Eğitimde İyi Örnek
Daha önce kapsayıcı eğitim konusunu ele almıştık. Kapsayıcı eğitimin sadece engelli çocuklara özgü bir anlam taşımadığını, her çocuğun parmak izinin farklılığı kadar eğitim ihtiyacının ve bir o kadar farklı öğrenme yönteminin olduğunu belirtmiştik. Şimdi bu konuyu geliştirip bir adım öteye taşımış bir okuldan, Çankaya Mimar Kemal İlkokulu'ndan daha doğrusu bu okulda gerçekleştirilen bir faaliyetten bahsedeceğim.
Her çocuğun farklı yanlarını, farklı yöntemlerle geliştirmenin yanında duygusal ve insani değerlerinin gelişmelerini de sağlayacak bir proje gerçekleştirmişler. Projenin adı "Sevimli Dostlarımız."
"Hayvanları sevmeyen insanları da sevmez" anlayışıyla yola çıkmışlar. Amaçları ise hayvan sevgisi geliştirmek, çevredeki diğer canlılarla iletişim sağlayabilmek, yardıma ve desteğe ihtiyacı olan canlılara yardımcı olmak, çevresinde yaşayan diğer canlılara karşı sorumluluk duygusu kazandırmak olmuş.
Aslında bu projeyle bu okul şunu yapmış;
Öğrencileri okulun dışına çıkararak çevreyi de bir eğitim ortamı olarak kullanmış. Değerler eğitimi hedeflerine yaparak yaşayarak ulaşmaya çalışmış. Toplumsal bir konuda (sokakta yaşayan hayvanlar) öğrencilerinin sorumluluk almalarını sağlayarak içinde yaşadığı toplumun bir ferdi olarak sorumluluklarını yerine getirmeyi ve çevreye karşı duyarlılık geliştirmelerini sağlamış.
Okul bu çalışmasıyla, günümüz toplumlarının en büyük eksikliği olan; kendinden ve yakın çevresinden öte, başkalarını da sevebilmeyi; başka insanları, başka canlıları da düşünebilmeyi hedeflemiş, öğrencilerin duygusal gelişimini de sağlayarak, "İyi İnsan" yetiştirme hedefine ulaşmaya çalışmış.
Projenin fotoğraflarına geçmeden önce; işlem basamakları şu şeklide sıralayabiliriz. İlçe Belediyesinin de desteğini alarak, çocukları hayvan barınağına götürmüşler. Sadece barınaktaki değil, barınak çevresindeki hayvanlarla bir gün geçirmelerini, hayvanlarla duygusal iletişim kurmalarını, onları sevmelerini ve beslemelerini sağlamışlar. Sonra da her öğrenci bir hayvanı belirlemiş ve periyodik olarak hayvanları ziyaret etmeleri sağlanmış.
Bu arada Okulda da hayvan sevgisine yönelik öğrencilerin çalışmalarından oluşan ürünlerle; okul panoları düzenlenmiş, kompozisyonlar yazılmış, posterler hazırlanmış ve okulda da yaparak ve yaşayarak konunun öğrenciler tarafından içselleştirilmesi sağlanmış.
Okul yönetimi ise projeye her türlü desteği vererek projenin gerçekleştirilmesine ön ayak olmuş. Sonuçta okul yönetimi, Sınıf Öğretmeni Tülin YALÇIN ve öğrencileriyle birlikte güzel bir çalışmaya hep birlikte imza atmışlar.
Dilerseniz benim de çok önemsediğim, içinde çevre dostluğu, hayvan sevgisi ve insani değerleri de barındıran, temelde iyi insan yetiştirmeyi hedefleyen bu projenin fotoğraflarıyla yazımıza devam edelim.
Okul müdürü ve öğrenciler:
Eğitim gezisinden fotoğraflar:
Projeyle ilgili okulda yapılan çalışmalar:
Poster hazırlıkları:
Hazırlanan Posterlerden bazıları:
Okul panoları:
Proje Konusuyla ilgili kompozisyon çalışmalarından örnekler:
Elbette bu köşeye alabileceğimiz çocukların yaptıkları daha çok güzel çalışmalar vardı. Biz bu kadarıyla yetinelim. Ama isteyen okulda bu çalışmaları görebilir.
Gelecek kuşaklarda arzu ettiğimiz, iyi insan, sorumlu vatandaş, çevreye ve diğer canlılara karşı duyarlı birey yetiştirme yolunda yapılan bu çalışma yazımızın da başlığında da belirttiğimiz gibi eğitimde iyi bir örnektir. Eğitim yöntemi olarak yaparak ve yaşayarak kazandırılmaya çalışılan bu eğitimi öğrenciler hiç bir zaman unutmayacaklar ve hayatları boyunca hep hatırlayacaklar. Eğitim de bu değil mi zaten; "kalıcı öğrenme ve olumlu davranış değişikliği..."
Tebrikler...
Hüseyin ÖZKAN