Ama önümüzdeki öğretim yılında, yüz binlerce öğrencimiz, tabletle eğitime başlayacak. İlk uygulama şubatta, 5 ve 9’uncu sınıflarda, pilot illerde başlayacak...
Buraya kadar her şey iyi, güzel. Ve eminiz ki eğitimde yeni bir çığır açacak diyenler çoktur. Tıpkı tam aksini söyleyenler gibi.Her ile bir üniversite tartışmasında olduğu gibi bu konuda da, olaya nereden baktığınıza göre yorumların içeriği değişiyor. Konuyla ilgili aşağıda çok sayıda yorum var. Onları sizlerle paylaşacağız, kendi görüşümüzü de ekleyeceğiz. Ama sanki asıl önemli olan, böyle bir geçişe ne kadar hazır olduğumuz?..
Tamam, öğrenciler cin gibi bu işi onlar çok çabuk kaparlar. Peki ya öğretmen ve veliler? Onlara bu projeyi nasıl anlatacağız?..
Aslında bilişim sınıfları, tabletten çok daha önemli bir projeydi ama iyi başladı, kötü bitti. İşte bu yüzden ciddi bir ön hazırlık, kalıcı bir yol haritası ve en önemlisi de, bakanın değil, iktidarın, devletin bir projesi haline getirilmesi. Yoksa o da ortada kalabilir!..
Kitap yerine tablet
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “Uygulama ikinci döneme yetişecek. Beşinci ve dokuzuncu sınıflara tablet dağıtılacak. Dört yıl sonra ortaöğretim ve ilköğretim ikinci kademede herkesin bilgisayarı olacak. Bilgisayarlar çocuklarda kalacak. İnterneti olacak” dedi. Proje çerçevesinde, tabletlerin dağıtımına, “bilgisayar üretimi için tesis kurulan illerden” başlanabilecek. Her yıl 5 ve 9. sınıflara tablet dağıtılarak 4 yıl içinde 5-12. sınıf arasındaki tüm öğrencilerin bilgisayar sahibi olması hedeflenecek. Tabletlerin maliyetlerinin henüz belli olmadığını ifade eden Dinçer, “Ücretsiz dağıtılan kitaplara oranla bu tablet rakamı eş düzeylerde” dedi.
16 milyon öğrenciye tablet bilgisayar dağıtılması öngörülüyor. Tablet bilgisayar ihalesine katılacak firmalara, Türkiye’de üretim şartı getirilebilecek.
Akıllı tahtalar da 2011-2012 öğretim yılı ikinci yarısından itibaren 9, 10, ve 11. sınıflardan başlayarak dağıtıma sokulacak. Alt yapı kurulumu sonrası 5-9. sınıflara yıllık dağıtılacak tablet bilgisayar miktarı yaklaşık 2.5 milyon adet olacak. Böylelikle ilk 4 yıl içinde yaklaşık 10 milyon öğrenci bilgisayarlı öğretime geçecek.
Tepkiler
Bu konuda yapılan haberlere çok ilginç yorumlar geliyor. İşte onlardan bazıları:
- Bir yanda tablet bilgisayar, bir yanda atama sayısı bir anda binlerden 100’lere düşen bilişim öğretmenleri! Her iş samimiyet ister. Eğer ki göz boyamak için yapılmıyorsa, gerçekten samimilerse, bilişim çağında, bilişim öğretmenlerinin kadroları arttırılmalıdır.
- Yapılan bu uygulama öğrencilere kolaylık sağlar ama eğitim sağlamaz...
- Öğretmen olmayan okulda, tablet olsa ne olacak ki!
- Daha tek sınıflı okullar varken ne tableti yaa!
- Çok saçma bir uygulama! Sanki okul binalarının tamiri, araç gereç, öğretmen var da! Okullarda öğretmen yok, o tablet paralarına 50 bin öğretmen atamayı düşünün önce!
- Madem bilgisayarlı tablet dönemi ve bilgisayarlı tahta dönemini başlattınız. İnşallah artık Bilişim Teknolojileri Öğretmen kadrolarını da artırırsınız, bu kara tabloyu düzeltirsiniz.
- Öğretmensiz öğrenirler artık!
- Eğitime bu kadar önem veriyorsanız, öğrenciye oyuncak vereceğinize öğretmen verin lütfen...
- Her şey tam, bir tablet eksikti, ne mutlu size. Birkaç şirket faydalansın diye öğretmenleri unutun tabletle uğraşın. Oyuncağa çevirdiniz eğitimi yeter artık....
- Öğretmen atamaya para yok ama milyonlarca tablet ve akıllı tahta almaya para var. Eeee ne de olsa yandaş ithalatçı firmaların cebi dolacak...
Piar neden çok önemli!
Şubata kadar daha süre var. MEB bu konuda özel bir birim kurarak yeni eğitim modelini çok iyi anlatmalıdır. Tabletin öğretmenin ve eğitimin yerine geçmeyeceği, onların bir tamamlayanı olacağı en iyi şekilde ifade edilmelidir.
Tablet ve yazılım ihaleleri, çok şeffaf olmalı ve çıkar gözetmeksizin yapıldığı, bunun ulusal bir proje olduğu, en çarpıcı şekilde vurgulanmalı ve öğretmenleri kırmadan, dökmeden yapılmalıdır.
Özetin özeti: Öğretmenin sahiplenmediği hiçbir proje kalıcı olmadı. Tablete geçiş de abartılmadan, sabırla ve inandırılarak gerçekleşmeli. Eğitimde artık yeni hayal kırıklıkları istemiyoruz...
Abbas GÜÇLÜ-Milliyet