Hükümet, zam teklifini 14 Mayıs itibariyle sunmuş hizmet kollarına ilişkin taleplerde bazı tekliflerde bulunmuştu. Bu tekliflerdenEğitim iş kolundaki hükümet 4 teklif getirmiştir.
“Toplu sözleşmelerde, hükümetin resmi teklifi”
1. Teklif -Ders görevlerinin çeşitli nedenlerle yerine getirilmemesi veya öğretime değişik nedenlerle ara verilmesi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyenlerin bu sürelerde varsa ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılması.
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nün 2010/17 Sayılı Genelgesi ile öğrencilerin özürlü devamsız sayıldıkları dönemde fiilen ders yapılmaması nedeniyle öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesilmemesi gerektiğine dair Türk Eğitim Sen tarafında açılan davada verilen Samsun 1. İdare Mahkemesi 2008/935 Esas ve 2008/1958 Kararı bulunmaktadır. Zaten idari mahkemeler bu konuda kararlar vermektedir. İdarenin zaten davaların açılmasını önlemek, devleti zarara uğratmamak adına, Anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümü konusunda mütalaa vermek adına 1 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe giren 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) nin “Adli uyuşmazlıklarda sulh” başlıklı 9.maddesine göre İdareler, kendi aleyhlerine dava açılacağını veya icra takibine başlanılacağını öğrenmeleri durumunda da karşı tarafı sulhe davet edebilirler. Sulhe davet, uyuşmazlığın tarafı olan gerçek veya tüzel kişilerce de yapılabilmektedir. Zaten öğretmenden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı fiilen ders yapılmaması nedeniyle öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesilmesi nedeniyle açılacak davaların kazanılacağı ortada iken bu KHK nedeniylede ek ders ücreti kesilen öğretmenle idarenin sulh yapma zorunluluğu ortadadır.
2. Teklif -Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim ve öğretim kurumlarındaki ders dışı eğitim çalışmaları karşılığında ödenebilecek toplam ek ders saatindeki yüzde 5'lik sınırın yüzde 6'ya çıkarılması.
Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders dışı eğitim çalışmaları” başlıklı 17. maddesinde şu hükme yer verilmiştir.
“(1) Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinesinde ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak yürütülen bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları kapsamında fiilen çalışma yaptıran öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat çalışma karşılığında gündüz ücreti üzerinden, haftada azamî 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %5 'ini geçemez. Bu etkinliklerde görev alacak öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir. Etkinlik programları okul müdürlüklerince hazırlanır ve millî eğitim müdürlüklerince onaylanır.
(2) Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez.”
Bu hükümle, öğrencilerin boş zamanlarının değerlendirilmesinde ders dışında yapılacak eğitim çalışmaları; izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinesinde ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak yürütülen bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları olarak belirlenmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce “Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar” konulu 2010/49 sayılı genelgeyle, Bu etkinliklerin yürütülmesinde görev alacak öğretmenler ve her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar belirlenmiştir.
Bu mevzuat hükmünde görüleceği üzere Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında, bir ders yılında ödenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %5 'ini geçememektedir. Hükümet bu oranı %6 'ya çıkarmayı teklif etmektedir. Bu durumdan faydalanacak öğretmen sayısı ise örneğin 600 saat dersi olan bir okulda 30 saat Ders dışı eğitim çalışması yapılmakta ve burada en fazla 5 öğretmen görev alabiliyorken teklifin gerçekleşmesi halinde 36 saat Ders dışı eğitim çalışması yapılabilecek ve en fazla 6 öğretmen görev alabilecek.
3. Teklif -Akademik jüri üyelikleri için ek ders ücreti ödenmesi.
Kaç yarışmada kaç kişinin jüri üyesi olacağı ortada iken bu teklif eğitim çalışanlarını direkt olarak ilgilendirmemektedir.
4. Teklif -Toplu sözleşme döneminden itibaren ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atanan ve İLKSAN'a zorunlu üye olması gereken öğretmenlerin üyeliğinin isteğe bağlı hale getirilmesi.
Bu teklif bir gerçeği de ortaya çıkarmıştır. Nedir bu gerçek? “İLKSAN Kapatılmalıdır” söyleminde bulunarak İLKSAN yönetimini İLKSAN’ı kapatmak istemeyenler olarak gösterenlerin İLKSAN’ı kapatma yetkisine İLKSAN yönetim kurulunun değil, Türkiye Büyük Millet Meclisinin sahip olduğu gerçeğidir. Çünkü İLKSAN Kanunla kurulmuştur ve ancak kanunla kapatılabilecektir. İLKSAN yönetim kurulunun İLKSAN’ı kapatma yetkisi bulunmamaktadır.
Peki, teklif ne getirmektedir? 2012 yılı haziran ayından sonra Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atanan ve İLKSAN'a zorunlu üye olması gereken öğretmenlerin üyeliğinin isteğe bağlı hale getirilmesidir. Bunun için kanun değişikliği yapılacaktır. Şu an mevcut hiçbir eğitim çalışanı bu haktan faydalanamayacaktır.
Ahmet KANDEMİR
memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu