Öğretmen maaşının önemli bir kısmını oluşturan Eğitim Öğretim Tazminatı, bazı öğretmenlerin emeklilik haklarını da etkilemektedir.
Eğitim Öğretim Tazminatının emeklilik haklarına etkisi, öğretmenlerin göreve başlama tarihlerine göre değişmektedir.
Eğitim Öğretim Tazminatı
657 sayılı Devlet memurları Kanununda, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Kararda ve imzalanan toplu sözleşmelerle, Eğitim Öğretim Tazminatı konusunda çeşitli belirlemeler yer almaktadır.
Öğretmen unvanlı kadrolarda fiilen öğretmenlik yapanların yanı sıra, öğretmen unvanlı kadrolarda olup da okul müdürü, okul müdür yardımcısı, yönetici ve eğitim uzmanı olarak görevlendirilenler ile cezaevi okullarında çalışan öğretmenlere, en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının belli oranları şeklinde Eğitim Öğretim Tazminatı ödenmektedir.
Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okullarında ve kurumlarında öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapanlardan; atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanmış olanlara, atandıkları branşlara (alanlara) göre değişen oranlarda ilave Eğitim Öğretim Tazminatı ödenmektedir.
Tazminatın öğretmenlerin emeklilik haklarına etkisi
Öğretmenlerin yararlandıkları Eğitim Öğretim Tazminatının emeklilik haklarına (emekli maaşı ve emekli ikramiyesi) etkisi, işe giriş tarihlerine göre farklılık göstermektedir.
Eğitim ve Öğretim Tazminatı;
*1 Ekim 2008 tarihinde önce Emekli Sandığı iştirakçisi olan öğretmenlerin emeklilik haklarını etkilemez.
*1 Ekim 2008 tarihinden sonra işe giren veya daha önce işe girmiş olmakla birlikte Emekli Sandığı iştirakçisi olmayan öğretmenlerin emeklilik haklarını etkiler.
Öte yandan, branşlarından dolayı bazı öğretmenlerin yararlandığı ilave Eğitim Öğretim Tazminatı ise, ilgililerin emeklilik haklarını (göreve başlama tarihleri ne olursa olsun) etkilememektedir.
Eğitim Öğretim Tazminatından prim kesintisi
1/10/2008 tarihinden sonra işe giren veya daha önce işe girmiş olmakla birlikte Emekli Sandığı iştirakçiliği bulunmayan öğretmenlerin prime esas kazançları hesabına, Eğitim Öğretim Tazminatı da dahil edilmektedir.
Bu öğretmenlerin prime esas kazanç toplamları üzerinden, sosyal güvenlik primi kişi kesintisi olarak maaşlarından her ay; %9 oranında “Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primi” ile %5 oranında “Genel Sağlık Sigortası Primi” kesilmektedir.
Böylece, öğretmelere ödenen Eğitim Öğretim Tazminatı brüt miktarının %14’ü sosyal güvenlik pirimi olarak kesilmiş olmaktadır.
memurunyeri.com