Eğitim Müfredatının Ölçüsü Değişmelidir

Öğder Erzurum: Eğitim Müfredatının Ölçüsü Değişmelidir

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle ilkokul, ortaokul ve liselerdeki ders müfredatı tamamen değiştirilmesini olumlu bulurken , Yeni hazırlanan Müfredatla sadece şekil değitirmekten ziyade Ruh ve mana değiştirilmeli. Yeni müfredatta değerlerimiz ölçü alınmalıdır.Bunu sağlayacak kişiler göreve getirilmelidir. Çocuklarımıza inanç, kültür ve medeniyetimize ait marifet, hikmet ve erdemlere dair iyi ve doğru şeyleri, ruh, muhteva ve idealleri okullarda maalesef veremiyoruz. Özellikle belirtmek istiyoruz ki çocuklarımıza bilimsellik, objektiflik ve gerçeklik adına Pragmatist, pozitivist, determinist, materyalist bilgi ve seküler anlayışlar öğretilmeye devam ediliyor. Bunun için

 

    1)Öğrencilere şahsiyet, özgüven, moral ve hedef kazandıran topluma faydalı bireyler olmasını sağlayacak , milletimizin Tarih ve kültür dokusuna uygun  bir müfredat istiyoruz. Fakat halen, öğrencilerimize Mevlana, Yunus Emre, İbrahim Hakkı Hazretleri,Şahı Nakşibendi, Abdulkadir Geylani, Hacı Bayram-ı Veli, İmam Gazali, Ali Kuşçu, İbni Sina   gibi değerlerimizi tanıtmadan, sevdirmeden Buda’yı, Descartes’i,  Heredot’u,  Hipokratı,  Darvini öncelikli öğretmeye  devam ediyoruz.

    2)Dünyada İlmin kurucularının Müslümanlar olduğunun, ilmin ve medeniyetin gelişmesinde Müslümanların büyük rolünün olduğu gerçeği öğrencilere öğretilmelidir. Taklitçi ve kopyacı bir nesle kapı açan bu eğitim anlayışı nedeniyle kişiliksiz, yabancı hayranı ve ezik bir toplum oluşuyor. Dışardan gelen her fikre veya modaya hemen uyum gösteren renksiz ve ruhsuz bir gençlik yetiştirmemiz lazım. Dünyada moda olan en saçma hareketler ayına varmadan Türkiye’de zirve yapıyor. Eyüp Sultanı, Fatihi,Yavuz’u Akşemseddin’i ,  Alparslan’ı hakkıyla tanıyamayan bir gençlik elbet farklı modelleri kabul edecektir. Bunu lisede değil ilkokulda oturtmalıyız. Bunun için Öğrencilere model olabilecek, ideal sahibi, yüksek bir ruh ve gayeye sahip  öğretmen yetiştirme politikası başlatılmalıdır.

   3)Çocuklarımıza tarihimizi öğretmiyor sadece ezberletiyoruz.Tarihi sadece kronolojik bir bilgi olmaktan çıkarıp aynı zamanda milli bir şuur, duruş, fikir kazandıran olaylara milli bir bakış açısı kazandıracak hale getirmeliyiz. İstanbul’un fethinin sonuçlarını anlatıyoruz ama Fatih’in bu fethi gerçekleştirmedeki ruhu, heyecanı, hedefini ,yaratanına olan sevgisini, Peygamberine olan bağlılığını, Hocasına saygı ve sadakatini, anlatmıyoruz. Tarih ders kitapları AB kriterlerine göre yazdırılacaksa kimseye fayda sağlamayan bir hale gelir. Ders kitaplarını yazan kadroların özenle seçilmesi gerekir. Tarih kitaplarından ideolojik saplantılar çıkarılmalıdır.400 yıl dünya Liderliği yapan Osmanlı, hakkıyla gençlere öğretilmelidir.

    4)Müfredatta tek tipçiliğe, ezberci, sınavcı ve testçi mantık ve anlayışlara son verilmelidir.

   5)Türkiye biçimsel, şekilsel ve tercüme ile kopya edilmiş eğitim reformları yapma, sistemler değiştirme alışkanlığını bırakmalıdır. Türkiye kendi özgün  Gelecekteki liderlik vasıflarını geliştirecek kimlik ve medeniyet duruşuna sahip bir eğitim sistemine sahip olmalıdır.

   6) İlkokul 1. Sınıftan itibaren Tarih dersi ile  Din ve ahlak dersi mutlaka okutulmalıdır. Eğitimde matematik ve fen bilimlerini küçük yaşlardan itibaren çocuklara bu kadar ağırlıklı vermenin  faydası yoktur. Pedagojik açıdan da ilerleyen dönemlerde çocukların bu konuları daha iyi öğrendiği bir gerçektir.

  7)Ders kitaplarındaki gereksiz ayrıntılar azaltılmalı. Bu ayrıntılar Öğretmen yardımcı kitabında yer almalıdır.

  8) İlköğretim 100 Temel Eser listesinin birkaçı hariç, çoğunluğu yetişkin edebiyatı örneğidir. Listedeki yerli edebiyat örnekleri’nin çok azı okuma ilgisi uyandıran, okumayı sevdiren ilk okuma kitabı niteliğine sahiptir. 100 Temel Eser uygulaması, “ okuma alışkanlığı kazandırmak ’tan uzak, niteliği dışlayan, buyurgan, soyut, büyüme, gelişme ve yaş düzeylerini dikkate almayan, çocuklara ve ilk gençlik dönemindeki öğrencilere edebiyatla okuma alışkanlığı kazandırmaktan yoksun bir uygulamadır.

  9) Bilişim teknolojilerinin ve iletişim ortamı kuşatması mazeretini ileri sürme kolaycılığına kapılmadan, okul

öncesi, ilköğretim ve orta öğretim öğrencilerinin gelişim düzeylerine göre hazırlanmış, öğrencinin yazı kültürüyle beslenmesi olanağı veren okuma programı hazırlanmalıdır. Temel ilkeleri ortaya koyan bir yönetmelik çerçevesinde

edebiyatın her türü yanında her ders için okuma kitapları önerilmesi gerekmektedir.

10) Eğitimimiz, sınav merkezli, test ve bilgi merkezli olması nedeniyle okumayı sevdiremiyor. Okullar, okumayan insan yetiştiriyor. Bir okul bitiren nüfusumuz artarken, ders dışı kitaplarla okumayı sürdüren nüfusumuz artmıyor. Eğitimin en temel ilkelerinden birisi "yakından uzağa, somuttan soyuta"dır. Bu nedenle çocuklara salık verilecek, onların okuma alış kanlıklarını geliştirecek kitapların bugünün diliyle, bugünün olaylarını, konularını, çocuğun güncelde yaşadığı durumları anlatan,öğrenciye ruh.mana ve ahlak kazandıran kitaplar olmalıdır.

11) Okullarda külfet haline gelen, kırtasiyecilikten  öteye geçmeyen ve en önemlisi uygulanabilirliği kalmayan   kulüp çalışmaları kaldırılmalıdır.

12)Yeni uygulamaya konan müfredat ve değişikliklerin uygulayıcısı olan  eğitimcilerin isteklerine karşı sağır, tepkisine karşı  duyarsız davranılmamalıdır. Fatih Projesi ve 4+4+4 eğitim reformu başta olmak üzere, eğitim alanında yapılan hiçbir yenilik öğretmenlerin desteği olmadan, öğretmenler ikna ve motive edilmeden başarı sağlayamaz. Ekonomik sorunlar altında bunalmış, atama, görevde yükselme ve terfilerde hakkı yenildiğine inanmış bir öğretmenden verim ve yüksek performans beklemek ne kadar mümkündür? Başta Sayın Başbakan ve Sayın Milli Eğitim Bakanını öğretmenlerin gönlünü almaya, öğretmenlerin hakkını vermeye ve öğretmenlere mesleki onurlarına yakışır düzeyde bir maaş politikası belirlemeye davet ediyoruz.

 

ABDULLAH İKİNCİ –ÖĞDER-ŞUURLU ÖĞRETMENLER DERNEĞİ ERZURUM ŞUBE BAŞKANI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri