EĞİTİM MÜFETTİŞLERİNE TAM YETKİ

EĞİTİMMÜFETTİŞLERİNE TAM YETKİ... MEB TEŞKİLAT YASASI İLE EĞİTİM MÜFETTİŞLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ ARTIRILDI.

Bakanlar Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KanunHükmünde Kararnameyle bakanlığı  yenidenyapılandırdı. Bakanlığın taşra teşkilatına ilişkin yapılan önemli değişikliklerdenbirisi de eğitim müfettişlerine ilişkin. Eğitim müfettişlerinin ünvanları İl Eğitim denetmeni olarak değiştirildive yetkileri son derece artırıldı.

 İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin Teftişleri İl Eğitim Denetmenlerine Verildi.

            Daha önce İl Milli Eğitim müdürüdışındaki ildeki bütün yönetici ve personelin soruşturmalarını yapma yetkisiolan eğitim müfettişleri bu kurumların denetimini yapamıyordu. Son düzenlemeile bu kurumların denetimi İl eğitim denetmenlerine verildi. Ayrıca daha önce görev alanında yeralmayan Liselerin teftişi  de görev alanınadahil edildi.

İl eğitim denetmen ve denetmen yardımcıları, artık ildekiher derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile il ve ilçe millîeğitim müdürlüklerinin rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme,inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini yürütecek.

Denetmenin Talebi Yerine Getirilecek

Bakanlar Kurulu Kararına göre;  İl eğitim denetmenleri, kamu kurum vekuruluşları ve kamuya yararlı dernekler ile gerçek ve tüzel kişilerden gerekliyardım, bilgi, evrak, kayıt ve belgeleri istemeye yetkili olacaklar. Denetimetâbi olan gerçek ve tüzel kişiler, gizli dahi olsa bütün belge, defter vebilgileri talep ettiği takdirde İl Eğitim denetmenlerine ibraz edecekler.

Özlük Haklarında Kötüleşme

Eğitim müfettişlerinin görev, yetki ve sorumluluklarıson derece artırılmasına rağmen özlük haklarında hiç iyileştirme yapılmadı.Yeni oluşturulan Milli eğitim uzmanları ve uzman yardımcılarına bile makam ve görevtazminatı verilirken, İl eğitim denetmenlerine makam ve görev tazminatı yine verilmedi.Haftada 20 saat olarak aldıkları ekders te kesilen eğitim müfettişlerinin aylıkgelirlerinde 500-600 Tl civarında  düşüşolacak. Halen bir uzman öğretmen ekders dahil 2600 Tl civarında ücret alırkenİl Milli Eğitim müdürlüğünü bile denetleyecek olan İl eğitim denetmeni aylık 1600Tl maaşla çalışacak.

Ek Ödeme Dengeyi Sağlamalı

Kararname ile Bakana, merkez ve taşra teşkilatıkadrolarında fiilen çalışan personele en yüksek devlet memuru aylığının (ekgösterge dâhil) % 200’ünü geçmemek üzere her ay ek ödeme yapma yetkisi verildi.İl eğitim denetmenlerinin seçimi, niteliği, yetki ve sorumluluğu, görevlerininönemi ve işgüçlüğü dikkate alınarak ücret dengesizliğini yok edecek düzeyde eködeme yapılmalıdır.

 

                                                              Doğan CEYLAN
                                                    Müfettişler Derneği Başkanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri