Eğitim yine sancılı başlıyor

İlk ve orta dereceli okullarda yeni eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. Ancak eğitim ordusu 2009-2010 öğretim yılına sorunlarla başlıyor

Eğitim-Sen'in Milli Eğitim Bakanlığı ve OECD verileriyle yaptığı çalışmaya göre yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte karşımıza çıkacak sorunlar şöyle:
- Okulöncesi eğitim yaygınlaşamadı. Okulöncesi eğitim kurumlarında bir öğretmene İspanya'da 14, Portekiz'de 16, Yunanistan'da 12, Macaristan'da 11, Çek Cumhuriyeti'nde 14, İsveç'te 13 öğrenci düşerken, bu sayı Türkiye'de 26. OECD ortalaması ise 15.
- İlköğretimde ikili eğitim sorunu hâlâ çözülemedi. İlköğretimde öğrencilerin 24 kişilik sınıflarda tekli eğitim görebilmeleri için 125 bin 853 derslik gerekiyor.
- Almanya'da ve Yunanistan'da 24, İspanya'da 26, İtalya'da 22, Portekiz'de 22 kişilik sınıf mevcutları varken, Türkiye'de hâlâ 60 kişilik sınıflarda eğitim veriliyor.
- Türkiye'de öğretmenlerin zorunlu çalışma saati 1832. Öğretmenler, OECD ortalamasından 180 saat daha fazla çalışıyor, daha düşük saat ücreti alıyor.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri