Eğitim Maliyeti Veliyi Zorluyor

2010-2011 öğretim dönemi, 20 Eylül'de 16 milyon öğrenci için başlarken, veliler bu yıl okul alışverişini geçen yıla oranla ortalama yüzde 17,9 zamlı yapmaya başladı. Bu durum, geçim sıkıntısı çeken aileleri iyice zorluyor.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araş- tırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı.

 

İlköğretime Başlangıç Masrafı 460 TL

Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 280 TL, ilköğretime başlayan bir öğrenci için 460 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 555 TL harcama yapılması gerekiyor.

 

Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 9 bin 105 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 84 TL olarak veliye yansıyor. Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 4 bin 320 TL, ayda ise ortalama 90 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 173 TL iken, ortaöğretimde 190 TL'ye çıkıyor.

 

Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti ise aylık ortalama 86 TL olarak yansıyor.

 

2009-2010 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 73 TL iken, bu yıl yüzde 17,9 oranında 13 TL'lik bir artış göstererek 86 TL'ye yükseldi.

 

Veli, çocuğunu okula servisle gönderdiğinde, okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 265 TL, ortaöğretimde ise 279 TL masraf yapmak zorunda kalıyor. Veli, 8. sınıfta SBS, 11 ve 12. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneye gönderdiği zaman ise, okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 311 TL, ortaöğretimde aylık ortalama 487 TL masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. Bu rakamlar, sadece 8, 11 ve 12. sınıflar için hesaplandığında ise iki katına ulaşıyor.

 

Enflasyon oranından daha fazla artışın olması; enflasyon oranı hesaplamalarında TÜFE, TÜİK madde sepetindeki 446 madde baz alınarak hesaplama yapılırken, bu araştırmada ise öğrencinin mecburi ihtiyacı olan 50 civarındaki madde üzerinden hesaplama yapılmasından kaynaklanıyor.

 

Devlet İlköğretime Giden Her Çocuk İçin En Az 84 TL Yardım Yapmalıdır

Eğitim, bir devlet hizmetidir ve Anayasa'nın 42. maddesine göre, 'İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.' Bu durum göz önünde bulundurularak, çocuğu ilköğretime giden memurlar için, maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımı olan 14.86 TL'nin en az 84 TL'ye çıkarılması gerekmektedir. Gelir düzeyi düşük olan ailelere ise, ilköğretime giden her çocuğu için devlet en az 84 TL yardım yapmalıdır.

 

Milli Eğitim Bakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, okullarda öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmelidir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliye büyük yük olmaktadır. Okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamaların da velilerden alınması bu yükü iyice artırmaktadır.

 

Bireylerin eğitim giderlerini devletin karşılaması gereklidir. Bu, anayasal bir zorunluluktur. Unutulmamalıdır ki, en büyük yatırım, çocuklarımıza yapılandır.

http://www.egitimbirsen.org.tr/detay.php?id=137749&cid=52

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri