Elektrikli oto için fişi prize taktı

Türk otomotiv sektörü için yeni bir dönemin kapıları aralanıyor. Elektrikli araçların üretimine yönelik yönetmeliği tamamlayarak Başbakanlığa gönderdiklerini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, yeni dönemde özel şerit, park yeri gibi teşviklerin de d


Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, elektrikli otomobiller ve hibrid motorlu araçların üretimi ve seri tadilatı gibi yeni teknoloji uygulamalarına ilişkin yönetmeliği tamamlayarak, Başbakanlığa gönderdiklerini bildirdi.
300 PARÇA DEĞİŞECEK

Edinilen bilgiye göre, normal bir aracın elektrikli araçlara dönüşümü olabilecek. Ancak bunun için 300 civarında parça değişimi olacak. Bu kapsamda güvenliği ön planda tutan Sanayi Bakanlığı yönetmelikle, elektrikliye dönüşen araçlarda emniyet kemerinden, frene, farlardan direksiyona kadar yeniden testlere tâbi tutulması şartını getiriyor.

TEKELLEŞME OLMAYACAK

Yönetmelikle otomotiv sektörü temsilcilerinin, elektrikli araca dönüşümle ilgili olarak kendilerinden izin alınması konusundaki diretmelerinin de önü kesiliyor. Bu kapsamda, sektörde tekelleşmeyi önlemek ve seri imalat ve dönüşüm için izin müessesesi (ana üreticilerden izin alınması yerine), belirli kriterler getirilerek, serbest piyasaya açılacak. Böylece kurumsallaşmış firmalar aracılığıyla elektrikliye dönüşüm sağlanacak. Söz konusu kriterlerin başında ise ISO 9001 ve 2008 ile TSE 16949 belgesinin aranması şartı bulunacak.

AVRUPA'DAN ÖNCE TÜRKİYE'DE

Dünya otomotiv sanayiinin küresel ısınmanın önlenmesi, çevrenin korunması ve tükenen fosil yakıtlar nedeniyle birçok ülkede mevzuat baskısı altında olduğuna dikkat çekilirken, Sanayi Bakanlığı'nın yönetmeliği hayata geçirildikten sonra elektrikli ve hibrid araçlara dönüşümün ilk olarak Avrupa'dan önce Türkiye'nin yapacağı görünüyor. Nihat Ergün, "Yönetmeliğin yayımlanması ile Türkiye'de üretilen ya da tadil edilen elektrikli veya hibrid araçlarla, yurtdışından Türkiye'ye gelecek bu tür araçların trafiğe çıkması mümkün olacak' dedi.


Elektrikli araçlar trafiğe çıkacak özel şeritleri olacak

Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından elektrikli araçlar yollara çıkabilecek. Elektrikli araçların tercih edilmesi için birtakım teşviklerin de verilebileceğini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de elektrikli

araçlar için gerekli altyapı çalışmaları ve elektrik şarj istasyonlarının yapımı, bu araçları kullanacak kişiler için özel şerit, park yeri ve maliyet azaltma gibi teşvikler gündemimizde. Böylelikle elektrikli araçların kullanımının ve yaygınlaştırılmasının hedefliyoruz" dedi.


Hükümet belgesi haline getirilecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, özellikle küresel ekonomik kriz sonrası dünya otomotiv sanayinde gerçekleşen yapısal dönüşümlerden azami şekilde fayda sağlamak üzere politika oluşturulmasının öncelikleri arasında olduğunu bildirdi. Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi'nin Kurban Bayramı'ndan sonra EKK'da görüşülerek Hükümet belgesi haline getirileceğini vurgulayan Ergün, bu belgede yer alan eylemlerin gerçekleştirilmesi ile Türkiye'nin bir üretim üssü niteliğini sağlamlaştırırken diğer taraftan yerli bir otomotiv sanayinin kurulması yönünde önemli adımlarda atılmış olacağını belirtti. Ergün, elektrikli araçlara yönelik AR-GE çalışmalarının, üretiminin, kullanımının ve altyapı çalışmalarının kamu politikalarıyla desteklenmesi gerektiğine işaret etti
yeni şafak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri