Eğitimde neye ne zaman sıra gelecek?

Milli Eğitim'in gündemi, hiç bu kadar yoğun olmamıştı. Sürekli yeni projeler açıklanıyor. Ve her defasında da yeni açıklanan projeler, bir öncekini gölgede bırakıyor.

Bırakın eskileri, son dört haftaya bakalım. Önce serbest kıyafet, ardından FATİH ve 4+4+4, şimdi de KPSS...
Görünen o ki 4+4+4 şimdilik rafa kaldırıldı. Peki, bu haftayı boş mu geçireceğiz kesinlikle hayır. Mesleki eğitim ve KPSS önümüzdeki birkaç haftanın en önemli tartışma konuları olacak. Belki de daha fazla. Çünkü milyonlarca gencin kaderini belirliyor!..

KPSS muamması çözülüyor mu?
2012 Sınav Maratonu için geriye sayım başladı. Diğer sınavlara yönelik ciddi bir değişim söz konusu değil. Ama KPSS’ye yönelik söylentilerin ardı arkası kesilmiyor.
KPSS değişecek mi, değişmeyecek mi? Değişecekse ne olacak?
Değişecekse, bu yıl uygulanacak mı?
İçeriği ne olacak?
Daha da önemlisi sınava hazırlıklar neye göre yapılacak ve eski puanlar geçerli olacak mı?.. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, nihayet bu konuda bir açıklama yaptı. Ama o da yine kafaları daha da karıştırmanın ötesinde bir işe yaramadı. Çünkü detay yok!
Öğretmen açığının 126 bin olduğunu söyleyen Bakan Dinçer, KPSS ile atamaya son verecek yeni sınav sistemi üzerinde çalıştıklarını açıkladı
Dinçer, uzun zamandır tartışılan KPSS ile öğretmen alımına son vereceklerini belirterek “KPSS ile öğretmen adayları, sadece genel kültür, genel yetenek ve öğretmenlik meslek bilgisine yönelik testlere tabi tutuluyor. Öğretmenlerin alan bilgileri ölçülmüyor“ dedi ve bakanlığın yeni bir sınav sistemi üzerinde çalıştığını söyledi.

Yeni sınav sistemi?
Dinçer, KPSS’nin öğretmen adaylarının alan bilgisini ölçmede yetersiz kaldığına da dikkat çekerek, “öğretmenlik mesleğine nitelikli adayların kazandırılabilmesi için öğretmen adaylarının alan bilgisi yönünden de ölçülmelerinin gerekli“ olduğunu söyledi. Öğretmenlerin alan bilgisini ölçecek yeni düzenleme üzerinde çalışıldığını vurgulayan Dinçer, “Konuyla ilgili olarak gerekli düzenleme yapılıncaya kadar mevcut uygulama sürdürüleceğinden şu anda KPSS puanına göre atama bekleyen adaylar etkilenmeyecek“ dedi.
Dinçer, 2003’te KPSS’ye 127 bin 973 adayın girmesine karşın 2011’de sayının 229 bin 767’ye çıktığını, 9 yılda KPSS’ye giren öğretmen adayı sayısının da 1 milyon 835 bin 290’a ulaştığını söyledi..

Ne zaman başlayacak?
Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye yönelik gelişmeler öğretmenlerin kafasını karıştırmaya yetti de arttı, özellikle de sınava hazırlananların. İşte kafası karışan öğretmenlerden birinin endişeleri:
“2013 yılında KPSS’ye gireceğim ve o yıl alan bilgisi gelmiş olacak. Eğitim Bilimleri’ne çalışıyordum, ancak eğitim bilimlerinin sınavlar arasından kaldırılıp staj olarak uygulanacağı söyleniyor. Bu doğru mu? Yeni sınav sistemi nasıl olur? Eğitim bilimleri çalışmaya devam etmeli miyim?..”
Benzeri yüzlerce soru adayların kafasını kurcalamaya devam ediyor. Çünkü gelecekleri söz konusu. Yanlış bir hazırlık sistemi, bütün hayallerini yok edebilir. Peki, doğru bilgi nerede? MEB’de mi, Devlet Personel Dairesi’nde mi yoksa TBMM’de mi?.. Şu an için ortada alınmış bir karar yok. Ama Bakan Dinçer’in, öğretmen alımı konusunda ciddi bir değişikliğe gitme kararlılığı var ve bu da muhtemelen uygulamaya yansıyacak...
Dinçer, açıklamalarında yeni düzenlemeye yapılıncaya kadar mevcut sistemin sürdürüleceğini söylüyor. Peki, ne zamana kadar? Örneğin üç ay sonra yapılacak bir yeni düzenleme, temmuz ya da ağustosta yapılacak atamayı etkileyecek mi?
Bu konuda sözlü açıklamalar yerine yazılı bir açıklama yapılıp tüm detaylar anlatılsa, sanki sular durulacak gibi. Tabii eğer yeni tartışma konuları açılmazsa!..

Hangisi önemli?
Bakan Dinçer, 10 yıllık Ak Parti iktidarının eğitimde kaybettiği zamanı telafi etmek için müthiş bir performans sergiliyor. El atmadığı konu kalmadı. Ve el attığı konuların hemen hepsi de devasa konular. Üstelik kamuoyunu çok yakından ilgilendiriyor. Temel eğitimin 12 yıla çıkartılması yönündeki tartışmalar, bunun en son örneği. Okul öncesi eğitimin kapsam dışı kalması ve bölünmüş eğitim, hiç umulmadık tepkiler aldı. Ak Parti ve MEB, alkış beklerken, eleştiri odağı oldu.
Özetin özeti: Çok büyük işler yapılmak istenirken, umarız, hiçbir şey yapılmaz noktasına gelinmez!..  

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri