Ekderste Neler Değişiyor?

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı'nın ekderslerle ilgili yapmakta olduğu çalışmayı tamamlayarak Maliye Bakanlığına sunduğu internet medyasına yansımıştır. Bu taslağın doğru olduğu varsayımından hareketle nelerin değişip değişmediği ya da taslakta nel

Ekderslerle ilgili değişmesi beklenen, tartışmalı olan, değişen ya da değişmesi beklenirken değişmeyen konu başlıkları aşağıdaki şekilde analiz edilmiştir:


1) Derse Girmeyenler: Bizim önerilerimiz öğretmenin dışındaki tüm yönetici, müfettiş ve şefler için başka isim altında ek ödeme düzenlemesi yapılarak ek dersin yalnızca aktif derse giren öğretmenlere verilmesi gerektiği şeklinde idi. Karar'ın eski halinde ise İl ve İlçe Müdürlerine 25 saat, müfettişlere 20 saat , şef vb. diğerlerine ise haftada 15 saat idi. Yeni halinde ise merkez ve taşrada görev yapan yönetici, denetici ve şeflerin tamamına bir başka ifadeyle derse girmeyenlerin tamamına ayrım yapmaksızın 40 saat ekders öngörülmüştür. Adeta arslan payını oluşturan bu paylaşım sanki bu değişimin asıl sebebini de ortaya koyar gibi…
2) Okul Yöneticileri: Bizim önerimiz okul ve kurum farkı gözetilmeksizin aynı konumda görev yapan tüm yöneticilerin ekderslerinin eşitlenmesi şeklinde idi. Bu ise müdürlere 30, diğer tüm yardımcılara ise 28 saat şeklinde idi. Oysa Bakanlık tam aksini yaparak çeşit çeşit ekders sayısı öngörmüştür. Bu durum yöneticiler arasında huzursuzluk kaynağı oluşturacağı gibi atama ve yer değiştirmelerde de ayrı bir rekabeti körükleyecektir. Özellikle de rotasyonlarda ekdersi düşen müdürlerin dava açmasına ve maddi olarak hak kaybı olduğu için de bakanlığın bu davaları kaybetmesine neden olacaktır. Yöneticilerle ilgili yeni düzenleme aşağıdaki şekildedir:
a) Halk Eğitimler: Tam gün tam yıl eğitim yapılan Halk Eğitim Müdürlüklerinde “Tam gün tam yıl eğitimin fiilen yapıldığı süre ile sınırlı olmak kaydıyla” müdürlere 35, müdür başyardımcılarına 32, tam gün tam yıldan sorumlu müdür yardımcısına ise 28 saat ekders öngörülmüştür. Bu durumda diğer müdür yardımcıları yani tam günden sorumlu olmayan (eğer böyle birileri varsa çünkü hepsi nöbet tuttukları için hepsi aynı kapsamda olmalı) diğer okul müdür yardımcılarının aldığı kadar ek ders alacaklardır anlamı çıkmaktadır. (Eski halinde yalnızca müdürlere ve müdür başyardımcılarına 30 saat idi)
b) YİBO ve PİO: Bu okullarda eski halinde yalnızca müdür ve müdür başyardımcılarına haftada 30 saat, müdür yardımcılarına ise 22 saat idi. Yeni şeklinde ise müdür 35, müdür başyardımcısı 32, pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı 28, diğer müdür yardımcıları ise 23 saat ekders alacaklardır.
c) Sınavlı Liseler, Meslek Liseleri ve Okul Öncesi: Bu tür okullarda müdür 30, müdür başyardımcısı 26, müdür yardımcısı ise 23 saat ekders alacaktır. ( Eski halinde yalnızca müdür ve müdür başyardımcısı 25 saat idi.
d) İkili Eğitim Yapan Okul Yöneticileri: Bu okullardaki yöneticilerle ilgili eski halinde herhangi bir düzenleme bulunmazken ilk defa bu köşede dile getirilerek iş yoğunluğu nedeniyle bu yöneticilere fazladan 5 saat ekders ödenmesi gerektiği kamuoyu ile paylaşılmıştı. Bu önerimizin kabul görmesi yöneticilerimiz adına bizi ayrıca memnun etmiş olup, sonuç itibari ile ikili eğitim yapan okullardaki müdürlere 30, müdür başyardımcılarına 26, müdür yardımcılarına ise 23 saat ekders verilecektir.
e) Diğer Okullar: Yukarıdaki okulların dışında kalan diğer okul okul yöneticileri için ise müdürlere 25, müdür başyardımcılarına 22, müdür yardımcılarına ise 20 saat ekders ödenecektir.
f) Müdür Yetkili Öğretmenler: Daha önce tatillerde 12 saat, ders dönemlerinde ise haftada 3 saat ekders almaktaydılar. Şimdi yeni halinde ise tatillerde 15, ders dönemlerinde ise 6 saat ekders alacaklardır.
3) Rehberlik ve Sosyal Etkinlik: Bizim önerimiz sınıf öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenlerine de bu ekdersin ödenmesi şeklinde idi. Aynen bu öneride olduğu şeklinde kabul görerek bundan böyle sınıf öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenleri de haftada 2 saat ekders alabileceklerdir.
4) Bilgi Teknolojisi sınıflarında görev yapmak üzere atanan öğretmenlere öğretim yılı süresince haftada 18 saat ekders ödenecektir. Bu uygulama yeni bir uygulama olup, benim anladığım kadarıyla ücretli öğretmenleri ya da bilgisayar dersine giren diğer öğretmenleri kapsamamakta, yalnızca özel olarak bir okula bilgisayar öğretmeni olarak kadrolu ya da 4/B' li olarak atanan öğretmenleri kapsamaktadır.
5) Eğitim öğretim yılı başında 1 Eylülden derslerin başlamasına kadar, sene sonunda ise derslerin bitiminden 1 eylül tarihine kadar olan sürede yapılan seminer çalışmaları için daha önce iki haftayı geçmemek üzere sınırlama vardı. Bundan dolayı bazen iki haftadan fazla seminer olduğunda öğretmenler ekders alamamakta idiler. Şimdi bu yanlışlık düzelmiş ve her gün için 3 saat şeklinde düzenlenerek iki haftalık sınırlama kaldırılmıştır.
6) Bakanlık ya da İl ve İlçe Müdürlüklerinde çeşitli proje ve görevler için görevlendirme yapılan öğretmenler daha önce haftada 18 saat ekders almakta iken şimdi 27 saat ekders alacaklardır. Bu durum aslında bir şekilde yolunu bulup torpille uyduruk görevler için yolunu bulan öğretmenlerin sayısını artıracak ve torpil rekabetini de körükleyecek demektir.
7) Merkezi sınavlarda görev yapan öğretmenlere komisyon üyesi ya da gözcü ayrımı yapılmasızın daha önce 5 saat ekders ödenmekte iken, şimdi yeni şekliyle 6 saate çıkarılmıştır. Liselerdeki sınavlara gelince daha önce hepsine 5 saat ödenmekte iken şimdi komisyon üyelerine 6 saat, gözcülere ise 4 saat şeklinde değişmiştir. Bu düzenleme ise iyileştirme yapılacağı yerde dostlar alış verişte görsün kabilinden gereksiz bir düzenleme olmuştur.
8) Hafta sonu okulunda okuma yazma ve aile eğitimi yapılan okul yöneticilerinin sadece bir tanesine daha önce 2 saat ekders ödenmekte iken, şimdi yeni düzenleme ile haftada 6 saat ödenecektir. Ayrıca okulunda hizmetici eğitim yapılan müdüre ve görevli müdür yardımcısına her gün için 3 saat ekders ödenecektir.
Sonuç:Yeni Ekders Karar Taslağında yer alan değişiklikler bu şekilde olup, bizim önerilerimizden olan öğretmenlere nöbet için 2 saat ekders verilmesi, yöneticilerin egzersiz yasaklarının kaldırılması, rehber öğretmenlere ders yılı sınırlamasının kaldırılması vb. önerilerimiz ne yazık ki karşılık bulmamıştır.
Sonuç itibariyle yöneticiler için nispeten iyileştirme olduğu görülse de daha çok yöneticileri bir birine düşürecek ve de huzurluk ortamını gizliden ve derinden körükleyecek olan bir düzenleme olmuştur. Oysa iş barışına katkı sağlamak adına aynı kademede görev yapan tüm yöneticilerin eşitlenmesi kanaatimce doğru olandı. Diğer yandan bu düzenleme ile asıl yapılmak istenenin yukarıdakileri memnun etmek olduğu gözden kaçmazken, en çok dikkati çeken ve de en tuhaf olan ise aktif olarak derse giren ve aslında ekders yalnızca kendilerine verilmesi gereken öğretmenler hakkında -sınıf ve okul öncesi rehberlik hariç- hiçbir düzenlemenin yer almamasıdır
memur.biz

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri