Eğitim çalışanlarının sorunları KİK'de görüşüldü

Eğitim çalışanlarının sorunları KİK'de görüşüldü

Kurum İdari Kurulu (KİK) Ekim 2015 toplantısı, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Öğretmen Atama Dairesi Başkanı Bekir Erdoğan, Öğretmen Yetiştirme ve Yüksek Öğretim Kurumları İle İlişkiler Dairesi Başkanlığı Başkanı Nalan Demir, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan yardımcıları Şükrü Kolukısa ve Hasan Yalçın Yayla’nın katılımıyla yapıldı.

Kurum İdari Kurulu’nun gündemine taşıyarak bir an evvel çözüme kavuşturulmasını istediğimiz konular şu şekilde:

 

1-Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslara Dair 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu kararının günümüz şartlarına uygun olarak güncellenmesi konusunda gerekli çalışmalar tamamlanmalıdır.

 

2-06.05.2010 tarihinden önce diğer bakanlıklarda eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki sınıflarda görev yapmakta iken mezkûr tarihten sonra Millî Eğitim Bakanlığı’na öğretmen olarak atananlardan, söz konusu kurumlarda zorunlu hizmet yükümlülüğünü tamamlamış ya da Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında 4, 5 ve 6. hizmet bölgelerinde çalışmış olanlara da zorunlu hizmet yükümlülüğü muafiyeti getirilmelidir.

 

3-Milli Eğitim Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı ile Bakanlığa bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda çalışan kamu görevlileri, mesai saatleri içinde ve resmi görevlerinin ifasında, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik hükümleriyle bağlı kalmaksızın, milletimizin değerlerine ve toplumca genel kabul görmüş esaslara göre kılık ve kıyafetlerini serbestçe seçebilmelidirler.

 

4-İkili öğretim yapılan okullarda görev yapanlar başta olmak üzere günlük ve haftalık çalışma süresinin üzerinde çalışma yapan hizmetlilerden, yeterli personel bulunmaması sebebiyle fazla çalışma karşılığı izin hakkı verilmeyenlerin, isteklerine bağlı olarak fazla çalışma karşılığı ücret ya da izin hakkı verilmesi konusunda düzenleme yapılmalıdır.

 

5-Öğretmenlere 2015-2016 eğitim-öğretim yılı içinde alan değişikliği hakkı verilmeli; alan değişikliği işlemi takvime bağlanarak bir an önce gerçekleştirilmelidir.

 

6-23.08.2015 tarihli ve 29454 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme hükümleri çerçevesinde nöbet ücreti ödenecek olması dikkate alınarak, kurum içi dengenin ve çalışma barışının devamı için müdür ve müdür başyardımcılarına ilave ek ders ücreti ödenmesi noktasında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

 

7-Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamındaki kurslarda, kurslarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek amacıyla birden fazla yöneticinin görevlendirilebilmesi sağlanmalı; hafta içinde düzenlenen kurslarda (yönetici olarak) görev alan yöneticilere de ek ders ücreti ödenmesi noktasında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

 

8-Haftalık ders programlarının belirlenmesinde kadın öğretmenlerden engelli çocuğu bulunanların gün ve saat tercihlerine öncelik verilmesi hususunda düzenleme yapılması sağlanmalıdır.

 

9-Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri alanında görev yapan öğretmenlerden istekli olanların, hizmet içi eğitim kurslarına alınarak rehberlik alanına geçişlerine imkân tanınmalıdır.

 

10-Açık öğretim okulları, akşam sanat okulları gibi fiilen ve hukuken Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan kamu personelinin ulaşım giderlerinin Bakanlıkça karşılanması sağlanmalıdır.

 

11-İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği’nin 17. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “Kurumlarda öğretmen olup da görevli bulundukları yerde çocuklarının devam edeceği düzeyde okul bulunmayanların çocukları” ifadesindeki “düzeyde” ibaresi “türde” olarak değiştirilmelidir.

 

12-29.12.2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sınavı ve akabinde gerçekleştirilen sözlü sınav neticesi başarılı sayılan ancak 2014 Nisan ayında gerçekleştirilen atama sürecinde atanamayan tüm adaylara da şube müdürlüğü ikinci atamalarında başvuru hakkı verilmelidir.

 

13-23.08.2015 tarihli ve 29454 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme hükümleri çerçevesinde 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlara ilave bir derece verilecek olması da dikkate alınarak, 2015 yılı unvan değişikliği sınavı atama sürecinde boş kalan kadrolara, 28 Şubat 2015 tarihinde yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı sayılan adaylar arasından kadro ve derece durumları itibarıyla ikinci kez atama yapılmalıdır.

 

14-Öğretmenevleri, akşam sanat okulu ve mesleki eğitim merkezleri müdürlükleri ile okul aile birliklerinin işveren sıfatıyla Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere kurum ve kuruluşlara yönelik bildirim ve ödemelerinin, ilçe milli eğitim müdürlükleri eliyle gerçekleştirilmesi noktasında düzenleme yapılması sağlanmalıdır.

 

15-Personelin okul öncesi eğitim çağındaki çocukları için, Bakanlık merkez teşkilatı binasının uygun bir bölümüne ya da çevre okullardan birine (Namık Kemal Ortaokulu/Mimar Kemal İlkokulu gibi) çocuklarını bırakabilecekleri okul öncesi sınıfı oluşturulmalıdır.

 

16-Ulaşım amacıyla Bakanlık merkez çalışanlarına verilen ANKARA KART’lara yüklenen toplu taşıma ücretlerinin personelin yemek için de kullanmakta olduğu sürekli giriş kartlarına yüklenebilmesi/aktarılabilmesi sağlanmalıdır.

 

17-Öğretmenlerin eğitim-öğretim yılı başında ve sonunda katılacakları mesleki çalışmaları, görevli oldukları okul ve kurumlar yanında isteklerine bağlı olarak yaz tatillerinde ikamet ettikleri veya bulundukları yerlerde yapabilecekleri noktasında İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde düzenleme yapılmalıdır.

 

18-17.4.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde aday öğretmenlerin sözlü sınava tabi tutulabileceğine dair hüküm ve bu çerçevede sözlü sınava ilişkin hükümler kaldırılmalıdır. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri