Elektrik 29.5 kuruşa çıktı

Elektrik 29.5 kuruşa çıktı, Rusya'dan gaz için indirim istedik

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere, toptan ve perakende elektrik satış tarife önerilerini değerlendirerek meskenlerde yüzde 9.57, sanayi orta gerilim seviyesinde yüzde 9.26, ticarethanelerde yüzde 0.55, TETAŞ toptan satış fiyatlarında ise yüzde 19.41 zam yapılmasına karar verdi.EPDK’dan yapılan açıklamada, “1 Ekim 2011’den geçerli olmak üzere, toptan ve perakende elektrik satış tarife önerilerini değerlendirerek karara bağladık. Buna göre 21 elektrik dağıtım şirketi tarafından, kilovatsaat bazında, vergi ve fonlar dahil olmak üzere tek zamanlı elektrik satış fiyatları; meskende yüzde 9.57 bir değişimle 29.578 kuruşa, sanayi orta gerilim seviyesinde yüzde 9.26 değişimle 24.479 kuruşa, ticarethanelerde yüzde 0.55 değişimle 30.816 kuruşa yükselmiştir. Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’nin toptan satış fiyatları yüzde 19.41 bir değişimle 16.55 kuruşa yükselmiştir” denildi.
‘Bugün perşembe!’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Ankara’da gerçekleştirilen Fosil Enerji ve Mineral Rezervleri ile Kaynakları İçin Birleşmiş Milletler Çerçeve Sınıflama Çalıştayı’na katıldıktan sonra 1 Ekim itibariyle elektrik ve doğalgaza zam gelip gelmeyeceği yönündeki soruları üzerine “Daha bugün perşembe” dedi. Mali sürdürülebilirlik açısından Botaş ve Tetaş gibi kurumların petrol ve döviz fiyatlarının artışından etkilendiğini kaydeden Yıldız, bu kurumların sıhhatli çalıştırılmasının önemine dikkat çekerek, “Vatandaşın lehine kullanabilecek yapıyla kurumlarımızın bütçelerinin bilançolarının mutlaka optimum bir noktada buluşması lazım. O yüzden özellikle döviz, hammadde, doğalgaz ve petrol fiyatlarının arttığı ortamda tabii ki bu manada zorlanıyoruz” diye konuştu.
İndirim istiyoruz
Bakan Yıldız, Rusya ile batı hattı anlaşmasının bu yılın sonunda biteceğinin hatırlatılması üzerine de bu çerçevede batı hattından alınan doğalgaz konusunda Rusya’dan indirim talep ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Son 29 ayda doğalgaz hammadde fiyatları yüzde 39 civarında arttı. Bu artışın kaldırabileceğimiz bir kısmının olması lazım. O yüzden hammadde girişlerimizin hepsini tek tek elden geçireceğiz. Daha doğrusu kontratı biten her anlaşmayı tek tek elden geçireceğiz. Bunların içinde Batı Hattı da var. Yeterli indirimi göremezsek anlaşmayı sonlandırırız.”

Boğaziçi ve Trakya için 30 Aralık’a kadar ek süre verildi

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Boğaziçi ve Trakya Elektrik Dağıtım AŞ ihalesi için teklif sahiplerinden gelen ek süre talebine istinaden hisse satış sözleşmesinin imzalanması için 30 Aralık 2011 tarihine kadar ek süre verildiğini bildirdi. ÖİB’den yapılan yazılı açıklamada, Boğaziçi, Gediz, Trakya, Toroslar ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ ihalelerinde; ilgili Teklif  Sahiplerine Hisse Satış Sözleşmesi imzalanması için 29 Eylül’e kadar süre verildiği hatırlatıldı. Boğaziçi ve Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesi için teklif sahiplerinden gelen ek süre talebine istinaden, İdarece teklif sahiplerine, hisse satış sözleşmesinin imzalanması için ek geçici teminatın 31 Ekim’e kadar ÖİB’ye teslim edilmesi kaydıyla, 30 Aralık tarihine kadar ek süre verildiği bildirildi.
Teminatlar irat oldu
Açıklamada, Gediz, Toroslar ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalelerinde hisse satış sözleşmesi imzalanması için davette bulunulan teklif sahipleri tarafından 29 Eylül saat 18.00 itibariyle ek geçici teminat teslim edilmediği ve hisse satış sözleşmesi imzalanması için ek süre talebinde de bulunulmadığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Söz konusu teklif sahiplerinin geçici teminatları irat kaydedilerek ÖYK kararında yer alması halinde bir sonraki teklif sahiplerine hisse satış sözleşmesi imzalamak için çağrıda bulunulacaktır.”

 Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri