2004 yılında kurulan ve bu yıl 10. yılını kutlayan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık pilleri çevreyi kirletmeyecek şekilde toplamak ve bertaraf etmekle yükümlü olan tek kuruluş.
Sinem ŞAHİN / sabah.com.tr
TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar atık pilleri çevreyi kirletmeyecek şekilde toplamanın ve bertaraf etmenin önemini vurgulayarak şunları söyledi;
"Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanabiliriz. Pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal vardır. Kullanım süresi dolan yanı "Atık Pil" halini alan piller çöpe atıldığında içerdikleri metaller toprağa karışarak çevreyi kirletebilirler. Hâlbuki pil geri kazanabilen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılır Atık pillerin toplama miktarlarının arttırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyeler ile çalışmalarımızı titizlikle sürdürmekteyiz. TAP olarak okullarda atık pil konusunda çocukların bilinçlendirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteği ile öğretmenlere eğitim veriyoruz. Daha sonra öğretmenler, atık pil toplama konusunda öğrencilerini bilgilendirerek onları atık pili kaynağında ayrıştırmanın önemi konusunda uyarıyor. Bilinçli bir nesil için çocuklara verilen eğitimin önemi çok büyük. Bunun için anaokulundan başlayarak üniversiteye kadar öğrencilerin bu eğitimi almalarını sağlıyoruz. Bu sene İstanbul'da 25 ilçe, Türkiye'de ise 30 ilde eğitimde bulunacağız. Eğitimlerde önce pilin nerelerde kullanıldığını anlatıyoruz çünkü pek çok yerde pilin kullanıldığına dikkat çekmek istiyoruz. Örneğin; kumanda, duvar ve kol saatleri, el feneri, pelüş oyuncaklar, dizüstü bilgisayar, cep telefonları, telsiz telefonları vs. düşünecek olursak 4 kişilik bir aile ortalama 50 adet pil kullanıyor. Atık pillerin toplama miktarlarının arttırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyeler ile çalışmalarımızı titizlikle sürdürmekteyiz. Şu anda piyasada geri toplanabilir pil miktarı %6'yı buluyor. Hedefimiz bu oranı artırmak."
"EN ÇOK PİL TOPLAYAN OKULU ÖDÜLLENDİRECEĞİZ"
Türkiye genelinde 1 Ekim - 30 Nisan arasında kampanya düzenleyeceklerini açıklayan TAP Genel Sekreteri Bahar "Mayıs ayında yapılacak değerlendirmenin sonunda haziran ayında en çok pil toplayan okula masa tenisi, spor seti, satranç seti, eğitim panosu gibi öğrencilere fayda sağlayabilecek çeşitli ödüller vereceğiz" dedi.
Bahar, Türkiye'de atık pil konusunda çevre bilincinin her yıl artan bir ivme ile devam ettiğini toplanan tek kullanımlık pillerin bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolandığını, şarj edilebilir pillerin ise geri dönüşüme yollandığını sözlerine ekledi.
SABAH