Eğitimcilerin acil çözüm bekleyen sorunları masaya yatırıldı!

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Genel Sekreter Latif Selvi ile birlikte Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u ziyaret ederek, eğitime ve eğitim çalışanlarına ilişkin acilen çözülmesi gereken sorunları görüştü.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Genel Sekreter Latif Selvi ile birlikte Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u ziyaret ederek, eğitime ve eğitim çalışanlarına ilişkin acilen çözülmesi gereken sorunları görüştü. Eğitime ve eğitim çalışanlarına dair sorunların ele alındığı, çözüm önerilerinin konuşulduğu ziyarette Bakan Ziya Selçuk’a iletilen konu başlıkları şöyle:

Eğitimin fiilen başlaması nedeniyle artan iş yükü göz önüne alınarak eğitimciler filyasyon ekiplerinden çıkarılmalıdır

Eğitim kademelerinin yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitimin birlikte yürütüleceği açık olduğundan eğitim kurumları yöneticileri ve öğretmenlerin artan iş yükü ve karşı karşıya kaldıkları sağlık riski göz önüne alınarak yöneticilerin ve öğretmenlerin filyasyon ve denetim ekiplerinde görevlendirilmelerinin önüne geçilmelidir.

Kovid-19 temaslısı olması nedeniyle karantina altına alınan eğitimcilerin üzerlerinde bulunan ders ve ek ders görevleri yapılmış sayılmalıdır

Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında eğitim kurumunda yönetici, öğretmen, personel veya öğrenci kaynaklı kovid-19 temaslısı olarak belirlenmesine dayalı olarak karantina altına alınarak fiilen ders görevini yerine getiremeyenler, hasta oldukları için değil, tedbiren fiilen görevlerini yerine getiremediklerinden üzerlerinde bulunan ders ve ek ders görevleri yapılmış sayılmalıdır. Yine eğitim-öğretimin aksamaması adına kovid-19 tanısı veya temaslısı olmasına bağlı olarak karantina altına alınanların, istekleri dâhilinde karantina süresi boyunca üzerlerindeki ders ve ek ders görevlerini uzaktan eğitim yoluyla sürdürülebilmelerine imkân sağlanmalıdır.

Öğretmenlerin il içi yer değişikliğinde sıra tayini uygulanmalıdır

Millî Eğitim Bakanlığı’nın personel politikasının en büyük açmazlarından biri olan yer değişikliği sürecinin insan odaklı yürütülmesi ekseninde (mağduriyet oluşturmasını önlemek, yer değişikliklerinin adil ve hakkaniyete uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere) öğretmenlerimizin il içi yer değişikliği taleplerinin, tercihleri itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya konularak norm açığı oluştukça yer değişikliği taleplerinin bu sıraya göre karşılanması konularında Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde düzenleme yapılmalıdır.

Fazla sürelerle çalıştırılan hizmetlilere isteklerine bağlı olarak fazla çalışmaları karşılığında ücret ya da izin hakkı verilmesi konusunda düzenleme yapılmalıdır

İkili öğretim yapılan okullarda görev yapanlar başta olmak üzere, günlük ve haftalık çalışma süresinin üzerinde çalışma yapan hizmetliler, yeterli personel bulunmaması sebebiyle fazla çalışma karşılığında izin hakkını fiilen kullanamamakta, ücret de alamamaktadırlar. Bu çalışanlara, isteklerine bağlı olarak fazla çalışmaları karşılığında ücret ya da izin hakkı verilmesi konusunda münhasır bir düzenleme ihtiyacı bulunmaktadır.

Eğitim kurumları bütçesiz bırakılmamalıdır

Salgın nedeniyle eğitim kurumlarının harcama kalemleri artmıştır. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde geçirilmesinin yolu, hijyen başta olmak üzere, bir takım standartların sağlanmasından geçmektedir. Bu nedenle, eğitim kurumlarına gereken bütçe verilmeli; okullar temizlik malzemesi ve maske konusunda mutlaka desteklenmelidir.

Yardımcı personel ihtiyacına bir an önce cevap verilmelidir

Yardımcı personel ihtiyacı, salgın süreciyle ortaya çıkan katı hijyen ve sağlık standartlarının sağlanması gerekliliği nedeniyle bir kat daha artmıştır. Eğitim kurumlarının kronik sorunları arasında yer alan temizlik, bakım, rutin idari ve teknik hizmetlerin yürütülmesi gibi alanlarda yeterli yardımcı personel bulunmaması sorununa çözüm bulunmalı, eğitim kurumlarımızda hizmet alanı, öğrenci sayısı vb. kıstaslara göre belirlenen sayılarda yardımcı personelin istihdam edilmesi sağlanmalıdır.

Büyükelçiliklerin hukuka, kanuna ve mütekabiliyet esasına aykırı eğitim-öğretim faaliyetleriyle ilgili işlem yapılmalıdır

Fransız okulları başta olmak üzere, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 5. maddesinin (a) fıkrasına veya ülkemizde yabancı okullar kurulmasına ilişkin ikili antlaşmalara aykırı şekilde büyükelçilik sınırları haricinde faaliyet gösteren ve/veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenci kabul eden büyükelçilik eğitim kurumlarının bahse konu uluslararası sözleşme, ikili antlaşma veya kanunlara aykırı faaliyetlerinin 5580 sayılı Kanun hükümlerine göre denetlenmesi, kapatma dâhil gerekli idari yaptırımların uygulanması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler yönünden hukuka ve kanuna aykırı eğitim faaliyetlerine denklik verilmemesi ve bu hususlarda valiliklere genel bir yazının gönderilmesi noktasında gerekli iş ve işlemler ivedilikle yapılmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri