EĞİTİMDE YAPBOZ SÜRÜYOR

MEB son kez demişti ama Danıştay'ın verdiği kararla 1 milyon öğrenci SBS'ye girecek

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'son kez 7. sınıflar için yapılacak' dediği ancak yürütmesi durdurulan SBS için Danıştay'a itirazı oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece ilköğretim 7. sınıf öğrencisi yaklaşık 1 milyon 88 bin aday, SBS'de yine ter dökecek. Sınav 5 Haziran 2011'de.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 28 Haziran 2010'da Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılacağını, sınavın sadece 8. sınıfta gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Çubukçu, SBS'de 6. sınıfta olup eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrencilerin de 7 ve 8. sınıflarda sınava gireceklerini belirterek, 7. sınıfta SBS'ye giren öğrencilerin de eski sisteme uygun olarak 8. sınıfta sınava girip bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleştirileceğini söylemişti.

Çubukçu'nun bu açıklamasından sonra 6. sınıftaki oğlu SBS'ye giren Avukat Sevinç Özer 10 Temmuz 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a dava açtı. Danıştay da, başvuruyu kabul ederek son kez 7.sınıfta uygulanacak SBS'nin yürütmesini durdurdu. Mahkemenin 3 Kasım tarihli kararında, Anayasal eşitlik ilkesi vurgulanarak, 'Öğrenciler için maddiyatın ötesinde psikolojik olumsuzluklara sebebiyet veren bir sistemin 2009-2010 öğretim yılında 6. sınıflara uygulanmaya başlanılmış olmasının, 2010-2011 yılında 7. sınıfta olan davacının çocuğunun da içinde bulunduğu bu öğrencilere uygulanmaya devam edilmesinin kabul edilen olumsuzlukları görmezden gelme anlamı taşıyacağı açıktır' denildi.

SBS'nin kademeli olarak kaldırılmasından yana olan Mili Eğitim Bakanlığı ise, Danıştay'ın kararına hemen itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, dün mahkemenin bir önceki kararından geri adım attı ve 2010-2011 öğretim yılında yapılacak 7. sınıf seviye belirleme sınavının yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı oy çokluğuyla kabul etti. Böylece ilköğretim 7. sınıf öğrencisi yaklaşık 1 milyon 88 bin aday, SBS'de yine ter dökecek. Danıştay'ın son kararını değerlendiren Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın itirazını haklı bularak şunları söyledi, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın SBS ile ilgili yaptığı düzenleme doğruydu. Tabi bazı çocuklar 6. sınıf SBS'ye girdiği ve yüksek puan aldıkları için, 7.sınıfta sınavı kaldırmak yeni bir hukuki problem yaratabilirdi. 6. sınıfta başarılı olan çocukların aldıkları puanları yok sayamazsınız. Biz SBS'nin yapılmasına karşıyız ama zaten kademeli olarak sınav kaldırılıyor. Danıştay'ın verdiği son karar, olması gereken bir karardır.”

'Çocuğum vicdan azabı geçiyor'

Danıştay'a dava açan Avukat Sevinç Özer, Danıştay'ın SBS'nin yürütmesini durduran kararının ardından şunları söylemişti, “Benim geçen sene 6. sınıfa giden çocuğum bu yıl yine sınava girmek zorundaydı. Fakat ben büyük çocuğumda da aynı şeyi yaşadığım için o da SBS'ye iki sene üst üste girdi. Çocuk dışarıda oynamak veya bir yere gitmek konusunda vicdan azabı çektiği için engelleniyor. Ben 3 yıllık sınav sisteminin bu ülke için kayıp olacağını düşünüyorum.”
vatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri