Eğitimde Türkiye’nin en iyi imkanları Çankaya’da

Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Çıngı, "Türkiye'deki ilçelerin yüzde 7.58'i ilköğretim olanakları bakımından iyi, yüzde 45.29'u orta, yüzde 47.13'ü kötü durumdadır" dedi.

Çıngı, en iyi eğitim olanaklarına sahip en gelişmiş ilçenin Ankara'nın Çankaya ilçesi, en kötüsünün ise Van'ın Başkale ilçesi olduğunu belirlediklerini açıkladı.

Prof. Dr. Çıngı, Erzurum Kalkınma Vakfınca Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Erzurum'da Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli"ne konuşmacı olarak katıldı.

Kendi koordinatörlüğünde, Doç. Dr. Cem Kadılar ile Kamu İhale Kurumundan Dr. Güler Koçberber'in araştırmacı olarak katıldığı bir çalışmada yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Çıngı, şöyle konuştu:

"TÜBİTAK'ın desteğiyle hazırlanan çalışma ile ilk kez sadece eğitim göstergeleri kullanılarak ilçelerin eğitim olanaklarına göre gelişmişlik endeksi hesaplandı. Bu araştırmanın ilçelere ve illere yatırım yaparken MEB'e, devlet ve özel kuruluşlara büyük ölçüde yarar sağlayacağı gibi araştırmacılara, başta örnekleme olmak üzere birçok konuda faydalı olacağını düşünüyoruz."

Yapılan değerlendirmede, en iyi eğitim olanaklarına sahip en gelişmiş ilçenin Ankara'nın Çankaya ilçesi, en kötüsünün ise Van'ın Başkale ilçesi olduğunu belirlediklerini belirten Prof. Dr. Çıngı, şu bilgileri verdi:

"Türkiye genelinde eğitim olanakları bakımından çok gelişmiş ilçeleri gösteren 9 ve 10. gruplarda sadece Çankaya ile Çankırı Atkaracalar yer alıyor. Gelişmiş ilçeleri gösteren 7 ve 8. grupta ise 68, orta gelişmişlik düzeyinde 418, gelişmemiş ilçe sayısı 343, hiç gelişmemiş ilçe sayısı ise 92 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'deki ilçelerin yüzde 7.58'i ilköğretim olanakları bakımından iyi, yüzde 45.29'u orta, yüzde 47.13'ü kötü durumdadır"

Orta öğretim olanakları bakımından ise Çankaya ile Eskişehir merkez ilçenin listenin başında yer aldığını, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinin ise son sırada bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Çıngı, "Orta öğretim olanakları yönünden, Türkiye'de orta öğretim okulu bulunan 713 ilçenin yüzde 19.64'ü iyi, yüzde 48.67'si orta ve yüzde 31.7'si ise kötü durumdadır" dedi.

Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri