Emekli sandığı kanunu değişti

TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZIKANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 6270                                                                                                 Kabul Tarihi: 17/1/2012

MADDE 1 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılıTürkiye Cumhuriyeti Emekli SandığıKanununun 89 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 89 –Hizmet sürelerinin tamamıbu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılıSosyal Sigortalar ve Genel Sağlık SigortasıKanununun geçici 4 üncümaddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğüaylığıbağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılıiçin aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığıemekli ikramiyesi olarak verilir.

Birinci fıkra kapsamına girmemekle birlikte, bu Kanun ve/veya 5510 sayılıKanunun geçici 4 üncümaddesi kapsamında hizmeti bulunanlardan mülga 2829 sayılıSosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığıbağlananlara ise; bu Kanun veya 5510 sayılıKanunun geçici 4 üncümaddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluşve ortaklıklarda geçen çalışmalarının, 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılıİşKanununun 14 üncümaddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermişolmasışartıyla emekli ikramiyesi ödenir.

İkinci fıkra uyarınca ödenecek emekli ikramiyesi, bu Kanun veya 5510 sayılıKanunun geçici 4 üncümaddesi kapsamına giren görevlerde geçen her tam fiili hizmet yılıile sınırlıolarak bu görevlerden ayrıldıklarıtarihteki emeklilik keseneğine esas aylık tutarıüzerinden ve aylığın başlangıçtarihindeki katsayılar dikkate alınarak ödenir. Mülga 2829 sayılıKanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncüfıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırıhükümleri uygulanmaz.

Yukarıdaki fıkralara göre verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler ile mülga 2829 sayılıKanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ödenecek emeklilik ikramiyesinin hesabında bu Kanun veya 5510 sayılıKanunun geçici 4 üncümaddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluşve ortaklıklarda geçen ve 1475 sayılıKanunun 14 üncümaddesine göre kıdem tazminatıödenmesini gerektirmeyecek şekilde sona eren geçmişhizmet süreleri ve her ne suretle olursa olsun evvelce işsonu tazminatıveya bu mahiyette olmakla birlikte başka bir adla tazminat ödenen süreleri ile kıdem tazminatıya da emekli ikramiyesi ödenmişolan süreleri dikkate alınmaz. Ancak, mülga 2829 sayılıKanun hükümleri uygulanmışolmakla birlikte, bu Kanun veya 5510 sayılıKanunun geçici 4 üncümaddesi kapsamında hizmetleri arasında başka bir sigortalılık hali kapsamında çalışmasıbulunmayanların emekli ikramiyesine esas fiili hizmet sürelerinin hesabında, 1475 sayılıKanunun 14 üncümaddesindeki şartlar aranmaz.

Emekli ikramiyesinin hesabına esas hizmet süresinin tespitinde dikkate alınmak üzere, emeklilik veya malullük aylığıbağlanmasıdışında herhangi bir sebeple görevleri sona erenler için, görevin sona erme sebebinin bu durumu kanıtlayan belgelerle birlikte yazılıolarak kuruma bildirilmesi ve bunların özlük dosyasında saklanmasızorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlar ikinci fıkra hükümlerinden yararlandırılmazlar.

İştirakçilerden, kanunlarla belirlenen bekleme süreleri sonunda kadrosuzluk veya yaşhaddi sebebiyle emekliye sevk edilenler ve vazife malullüğühükümlerine göre vazife malullüğüaylığıbağlananlar ile ölüm sebebiyle haklarında emeklilik işlemi uygulananlara; bu Kanuna göre aylığa hak kazandıklarıtarihi takip eden üçay içinde emekli ikramiyesinin hesaplanmasına esas alınan katsayılarda meydana gelecek artışnedeniyle oluşacak ikramiye farklarıile ilk mali yılın birinci ayında katsayılar dışındaki diğer unsurlarda meydana gelecek artışa, bu tarihte yürürlükte olan katsayılar uygulanmak suretiyle bulunacak ikramiye farkları, emekli ikramiyesi ile ilgili hükümlere göre ayrıca ödenir. Ancak, aylığa hak kazandıklarıtarihi takip eden üçay içinde katsayılarda artışyapılmadığıtakdirde, müteakiben katsayılarda altıay içinde yapılacak ilk artıştan doğan ikramiye farklarıda bunlara ayrıca ödenir.

Emekli, adi malullük veya vazife malullüğüaylığıbağlanmadan veyahut toptan ödeme yapılmadan ölen iştirakçiler için yukarıdaki esaslara göre hesaplanacak ikramiyenin tamamı, aylığa veya toptan ödemeye hak kazanan dul ve yetimlere, bu Kanunun mülga 68 inci maddesinde gösterilen hisseleriyle orantılıolarak ödenir.

Emekli ikramiyesini aldıktan sonra yeniden iştirakçi durumuna girenlerin tekrar emekliye ayrılmalarında, sadece sonradan geçen hizmetlerine karşılık yukarıdaki esaslara göre emekli ikramiyesi ödenir. Şu kadar ki, evvelce verilmişolan ikramiye ile sonradan geçen hizmetler için ayrıca tahakkuk ettirilecek ikramiyenin hesabına esas alınan fiili hizmet süreleri toplamı, 30 yıldan fazla olamaz ve evvelce 30 hizmet yılıiçin emekli ikramiyesi ödenmişolanlara hiçbir şekilde ikramiye farkıödenmez.

Bu Kanunun mülga 88 inci maddesi kapsamına girenlerin emekli ikramiyeleri hakkında da yukarıdaki hükümlere göre işlem yapılır.

Sosyal Güvenlik Kurumunca tahakkuk ettirilmişveya ettirilecek emekli ikramiyelerini almadan ölenler ile ölüm tarihinde aylığa müstahak dul ve yetim bırakmadan ölen iştirakçilerin ikramiyeleri, kanuni mirasçılarına ödenir.

Bu madde gereğince Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen emekli ikramiyeleri, düzenlenecek fatura üzerine Sayıştay ve Danıştay başkanlarıiçin kendi kurumları, diğerleri için emekliye sevk onayınıveren kurum tarafından karşılanır. Özelleştirilen, faaliyeti durdurulan, kapatılan veya tasfiye edilen kamu idareleri tarafından karşılanmasıgereken emekli ikramiyesi tutarlarıise, emekliye sevk onayıaranmaksızın ve faturasıkarşılığında Hazine tarafından karşılanır. Bu fıkraya göre Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemelerin, fatura düzenlenmesini müteakip iki ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarılmasızorunludur.

Ölenlerin hak sahiplerine ödenecek emekli ikramiyesinin tahsili hakkında da yukarıdaki fıkra hükmüuygulanır.”

MADDE 2 5434 sayılıKanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİMADDE 223 –Bu maddenin yürürlük tarihinden önce, mülga 2829 sayılıKanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığıbağlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine, varsa açtıklarıdavalardan vazgeçmeleri ve bu Kanunun 89 uncu maddesindeki şartların varlığıhalinde aynıesas ve usuller çerçevesinde emekli ikramiyesi ödenir. Davalardan vazgeçilmesi halinde, mahkemelerce Sosyal Güvenlik Kurumu lehine hükmedilecek vekalet ücretleri Kurumca tahsil edilmez.

Bu Kanun veya 5510 sayılıKanunun geçici 4 üncümaddesi kapsamında fasılalıolarak hizmeti bulunan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte aynıkapsamda çalışmakta olanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra emeklilik, yaşlılık, malullük ile dul ve yetim aylığıbağlanacak olanlar hakkında 89 uncu maddenin dördüncüfıkrasının uygulanmasında, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki fasılalıhizmet süreleri için 1475 sayılıKanunun 14 üncümaddesindeki şartlar aranmaz.”

MADDE 3 16/5/2006tarihli ve 5502 sayılıSosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 28 inci maddesinin üçüncüfıkrasında yer alan “50 kişiyi”ibaresi “80 kişiyi”şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4 5502 sayılıKanunun 35 inci maddesinin altıncıfıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak kira bedellerini belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.”

MADDE 5 31/5/2006tarihli ve 5510 sayılıSosyal Sigortalar ve Genel Sağlık SigortasıKanununun 43 üncümaddesinin başlığı“Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Başbakanlık, Bakanlık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevinde bulunanların aylıkları”şeklinde değiştirilmiş, maddeye beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmişve maddenin mevcut altıncıfıkrasıaşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Dışarıdan bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevlerinde bulunanlara veya bu görevleri herhangi bir sebeple sona erenlere, Kanunun 26, 28, 44, geçici 2 ve geçici 4 üncümaddeleri gereğince aylık bağlanmasına hak kazanmalarıve en az 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuşolmalarıhalinde, 27, 29, geçici 2 ve geçici 4 üncümaddelere göre hesaplanacak aylık tutarından az olmamak kaydıyla, Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödeneğin % 40’ıesas alınarak Cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının % 42’si oranında malullük, emeklilik veya yaşlılık aylığıödenir. Bu fıkra hükümlerine göre aylık ödenebilmesi için, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce geçici 4 üncümadde kapsamında dışarıdan bakanlık ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevi esas alınarak malullük veya emeklilik aylığıödenenler hariçolmak üzere, malullük, emeklilik veya yaşlılık aylığıbağlanmışolanlar ile aylık bağlanma şartlarınıhaiz olmayanların en az 2 yıl süreyle Başbakanlık Müsteşarıemsal alınarak sigorta primi veya geçici 4 üncümadde kapsamında emekli keseneği ile kurum karşılığıödemişolmalarıda zorunludur.

Yukarıdaki fıkraya göre tespit edilen aylığıalmakta iken ya da dışarıdan bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevleri sırasında veya bu görevlerinin sona ermesinden sonra ölenlerin bu Kanunda düzenlenen koşullara sahip olan hak sahiplerine, 2 yıl süreyle bu görevlerde bulunmuşolma ve sigorta primi veya emekli keseneği ile kurum karşılığıödenmesi açısından yukarıdaki fıkrada düzenlenmişolan şart aranmaksızın, bu maddeye göre hesap edilen aylık esas alınarak ölüm ya da dul ve yetim aylığıbağlanır.

Ancak, dışarıdan bakanlık veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevlerinde bulunanlar ile bunlardan ölenlerin hak sahiplerine, 27, 29, 33, geçici 2 ve geçici 4 üncümaddelere göre hesaplanan aylık, altıncıve yedinci fıkraya göre bağlanan aylıktan düşükse aradaki fark, Hazineden tahsil edilir.”

“Bu madde kapsamında bağlanan aylıklar, Cumhurbaşkanına ödenmekte olan aylık ödenekteki değişime bağlıolarak yeniden hesaplanarak ödenir ve bu aylıklar hakkında 55 inci maddenin ikinci fıkrasıuygulanmaz.”

MADDE 6 5510 sayılıKanunun 60 ıncımaddesinin yedinci fıkrasının birinci cümlesine “30 günlük”ibaresinden önce gelmek üzere “üçte birinin”ibaresi eklenmiştir.

MADDE 7 5510 sayılıKanunun 64 üncümaddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (d) bendi eklenmiştir.

“d) 63 üncümaddeye göre yöntem, tür, miktar ve kullanım sürelerinin belirlenmesi sonucunda Kurumca finansmanısağlanacak sağlık hizmetlerinin kapsamıdışında bırakılan sağlık hizmetleri.”

MADDE 8 5510 sayılıKanunun 65 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Kurum gerekli gördüğühallerde bu fıkra gereğince kişilerin ulaşım hizmetlerini, hizmet satın alma ve kiralama gibi usullerle temin etmeye yetkilidir.”

MADDE 9 5510 sayılıKanunun 68 inci maddesinin ikinci fıkrasıaşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Katılım payı, birinci fıkranın (a) bendindeki sağlık hizmetleri için 2 Türk Lirasıolarak uygulanır. Katılım payı, (b) ve (c) bentlerindeki sağlık hizmetleri için gereksiz kullanımıazaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, kişilerin prime esas kazançlarının, gelir ve aylıklarının tutarıve benzeri ölçütler dikkate alınarak % 10 ilâ% 20 oranlarıarasında olmak üzere Kurumca belirlenir. Ayrıca Kurum, birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen sağlık hizmetlerinde, aile hekimlerince yazılan reçeteler dâhil olmak üzere reçetede yer alan üçkaleme/üçkutuya kadar ilaç/ilaçlar için 3 Türk Lirası, ilave her bir kalem/kutu ilaçiçin 1 Türk Lirasıolmak üzere katılım payıuygulamaya yetkilidir. Katılım payına ilişkin kutu hesabında enjektable formlar, serum ve beslenme ürünleri ile Kurum tarafından belirlenecek ilaçlar dikkate alınmaz. Kurum, birinci fıkranın (a) bendi gereği belirlediği katılım payını; birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayenelerde almamaya ya da daha düşük tutarlarda belirlemeye veya tekrar birinci fıkranın (a) bendi için belirlenen tutara getirmeye, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucularında yapılan muayenelerde ise müracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunun yer aldığı basamak, sağlık hizmeti sunucusunun resmi ve özel sağlık hizmeti sunucusu niteliğinde olup olmaması, önceki basamaklardan sevkli olarak başvurulup başvurulmadığı gibi hususları göz önünde bulundurarak on katına kadar artırmaya ve sağlık hizmeti sunucuları için farklı belirlemeye yetkilidir. Birinci fıkranın (d) bendinde belirtilen sağlık hizmetleri bedelinin % 1’ine kadar katılım payıalınabilir. % 1’ine kadar tespit edilen katılım payınıalmamaya, yarısına kadar indirmeye Kurum yetkilidir. Kurum, bu fıkrada belirtilen 1 Türk Lirası, 2 Türk Lirasıve 3 Türk Lirasını, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılıVergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranına kadar her yıl artırmaya yetkilidir.”

MADDE 10 5510 sayılıKanunun 70 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“60 ıncımaddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (3) ve (9) numaralıalt bentlerinde sayılanların, Kurumla sözleşmeli üniversite ve istisnai hallerde özel sağlık hizmeti sunucularına müracaat edebilme koşullarıile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”

MADDE 11 5510 sayılıKanunun 102 nci maddesinin ikinci fıkrasıaşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Mahkeme kararına, Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmişmemurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatlarıgereğince yapacaklarısoruşturma, denetim ve incelemelere ya da kamu idarelerinden alınan belgelere istinaden düzenlenenler hariçolmak üzere, bildirgenin veya belgenin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezaların ilgililerce, yapılacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (g), (h) ve (j) bentlerinde öngörülen cezalar dörtte bir oranına karşılık gelen tutar üzerinden uygulanır.”

MADDE 12 5510 sayılıKanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 7 –Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile dışarıdan bakanlığa atananlardan bu görevleri sona erdiği halde, yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığıbağlanmasına hak kazanamayanların, Kanunun 4 üncümaddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında kurmuşolduklarısigortalılık ilişkisi, bu görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde Kuruma başvurmalarıve bu Kanuna göre uzun vadeli sigorta kollarıyönünden sigortalıolmayıgerektiren bir işte çalışmamalarıhalinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği veya dışarıdan bakanlık görevi sebebiyle ödenen ödeneğin ilişkili olduğu dönemin bitimini izleyen ay başından başlamak üzere 4 yıl süreyle aynıkapsamda devam ettirilir ve ödenecek sigorta primi Başbakanlık Müsteşarıiçin Kanunun 80 inci maddesinin üçüncüfıkrasıile belirlenen prime esas kazancıüzerinden hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan sigorta prim tutarları, sigortalıpayıda dâhil olmak üzere, Kurum tarafından üçer aylık dönemler itibarıyla düzenlenecek fatura üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karşılanır. Yaşlılık aylığıbağlanmasıiçin en erken yaşa göre tamamlanmasıgereken prim ödeme gün sayısınıdolduranlar için bu fıkra hükümlerine göre sigorta primi ödenmesine son verilir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile dışarıdan bakanlığa atananlardan bu görevleri sona erdiği halde, yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığıbağlanmasına hak kazanamayan ve uzun vadeli sigorta kollarıyönünden sigortalıolmayıgerektiren bir işte çalışanların ise birinci fıkraya göre belirlenecek sigorta primine esas kazançtutarıile bu Kanunun 80 inci maddesi veya geçici 4 üncümaddesi uyarınca fiilen çalıştığıişiçin tespit olunan prime esas kazançveya emeklilik keseneğine esas aylığıarasındaki farka ilişkin sigortalıpayıdâhil sigorta primleri ile emekli keseneği ve kurum karşılığıfarkları, birinci fıkraya göre belirlenecek süre ve usuller esas alınarak Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden ödenir.

Sigorta primlerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karşılanacağısüre içerisinde Kanuna göre uzun vadeli sigorta kollarıaçısından sigortalıolmayıgerektiren bir işte çalışmakta iken bu çalışmalarısona erenler ise birinci fıkra hükümlerine göre belirlenecek 4 yıllık süreyi aşmamak kaydıyla ve başvuru tarihinden itibaren aynıusul ve esaslarla birinci fıkra hükmünden yararlandırılır.

Yukarıdaki birinci, ikinci ve üçüncüfıkra hükümleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği veya dışarıdan atandığıbakanlık görevi sona erdiği halde, yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığıbağlanmasına hak kazanamayanlardan, Kanunun geçici 4 üncümaddesi kapsamına girenlerin, 5434 sayılıTürkiye Cumhuriyeti Emekli SandığıKanununa göre ödenmeye devam olunacak emekli kesenekleri ile kurum karşılıklarıhakkında da uygulanır.

4 yıl süreyle sigorta primlerinin veya emekli kesenekleri ile kurum karşılıklarının Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karşılanmasına ilişkin uygulamadan bir dönemden fazla yararlanılamaz.

Bu madde hükümlerine göre, sigorta primleri veya emekli kesenekleri ile kurum karşılıklarının tamamıTürkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karşılanan süreler emekli ikramiyesinin hesabına esas sürenin tespitinde dikkate alınmaz. Birinci fıkrada belirtilen 4 yıllık sürenin bitimine rağmen yaşlılık aylığı veya emeklilik aylığı bağlanabilecek en erken yaş itibarıyla tamamlanması için gerekli olan prim ödeme gün sayısını veya fiili hizmet süresini tamamlamamış olanların kalan süreye ilişkin sigorta primine esas kazançları veya emekli keseneğine esas aylık tutarları, birinci fıkraya göre belirlenecek tutardan az olamaz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile dışarıdan bakanlığa atananlardan bu görevleri sona erdiği halde, birinci fıkrada belirtilen 4 yıllık süre sonunda da yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığıbağlanmasına hak kazanamayanlardan, uzun vadeli sigorta kollarıaçısından sigortalıolmayıgerektirecek şekilde çalışanların veya isteğe bağlısigortalıolanların sigorta primine esas kazançlarıveya emekli keseneğine esas aylık tutarlarıda birinci fıkraya göre belirlenecek tutardan az olamaz. Ayrıca, bu tutar ile Kanunun 80 inci maddesi veya geçici 4 üncümaddesi uyarınca fiilen çalıştığıişiçin tespit olunan prime esas kazançveya emeklilik keseneğine esas aylık arasındaki farka ilişkin işveren payıveya kurum karşılığıfarkıda kendileri tarafından ödenir.”

MADDE 13 5510 sayılıKanunun geçici 7 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“24/7/2003tarihli ve 4956 sayılıKanunun 48 inci maddesi ile değişik, mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılıKanunun 2 nci maddesi hükmü2/8/2003 tarihi öncesi için de uygulanır.”

MADDE 14 5510 sayılıKanunun geçici 14 üncümaddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“2008 yılıEkim ayıbaşından önce 5434 sayılıKanuna göre emekli olup yine bu tarihten önce serbest avukatlık veya noterlik yapanların aylıklarından bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi hükümlerine göre sosyal güvenlik destek primi kesilir.”

MADDE 15 5510 sayılıKanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİMADDE 37 –19/5/2011, 23/10/2011 ve 9/11/2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda malul kalan sigortalılar ile ölen sigortalılar için, malullük ya da ölüme sebep olan deprem tarihinden önceki döneme ilişkin olarak en az 30 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarıprimi veya bir aylık kesenek ile karşılık ödenmişve bu süreye ilişkin sigortalıtescil işleminin Kanunda belirtilen sigortalıbildirim sürelerinden kaynaklanan haller saklıkalmak kaydıyla deprem tarihlerinden önce yapılmışolmasışartıyla, Kanunda öngörülen prim ödeme süresi, hizmet, prim ve prime ilişkin borcu olmama ve sigortalılık sürelerine ilişkin diğer şartlar aranmaksızın bu Kanun hükümlerine göre Kurumca kendilerine veya hak sahiplerine aylık bağlanır. Bu şekilde bağlanan aylıklarla ilgili Kanunda öngörülen prim veya kesenek ile karşılıkların eksik olan kısmıMaliye Bakanlığıtarafından Kuruma ödenir. Bu konudaki usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığıve Hazine Müsteşarlığınca müştereken tespit edilir.

Birinci fıkra kapsamına girenlerden depremler sonucunda yaralanan veya sakat kalanlara verilecek protez, ortez, araçve gereçbedelleri için katılım payıalınmaz.”

MADDE 16 5510 sayılıKanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİMADDE 38 –Bu Kanunun 43 üncümaddesindeki % 42 oranıyeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar % 45 olarak uygulanır.

Bu maddenin yürürlük tarihinden önce bu Kanunun 43 üncümaddesinin üçüncüfıkrasında sayılan görevlerde bulunmuşolanlardan herhangi bir sebeple bu görevleri sona erenler ile Büyük Millet Meclisi, Millet Meclisi, Cumhuriyet Senatosu, Temsilciler Meclisi ve Danışma Meclisi Başkanlarıda bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren bu Kanunun 43 üncümaddesi hükmünden yararlanır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevi devam edenler ile daha önce yasama organıüyeliği görevi sona ermişolanlardan veya dışarıdan bakanlığa atanmışolanlardan halen milletvekilliği esas alınarak emekli aylığıödenenlerin, bu Kanunun 43 üncümaddesine göre aylığa hak kazanabilmesinde, aynımaddenin altıncıfıkrasının birinci cümlesinde belirtilen 2 yıllık süre şartıaranmaz.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği ile dışarıdan atandığıbakanlık görevi sona erdiği halde, malullük, yaşlılık veya emeklilik aylığıbağlanmasına hak kazanamayanlardan, bu Kanunun 4 üncümaddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalılık ilişkisi devam edenlerin veya bu kapsamda sigortalılık ilişkisi kurmalarıgerekenlerin bu sigortalılık ilişkisinden kaynaklanan emekli kesenekleri ve kurum karşılıkları, bu Kanunun ek 7 nci maddesi ile belirlenmişolan esas ve usuller çerçevesinde ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde Kuruma başvurmalarıhalinde, başvurularınıizleyen aybaşından başlayarak 4 yıl süreyle Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karşılanır.

Bu madde esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmaz ve geriye dönük hak talep edilemez.”

MADDE 17 22/5/2003tarihli ve 4857 sayılıİşKanununun;

a) 99 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “elli milyon lira para cezası”ibaresi “yüzonTürk Lirasıidari para cezası”şeklinde,

b) 100 üncümaddesinin birinci fıkrasında yer alan “ikiyüzmilyon lira para cezası”ibaresi “dörtyüzelliTürk Lirasıidari para cezası”şeklinde,

c) 101 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yediyüzellimilyon lira para cezası”ibaresi “binyediyüzTürk Lirasıidari para cezası”şeklinde,

ç) 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “yüz Yeni Türk Lirası”ibaresi “yüzyirmibeşTürk Lirası”şeklinde, (b) bendinde yer alan “ikiyüzmilyon lira para cezası”ibaresi “dörtyüzelliTürk Lirasıidari para cezası”şeklinde, (c) bendinde yer alan “yüz milyon lira para cezası”ibaresi “ikiyüzyirmiTürk Lirasıidari para cezası”şeklinde,

d) 103 üncümaddesinin birinci fıkrasında yer alan “yüz milyon lira para cezası”ibaresi “ikiyüzyirmiTürk Lirasıidari para cezası”şeklinde,

e) 104 üncümaddesinin birinci fıkrasında yer alan “beşyüzmilyon lira para cezası”ibaresi “binikiyüzTürk Lirasıidari para cezası”şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “yüzmilyonlira para cezası”ibaresi “ikiyüzyirmiTürk Lirasıidari para cezası”şeklinde,

f) 105 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan “iki yüz Yeni Türk Lirası”ibareleri “ikiyüzelliTürk Lirası”şeklinde, (c) bendinde yer alan “biner Yeni Türk Lirası”ibaresi “binikiyüzellişerTürk Lirası”şeklinde, (d) bendinde yer alan “bin Yeni Türk Lirası”ibaresi “binikiyüzelliTürk Lirası”, “beşyüzYeni Türk Lirası”ibaresi “beşyüzelliTürk Lirası”şeklinde,

değiştirilmiştir.

MADDE 18 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılıMeslekîYeterlilik Kurumu Kanununun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ç) Kurumun ulusal ve uluslararasıdüzeyde gerçek veya tüzel kişilere vereceği hizmetler karşılığında elde edeceği gelirler.”

MADDE 19 5544 sayılıKanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİMADDE 3 –(1) 26 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen kuruluşların 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ait Kurum aidat miktarlarıher yıl için ayrıayrı olmak üzere her bir Genel Kurul temsilcisi başına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte geçerli olan aylık brüt asgari ücretin yirmi katıolarak uygulanır. Bu kapsamda yer alan kuruluşlarca söz konusu yıllara ait ödenmişolan aidat miktarlarının bu düzenleme ile yeniden tespit edilen aidat tutarlarınıaşan kısmıbakımından ilgili kuruluşiçin alacak hakkıdoğmaz.

(2) Birinci fıkrada belirtilen kuruluşların, aynıfıkra esaslarına göre yapılandırılan toplam aidat borçlarınıve 2012 yılıaidatlarını31/12/2012 tarihine kadar Kuruma ödemeleri halinde aidat borçlarına gecikme zammıve gecikme faizi uygulanmaz.”

MADDE 20 Bu Kanunun;

a) 14 üncümaddesi 1/2/2012 tarihinde,

b) 12 nci maddesi 1/3/2012 tarihinde,

c) 5 ve 16 ncı maddeleri 1/1/2012 tarihinden geçerli olmak üzere 1/3/2012 tarihinde,

ç) Diğer maddeleri yayımıtarihinde,

yürürlüğegirer.

MADDE 21 Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

25/1/2012

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri