Ekonomistler de eğitime şaşı bakıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları ve bu açıklamalar üzerine yapılan yorumlar, hayal kırıklığı yaratmadı desek yalan olur

Sanki Türkiye’de yaşamıyorlar.
Bakan Şimşek, özel okullarda 400 bin kontenjanın boş kaldığını söylüyor. Doğru. Ama niye? Bir de onun sorgulanması gerekir!
Şimşek, ayrıca, özel okulların eğitim sistemindeki payının yüzde 2 olduğunu ve bunun yüzde 20’ye çıkartılması gerektiğini de sözlerine ekliyor.
Bu doğru. Peki, 10 yıldır bu yönde bir çaba ortaya koydular da engelleyen mi oldu?
Sayın Bakan’a şunu sormak gerekir: Pırlantada KDV oranı 0 (sıfır), eğitimde yüzde 8, kantinde ise yüzde 18’ken, eğitim ve öğrenci mi önemli yoksa mücevherat mı? Eğer eğitim önemli ise neden KDV oranları sıfırlanmıyor?
 
Her okula destek doğru mu?
Bakan Şimşek, özel okullardaki 400 bin boş kontenjanın dolması ve 2’lik payın yüzde 20’ye çıkması için de ayda 1500 Lira’lık devlet desteği öngörüyor.
1500’ü biz verelim üstünü de veli tamamlasın ve çocuğunu özel okula göndersin diyor.
Sayın Bakan’a ve onunla sohbet eden gazeteci arkadaşlara sormak isteriz:
Türkiye’deki özel okul ücretlerinden haberiniz var mı?..
Özel okullara destek konusu, daha önce de gündeme gelmişti. Ama arkası gelmedi. Peki, şimdi gelir mi? Hiç belli olmaz. Gelir de gelmeyebilir de. Ama eğer gelirse, bu devlet katkısı, mutlaka bir kurala bağlanmalı. Yoksa o paralar da boşa harcanmış olur. Örneğin o ildeki anadolu liseleri ya da fen liselerinin puanı istenmeli. Ya da SBS, YGS, LYS tarzı sınavlarda belli puan barajlarını aşanlara destek çıkılmalı. Yoksa sapla saman birbirine karışmış olur ki, bu da verilen desteğin heba olması anlamına gelir. Ve eminim ki bunu da kimse istemez!..
 
Kontenjanlar neden boş?
Dışarıdan bakıldığında, özel okullardaki boş kontenjanlar, ücretlerin yüksekliğinden kaynaklanıyor gibi gözüküyor. Oysa bununla hiç alakası yok. En pahalı kolejlerin hepsi de tıka basa dolu. Yani sorun ücretlerde değil, eğitimin kalitesinde.
Her ne kadar çok kaliteli eğitim vermeseler de, bu izlenimi yaratan okulların hiçbirinin kontenjan sorunu da yok, Maliye’nin vereceği 1500 liralık desteğe de ihtiyaçları bulunmuyor. Çünkü bu para onların ücretlerinin yanında sadece devede kulak kalır.
Devlet, çocuğunu özel okullarda okutacak velilere yardım öngörürken, sadece üzerindeki öğrenci yükünün azalmasını düşünmemeli, kaliteyi artıracak önlemleri de beraberinde getirmelidir.
 
Ne kadar kalıcı olacak?
Devletin özel öğretim kurumlarına yapacağı katkı, veliyi yarı yolda bırakmamalı. Büyük kentlerdeki hemen hiç kimse devletin vereceği 1500 liraya güvenerek çocuğunu koleje göndermez ama taşrada ücretler çok daha düşük olduğu için belki de bunu bir avantaj olarak değerlendirenler çıkabilir. İşte onlar için, okul bitinceye kadar devlet katkısı güvence altına alınmalıdır.
Birkaç yıl sonra, bu işten vazgeçtik  diyen bir bakan ya da hükümet geldiğinde, on binlerce veli ortada kalmamalıdır.
Devlet, daha önce vakıf üniversitelerine de yardım ediyordu, sonra vazgeçti. Nedenini, niyesini sorgulayanların da canına okudu. Tarih yeniden tekerrür etmemeli...
Maliye Bakanlığı eğer ille de özel okulculuğun gelişmesini istiyorsa, ki bu konuda Bakan Şimşek’le aynı görüşteyiz, çok daha farklı özendirici önlemler alması gerekiyor.
Bakan Şimşek’i Genç Bakış’ta konuk ettiğimizde, inek yetiştiricilerine sağladığı teşvikleri anlatmıştı ve ağzımız açık kalmıştı. Yani bu ülkede, inek yetiştirenler, insan yetiştirenlerden çok daha fazla destek görüyor.
Peki bu konuda kabahatli olan devlet ya da siyasetçiler mi?
Kesinlikle hayır.
Asıl sorun, birbirlerinin ayağını kaydırmanın ötesine geçemeyen özel okulcular ve çocuklarının geleceğini yeterince ciddiye almayan velilerde. Eğer onlar da, hayvan yetiştiricileri kadar, çocuklarımızın geleceğini ciddiye almış olsalardı, bugün çok farklı noktalarda olabilirdik.
Ve bu konuda Maliye Bakanı Şimşek’in onlardan çok daha özverili olacağına, kesenin ağzını çok daha fazla açacağına adımız kadar eminiz...
Yeter ki Bakan Bey’in karşısına doğru projelerle çıkılsın...
Özetin özeti: Devlet, eğitim yükünün altından tek başına kalkamıyor. Ve her şeye para bulan veliler, eğitime yeterince kaynak ayırmıyor. Bu yüzden, mutlaka yeni projeler  geliştirilmelidir. Ama ayağı yeren basan projeler!..

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

http://gundem.milliyet.com.tr/ekonomistler-de-egitime-sasi-bakiyor/gundem/gundemyazardetay/10.04.2012/1526129/default.htm

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri