Eğitim Müfettişliğinin Sistemdeki Yeri ve Sorunlar

Eğitim Müfettişliğinin Sistemdeki Yeri ve Sorunlar

EĞİTİM MÜFETTİŞLERİNİN SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÇALIŞMALARI YAŞANAN AKSAKLIKLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


PROBLEM

İlköğretim (Eğitim) müfettişlerinden gereği gibi yararlanamamak

PROBLEMİN TESPİTİ

Şu anda ülkemizin hemen hemen her tarafında İlköğretim müfettişlerimiz bir okula sadece yılda en fazla iki defa gelebilmekte, geldiklerinde de okulda fazla zaman geçirememektedir. Okuldaki zamanlarda ise gerekli rehberlik ve yönlendirmeden ziyade değişikliklerle ilgili kısa bir bilgilendirme çalışması yapmaktadırlar. Oysaki eğitim sistemimiz içerisindeki en yetişmiş personelimiz olan müfettişlerden gereği kadar yararlanamıyoruz. Müfettişlerimiz asıl görevleri olan rehberlik ve yetiştirme dışında bir takım mevzuat çalışmaları içerisinde boğuşup durmaktadırlar. Halbuki öğretmenlerimizin bir çoğu halen asıl işlevleri olan etkili ders işleme ve öğrenci merkezli yöntem ve teknikler ve bilimsel yönlendirme konularında yetersizdirler. Öğretmenlerin değerlendirmeleri için zaman ve içerik yetersiz olduğundan amaca uygun bir değerlendirme yapılamıyor, başarılı öğretmenlerin çalışmaları gün yüzüne çıkmıyor, yetersiz öğretmenlere gerekli tedbirler zamanında alınamadığı için de ülke kaynakları maalesef heba ediliyor.
Öğretmenlik mesleğini yapan da yapamayan da aynı şartlar içerisinde bu sistem içerisinde kendisine yer buluyor. Bu da sistemin sağlıklı işlemesine engel olmaktadır.

ÇÖZÜM İÇİN ÖNERİLER

1- Müfettişlerin şu andaki çalışma yöntemleri değiştirilerek bölgenin şartlarına uygun olarak ve müfettiş sayısını artıracak alt yapı sağlanarak 10 öğretmene 1 müfettiş olacak şekilde müfettiş dağıtımı yapılmalıdır. Bununla ilgili mevzuat ivedilikle çıkarılmalıdır.
2- Bu müfettişler o öğretmen o ilde çalıştığı müddetçe kendisine rehberlik etmelidir. Böylece müfettişlerin öğretmeni tanıma problemleri sona erecektir. (Eğitim koçluğuna benzer bir sistem)
3- Müfettişler bir öğretmenle ayda en az iki kere bir araya gelmeli, dersini izlemeli, yönlendirmesini ona göre yapmalıdır.
4- İnceleme ve soruşturma işlemlerini yapmak üzerede il merkezlerinde bölge şartlarına göre yetecek derecede müfettiş bırakılmalıdır.
5- Özellikle sene başı ve sonu mesleki çalışmaların yapıldığı dönemlerde müfettişler bu çalışmalara aktif katılmalı ve gerekli rehberliği yapmalıdırlar.
6- Müfettişler okul idareleriyle işbirliği yaparak bir öğretmenle ilgili aylık izleme ve değerlendirme çalışması yapmalı başarılı öğretmenlerin çalışmalarını diğer öğretmenlere sunmalı ve yetersiz olan öğretmenlere de anında gerekli yetiştirici çalışmaları yapmalı. Bu sayede hem müfettişler asli görevlerini yaparlar hem de yetersizlikler anında düzeltilerek ülkenin maddi-manevi kayıpları en aza indirilir.
7- Müfettişlerin tamamının İlköğretim programlarının bütününden haberdar olacak şekilde yetiştirilmeleri sağlanmalıdır.

AHMET DEMİR - Memurlar.biz

http://www.memurlar.biz/haber/20110523/Egitim-Mufettisliginin-Sistemdeki-Yeri-ve-Sorunlar.html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri