Eğitim-Bir-Sen'in değerlendirmesi eksik mi?

Eğitim-Bir-Sen'in Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği değerlendirmesi eksik mi?

Eğitim-Bir-Sen atarfından yapılan "Yönetici Atama Yönetmeliğine İlişkin Değerlendirmemiz" (http://www.egitimbirsen.org.tr/detay.php?id=139552&cid=52) konulu haber incelendiğinde, değerlendirmenin 1. maddesi aşağıdaki şekilde verilmiştir;

 

Söz konusu değişiklik ile yapılan düzenlemeler

 

  1. Yönetmeliğin en önemli düzenlemesi; “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar” başlıklı 7. maddenin “ç” bendinin “Atanmak istenilen eğitim kurumuna Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak,” şeklinde değiştirilmesidir. Özellikle rotasyonda ilköğretimden liseye atanan ve yargıya başvuranların önemli bir kısmına yargının iptal vermesi nedeniyle durumun dikkate alındığı görülmektedir. Bu değişikle birlikte yönetici adayları atama alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecekleri okullara yönetici olarak başvuru yapabileceklerdir. Aylık karşılığı okutabilecek bir ders olması uygulamasına son verilmiştir. Bir başka deyişle alanı tarih olan bir öğretmen ilköğretim okullarına yönetici olarak atanamayacaktır.

Bu maddenin son kısmındaki "Aylık karşılığı okutabilecek bir ders olması uygulamasına son verilmiştir. Bir başka deyişle alanı tarih olan bir öğretmen ilköğretim okullarına yönetici olarak atanamayacaktır." cümlesinin eksik değerlendirildiği kanaatindeyiz. 

Şöyle ki; söz konusu değişiklikle “Atanmak istenilen eğitim kurumuna Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak,” şartı getirilmiştir.

59. sıdaki Tarih branşı karşısınıda: (Değişik :12/05/2006 tarih ve 133 sayılı TTKK)

Tarih Öğretmenliği

Tarih Bölümü (*)

Tarih

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük

Genel Türk Tarihi

Osmanlı Tarihi

İslâm Tarihi

Sosyal Bilgiler

Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi

Türk Eğitim Tarihi

Demokrasi ve İnsan Hakları

Halk Kültürü

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

 

MEB'e bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin çizelgeyi görmek için tıklayınız.

Söz konusu çizelgeye baktığımızda, alanı tarih olan bir öğretmen ilköğretime sosyal bilgiler öğretmeni olarak atanabilmektedir.

Buradan bizim çıkardığımız sonuç şudur; "Daha önce lisede tarih alanında görev yapan bir öğretmen ilköğretime atanırken ek 5 puan verilmemekte iken, ilköğretimde sosyal bilgiler alanında öğretmen olarak görev yapan öğretmene ilköğretim yöneticiliği tercihinde  ek 5 puan verilmekteydi. Bu yeni madde ile bu durum ortadan kalkmıştır. Atanmak istediği eğitim kurumuna alan itibariyle atanabiliyorsa bu yeterlidir. Yani alanı tarih olan bir öğretmen ilköğretime atanabilmektedir."

Konuya öğretmenin fiilen görev yaptığı durum nazarından bakılırsa Eğitim-Bir-Sen'in değerlendirmesi doğrudur. Yani fiilen tarih öğretmeni branşında görev yapan bir öğretmen ilköğretime atanmaz, ancak alan değişikliği yaparak atanabilir.

Yeni yönetmeliğe genel itibariyle bakıldığında, bazı kurumlara atanabilmede bazı branşlara zaten ek-4 ile 20 ve 5 puan gibi oldukça fazla puanlar verilmiştir. Bu uygulama zaten bazı eğitim kurumları için belli branşlara yeterli ayrıcalık sağlamaktadır. Sayısı oldukça fazla olan Kültür dersi öğretmenlerine yukarıda açıklandığı şekilde getirilecek bir daraltmanın uygun olmayacağı kanaatindeyiz.

Burada biz kimseyi eleştirmiyoruz. Bu konuda bizim açıklamalarımız ve yorumlarımız da hatalı olabilir. Amacımız sadece eğitim kurumları yöneticiliği atamalarının devam ettiği ve yakın zamanda yapılacak seçme sınavı öncesinde yeni çıkan yönetmelik hakkında eğitim camiasının bilgilendirilmesine katkı sağlamaktır.

Konu hakkında MEB Personel Genel Müdürlüğü'nün daha önceki yıllarda yaptığı gibi açıklayıcı soru-cevap şeklinde bir kılavuz yayınlayarak bu tür konulara açıklık getirmesini bekliyoruz.

 Teoman Yalçın / Eğitim Yöneticisi

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri