Eğitimciler 132 milyara kilitlendi

Yurtdışından daha çok öğrenci ve hasta çekmek için getirilen yeni teşvikler özel üniversite ve hastaneleri harekete geçirdi.

ABD, AB ve Uzakdoğu hedeflerini revize eden yatırımcılar, Şili'den Güney Afrika'ya hasta ve öğrenci getirme planları yapmaya başladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın geçen hafta açıkladığı eğitim ve sağlık teşvikleri, özel hastane ve üniversite yönetimlerini sevindirdi.

Yüzde 60 kira desteği

Bugüne kadar neredeyse hiç adım atılmayan ABD ve Uzakdoğu pazarlarına yönelik planlar yapmaya başlayan özel sektör yatırımcıları, bu bölgelere kurdukları ofis sayılarını ikiye katlamak için çalışmaya başladı. Girişimciler Güney Afrika, Papua Yeni Gine, Brezilya gibi uç bölgelerden bile hasta ve öğrenci getirmenin hesaplarını yapıyor.
Yeni teşvikler yüksek ve orta öğretim kurumlarının yurtdışında açacakları ofislere yılda yüzde 60 kira desteği, yurtdışından getirilecek hasta başına da 1000 dolara kadar yol yardımı gibi destekleri içeriyor.

132 milyar $'lık pazar

Yeni teşviklerin, eğitim kısmı aşamasında çalıştığını söyleyen Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın şu noktalara dikkat çekti:

* Bugün 3.3 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında eğitim görüyor. Bir öğrencinin yıllık ortalama maliyetinin 40 bin dolar olduğunu göz önüne alırsak 132 milyar dolar gibi bir rakam karşımıza çıkıyor.

* Bu gelirden en büyük payı ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya, Çin ve Malezya alıyor. Bu ülkelere giden uluslararası öğrencilerin çoğu bizim coğrafyamızdan geçiyor.

Öğrenci sayısı artar

* Şu anda ülkemizde bulunan 30 bin öğrenci sayısı dünya rakamlarının yanında komik kalıyor. Bu teşviklerin de katkısıyla, uluslararası öğrenci sayımızın kısa sürede en az yüzde 40 artmasını bekliyoruz.

* Hedefimiz 2023 yılına kadar ülkemize 150 bin uluslararası öğrenci kazandırmak. Biz de, bugün 300 olan uluslararası öğrenci sayısını 1000'e çıkarmayı hedefliyoruz.

Yeni karar güç verdi

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın da, halen 877 uluslararası öğrenciye eğitim verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Bu yeni karar güç ve destek sağladı. Yurtdışındaki 5 kampüsümüzü kendi kaynaklarımızla açtık.  Washington'da dil okulumuz, Lozan, Riga,Berlin gibi şehirlerde kampüsümüz var. 17 noktada ortak kampüs çalışması yürütüyoruz."

İlk hedef 5 milyar dolar

Tebliğin sağlık kısmının hazırlık sürecinde yer aldığını belirten Acıbadem Hastaneleri Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, şunları söyledi: "Ekonomi Bakanlığı ile belirlenen hedef çerçevesinde, sektör olarak 2015 için 5 milyar dolar ciro hedefledik. Bu geçen yıl 1 milyar dolar civarındaydı. Teşvik, cari açığımızın kapatılmasında sanayi ve ticaret sektörüne göre katma değeri çok daha yüksek bir kazanım sağlayacak. 2023 hedefi ise 20 milyar dolar." Aydın kendilerinin de geçen yıl yurtdışı hastalar sayesinde 50 milyon dolar ciro elde ettiklerini, bu yıl rakamı 90 milyon dolara çıkaracaklarını belirtti.

Marka olacağız

Universal Hastaneler Grubu Uluslararası Hasta Hizmetleri ve İş Geliştirme Direktörü Levent Baş ise "Bu çalışmalar Türkiye'yi bir medikal turizm destinasyonu olarak dünyada bir marka haline getirecek" dedi. Baş, şöyle devam etti: "Teşvik doğru kullanılırsa gelen hasta sayısı yüzde 70 artar. Bizim de hedeflerimiz değişti. Yurtdışından yılda ortalama 10 bin hasta alıyoruz. Bunu 2015'te 40 bin'e çıkarmak istiyoruz."

Yurtiçi de desteklenmeli

Medical Park Hastaneler Grubu Başkanı Muharrem Usta ise farklı bir noktaya vurgu yaptı: "Yurtiçi hastalara yönelik çalışan hastanelere de teşvik verilmeli. Getirilecek teşvik şu an Türkiye'nin sağlık turizminde yol alırken rekabette olduğu başka ülkelerle olan avantajını kaybettirebilir."

HABER: Murat GÜLDEREN / BUGÜN GAZETESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri