaki uluslararası havaalanı geçici olarak kapatıldı. Pakistan, Umman, İran ve Maldivler de alarma geçti.

Uzmanlar bu depremde açığa çıkan enerjinin onlarca atom bombasına eşdeğer olduğunu ifade ediyor.

İLK AÇIKLAMALAR
Endonezya Jeofizik Dairesi ve Felaket Yardım Ajansı'ndan ilk büyük depremin ardından yapılan açıklamalarında karada hasar ya da su seviyelerinde, tsunaminin işareti olabilecek bir değişiklik olmadığı ancak bölgeye kurtarma ekipleri gönderildiği ifade edildi.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ise Açe'de can ve mal kaybı olmadığını belirterek, "Tsunami tehdidi yok, ama alarmdayız" dedi.

 

TÜRK VATANDAŞLARININ DURUMU İYİ
Türkiye'nin Jakarta Büyükelçiliği, Endonezya'daki deprem sonrasında, bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından yaralanan ya da hayatını kaybeden olmadığını bildirdi.

Büyükelçilik'ten yapılan yazılı açıklamada, "Bölgede  yaşayan vatandaşlarımız arasında yaralanan ya da hayatını kaybeden vatandaşımız  bulunmamaktadır" denildi.

 

 

"ATEŞ ÇEMBERİ"
Endonezya, “Pasifik Ateş Çemberi” olarak tabir edilen ve sık sık deprem, tsunami ve yanardağ patlamalarının olduğu bölgede bulunuyor.

Ülkede, 26 Aralık 2004'de 9.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide 13 Hint Okyanusu ülkesinde toplam 230 bin kişi hayatını kaybetmişti. Sadece Endonezya'da can kaybı 170 bin kişi olmuştu.

Açe bölgesinde ise en son Ocak 2012'de 7.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri