EK GÖSTERGE RAKAMLARI YÜKSELTİLMELİDİR!

EK GÖSTERGE RAKAMLARI YÜKSELTİLMELİDİR!

Şube müdürlerinin mali hakları ile ilgili en önemli sorunlarından bir tanesi de ek gösterge rakamının düşük olmasıdır. Uygulamada ki ek gösterge rakamının 3000 olması bu kadrolarda çalışanları mağdur etmektedir. Hizmet yıllarını tamamlayan şube müdürleri bu neden ile emekli olmaktan imtina etmektedirler. Tanıdığım birçok şube müdürü ve üstü görevde ki yöneticiler, sırf bu neden ile emekli olmamaktadırlar. İl Eğitim Denetmenlerine verilen 3600 ek gösterge rakamının şube müdürlerine de verilmesini gerekir.

“Şube Müdürü kadroları yaşlanıyor”

Şube müdürleri ile ilgili bir istatistik yapılsa bu kadroların yaşlandığı görülecektir. Bu kadrolarda görev yapanların yaş istatistiğinin yüksek olması ek gösterge rakamının düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Kadroların gençleşmesi, hâlihazırda ki kadroların emekli olmasına bağlıdır. Bunu sağlamanın yolu da ek gösterge rakamının artmasına bağlıdır. Böyle bir artış yalnızca çalışanları değil emekli olmuş ve mali açıdan sıkıntılı durumda ki emekli şube müdürlerini de rahatlatacaktır.

Doğrusu çalışanlar için ek gösterge rakamının yüksek olarak açıklanması önemli değil… Ama emekli olmaya hak kazanıp görevdeki şube müdürleri için ise önemli. Ek ödeme ile Ocak 2012’de sağlanacak artış emekli keseneklerine yansımayacaktır. Daha önce ödenen ek ders ücretlerinden de emekli keseneği kesilmiyordu. Adı ha ek ödeme olmuş, ha ek ders olmuş,  emekliye yansımadıktan sonra çok da önemli değil gibi. İyileştirmenin emekli keseneği kesilmeyen tazminatlardan yapılıyor olması mali açıdan adaletsizliği gidermemektedir. Sadece günü kurtarmaktadır.

“Şube müdürleri için ek gösterge rakamı 3600 olmalıdır”

Eğitim yöneticileri yer değiştirme taslağı yayınlandıktan sonra birçok yönetici arkadaş ek gösterge rakamının 3600 e çıkması halinde,  emekli olacağını söylüyor. 15–20 yıldır aynı şehirde yaşayan yöneticilerin büyük kısmı yer değiştirmekten yana değiller. Bir bıkkınlık söz konusu. Kaldı ki bu görevlere atandıkları dönemde rotasyon diye bir durum söz konusu değildi. Gündeme geldiğinde de yıllardır yaşadığı yeri terk etmektense, emekli olmayı tercih edeceklerdir. Bence bu şube müdürlerine tanınmalıdır.

Ek gösterge rakamının 3600’e yükseltilmesinin bir önemli sonucu da; bu makamların cazibesinin artması olacaktır. Daha çok tercih yapılacaktır. Bu da bu kadrolar için liyakat ve kariyerin yükselmesine neden olacaktır. Okul yöneticileri ve öğretmenler görevde yükselirken bu durumu da göz önünde bulunduracaklardır. Şube müdürü kadrolarına talep daha da artacaktır. Bunu görmek gerekir.

“Gösterge rakamının yükseltilmesinin sağlayacağı kazanç”

Gösterge rakamının 3000 de kalması büyük bir haksızlıktır. Çalışırken astlarından daha az mali haklara sahip olan bu kadrolar, emekli olduklarında da daha büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Çalışırken alınan toplam aylık gelirin ancak yarısını almaktadırlar.  Şöyle ki; Bu gün 2.500TL(evli, eşi çalışmayan, 1/4, iki çocuklu) civarında toplam maaş alan şube müdürü bu gün emekli olsa 48.000TL ikramiye,  1.350TL tutarında maaş alacaktır. Yıllardır aldığı maaşın yarısı ile emeklilik günlerinde geçinmeye çalışacaktır. Öğretmenlikten değil de genel idare hizmetler sınıfından şube müdürlüğüne geçenlerin göstergelerinin 2200 olması ise işin vahametini daha da arttırmaktadır.  46.000TL ikramiye ve 1.250TL civarında maaş alacaklardır. Aynı kurumda, aynı unvanlı kadrolarda çalışsanız bile emekli olduğunuzda farklı bir işleme tabi tutuluyorsunuz. Bu çelişki yıllardır yaşanıyor. Ama yeterince gündeme getirilmiyor. Yeterince değil hiç gündeme getirilmiyor. Bu neden ile emekli şube müdürü dostlarımız,  çalışanlara ısrar ile emekli olmayın diye tavsiye de bulunmaktadırlar.  Eğer ek gösterge 3600 e yükseltilir ise şube müdürlerinin emekli maaşları 1.700TL, emekli ikramiye ise 61.000TL civarında olacaktır.

“Şeflerde ek gösterge mağduru”

Şeflerin durumu da şube müdürlerinden farklı değil. Emeklilik hususunda benzer sıkıntıları yaşamaktayız. Aynı gemide bizim ile birlikte görev yapan şeflerin de ek gösterge rakamı 2200’den 3000’e çıkarılmalıdır. Üniversite mezunu, MEB’in sessiz neferleri şefler de,  müdürleri gibi bu konuda da haksızlığa uğramaktadırlar. Şeflerin de ek gösterge rakamı yükseltilmelidir. VHKİ den daha fazla haklara sahip olmalıdırlar.

Aslında bir çalışanın emekli olduğunda çalışırken aldığı maaşın 2/3 ünü alması doğal hakkıdır, diye düşünüyorum. Ancak yarısının veriliyor olması problem oluşturmaktadır. Bu problem bu kadrolarda görev yapan ve hizmet yılı fazla olan yöneticilerin, motivasyonunu olumsuz etkilemektedir.

Davut ÇALIŞKAN 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KAMU PERSONELİ Haberleri