Eğitimde Başarısızlığın Sorumlusu Kim Olacak

Mersin Milletvekili Vahab Seçer Milli Eğitim Bakanına 4+4+4+ eğitim sisteminde yaş grupları arasında ortaya çıkacak uyumsuzluğu sordu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Vahab SEÇER
Mersin Milletvekili


4+4+4 kademeli eğitim sistemi, yeni eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacaktır. Ancak okulların açılmasına sayılı günler kala söz konusu sistem ile ilgili olarak birçok konuda yaşanan belirsizlik; öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin, okul yönetimlerinin ve toplumun büyük bir bölümünde tedirginlik yaratmıştır. Bu kapsamda;

1. Bakanlığınızca; 4+4+4 sistemi gereği 60-66 ay yaş grubundaki çocukların kaçının yeni eğitim döneminde okula kaydolacağına ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? Söz konusu yaş grubunun ilköğretim okullarına kaydolması halinde okul kontenjanlarında nasıl bir artış olacağı hesaplanmıştır?

2. Bu çocuklar, normal olarak bu yıl öğretime başlayacak diğer çocuklar ile aynı sınıflarda mı ders göreceklerdir? Beş yaşından önce el-göz koordinasyonunun, ince motor becerilerin, işlemsel düşüncenin tam gelişmemiş olması, soyut düşüncenin yetersizliği ve dikkati sürdürmedeki güçlükler de dikkate alındığında aynı sınıftaki iki ayrı yaş grubuna ders vermeye zorlanan öğretmenler bunu nasıl başarabilecek, olası başarısızlığın sorumlusu kim olacaktır?

3. Gelişmiş ülkelerdeki ilköğretim okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısı kaçtır? Yeni sistem ile birlikte Türkiye'de özellikle büyükşehirlerdeki ilköğretim okullarının ilk sınıflarında bu sayı kaç olacaktır?

4. 60-66 aylık çocuklar için ilköğretim okullarının fiziki şartları oluşturulması yönünde yapılan alt ve üst yapı çalışmaları nelerdir? Her il ayrı ayrı gösterilmek üzere, kaç okulda fiziki değişiklik yapılmış, bu değişiklikler için ne kadar harcama yapılmıştır?

5. 60-66 aylık çocuklara göre Türkiye genelinde her il ayrı ayrı gösterilmek üzere kaç ilköğretim okulunda merdiven, tuvalet, yemekhane, lavabolar yapılmıştır?

6. Engelli çocuklarımızın eğitimi için illerde yapılan fiziki dönüşümler nelerdir? Hangi ilimizde hangi okullarda hangi değişiklikler yapılmıştır?

7. Bakanlığınızın her yıl ve branşı ayrı ayrı gösterilmek üzere son 5 yılda aldığı branş öğretmeni sayısı kaçtır? Yeni sistem ile öğretim yılında önceki yıllardaki açık nasıl kapatılacaktır? Yeni sistem ile kaç sınıf öğretmeni norm kadro fazlası durumuna düşmüştür?

8. Kademeli eğitim uygulaması çerçevesinde Türkiye genelinde her il ayrı ayrı gösterilmek üzere kaç ilköğretim okulu ve lise imam hatip ortaokulu ve lisesine dönüştürülmüştür?

9. AKP'nin iktidarda olduğu dönemde, her yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere merkezi hükümetin eğitim alanındaki kaynak kullanımı nedir? Aynı dönemde her eğitim-öğretim yılına ait ilköğretimde bir öğrenci velisinin yaptığı yıllık eğitim harcaması ne kadardır? Bu harcamanın yeni eğitim-öğretim yılı için ne kadar olacağı hesaplanmıştır?

10. 2012 KPSS'de önceki yıllarda olduğu gibi bazı şaibe iddiaları basına yansımıştır. Bu çerçevede; hükümetinizce şimdiye kadar bir inceleme ya da soruşturma yapılmış mıdır? Yapıldı ise sonuçları ne olmuştur? Sorumlular hakkında hangi tür cezai işlemler yapılmıştır? KPSS'nin iptal edilerek tekrarlanması konusunda bir çalışmanız var mıdır?
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri