Eminağaoğlu, YARSAV yönetimine seçilemedi

Ergenekon soruşturmasını hedef alan siyasî çıkışlarıyla gündemden düşmeyen Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) 13 kişilik yönetim kurulu listesine seçilemedi.

Dün yapılan 2. Olağan Genel Kurul'da, 195 oy alan Eminağaoğlu'nun yerine çarşaf listeye sonradan aday olan İdare Mahkemesi hâkimi Hasan Akgedik 267 oyla yönetim kuruluna girdi. Listeye sonradan dahil olan Aydın Tezcan da 247 oy almayı başardı. YARSAV depreminde yaşanan bir başka önemli gelişme de 60 üyenin Birlik'ten istifa etmesi oldu. Eminağaoğlu'nun yeniden seçilememesi ve istifalar, yargının siyasallaşmayı istemediği şeklinde yorumlandı. 441 delegenin oy kullandığı genel kurulda Eminağaoğlu, yönetime giremeyeceğini anlayınca seçimi iptal ettirmeye çalıştı. Danıştay eski Başsavcısı Tansel Çölaşan da Divan Kurulu'na baskı yaptı. Ancak Divan Kurulu Başkanı Mahir Ersin Germeç itirazları kabul etmedi.

Oy sayım işleminin sona erdiğini belirten Germeç, bu süreden sonra istifa edenlerin yerine yedek yönetim kurulu üyelerinin geleceğini belirtti. YARSAV 2. Olağan Genel Kurulu, Ankara'daki Türkiye Barolar Birliği Konferans Salonu'nda dün yapıldı. YARSAV'ın 13 kişilik yönetim kurulu asil üyeleri ile 5 kişilik denetim kurulu asil üyeleri ve yedek üyelerinin seçimi yapıldı. Yönetim kurulu asil üyeliği için 15 kişilik çarşaf liste ile seçime gidildi. Delegelerin, çarşaf liste üzerinde iki adayın isimlerinin üzerini çizerek 13 kişiyi belirlemeleri istendi. YARSAV'ın 1211 delegesinden 441'inin oy kullandığı seçimde Eminağaoğlu en az oyu alarak yönetim kuruluna giremedi. Yönetim kuruluna Eminağaoğlu'nun ekibi dışında aday olan Ankara 13. İdare Mahkemesi Üyesi Serdar Akgedik 267 oyla seçildi. Aday olan Aydın Tezcan ise 247 oyla liste dışında kaldı. Akgedik'in, 2007 yılında birliğe üye olduğu belirtildi.

Seçim sonuçlarının belli olmaya başlamasının ardından Eminağaoğlu, kendi isminin de yönetim kuruluna girmesi için Divan Kurulu'na girişimlerde bulundu. Danıştay eski Başsavcısı Tansel Çölaşan da bu konuda kendisine destek oldu. Eminağaoğlu ve Çölaşan Divan Başkanı eski Yargıtay Daire Başkanı Mahir Ersin Germeç'e "Yönetim kurulundan iki üye istifa edeceğini sözlü olarak söyledi." dedi. Germeç oy verme işleminin tamamlandığını, o andan itibaren istifa edenlerin olması halinde yerine yedek yönetim kurulu üyelerinin seçileceğini belirterek girişimleri reddetti.

Germeç'in sonuçları açıklayacağını söylemesinin ardından ise Eminağaoğlu, "Açık olarak yapılan tasnifin iptalini istiyoruz." dedi. Germeç, "Oy tasnifi açık olarak yapıldığı için ben de açık olarak açıklayacağım." dedi. Emiağaoğlu'nun, "Bir saniye efendim.Önerge vereceğiz." demesi üzerine Germeç, "Ömer Bey hangi konuda ne önergesi vereceksiniz. Şimdi seçim sonuçlarını açıklayacağım. Oylama yapıldı, tasnif yapıldı. Şimdi seçim kurulunun oylama sonucunu açıklayacağım." dedi.

Daha sonra yedek yönetim kurulu üyesi Hakim Gülsüm Mısır, açık oylamanın iptalini, tek tek delegeler tarafından çizik alanların yeniden sayılmasını isteyen bir dilekçe verdi. Divan Kurulu Başkanı Germeç ise sayımın açık yapıldığını, yapacak bir şey olmadığını belirterek itirazı reddetti.

İtirazların reddedilmesinin ardından Eminağoğlu'nun sıkıntılı hali dikkat çekti. Oturduğu koltuktan kalkamayan Eminağaoğlu'nu yönetim kurulundaki arkadaşları teselli etti. Bazı yönetim kurulu üyeleri "Sonucu kabulleneceğiz." dedi. Seçim sonuçlarına göre oluşan yeni YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri ve aldıkları oylar şöyle: Nuh Hüseyin Köse (315), Remzi Özdemir (421), Kazım Dağdeviren (423), Eray Karınca (320), Gürsel Özkan (405), Mehmet Ruşen Gültekin (423), Emine Ülker Tarhan (421), Leyla Köksal (421), Fetih Sayın (420), Muhammet Önder Tekin (421), Murat Arslan (435), Ali Rıza Aydın (400) ve Hasan Akgedik. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri