Eski Türkiye’nin Bürokratları Yeni Türkiye’nin sivilleşmesini engelleyemez
Tavas İlçe Milli Eğitim Müdürü okullara resmi yazı yazarak Tavas İlçe Temsilcimiz ve İlçe Yönetim Kurulu üyelerimizin okullara hangi saatlerde ziyaretini sorgulayarak sendikal faaliyetleri engelleyici talihsiz bir adım atmıştır.
Üyelerimizin haklarını savunmak, üyelerimizle bir araya gelerek onların sorunlarını çözmek ve eğitim çalışanlarıyla bir araya gelerek sendikal haklar çerçevesinde okul ziyareti yapan sendika temsilcilerimize yapılan baskının izahı yoktur.
Bu talihsiz adımı atan İlçe Milli Eğitim Müdürüne öncelikle arkadaşlarımızın sendikal çalışmalarda, okul müdürü ve müdür yardımcısı olarak değil sendikal kimliğiyle okul ziyareti yaptıklarını hatırlatırız.
Ülkemizin zor günlerden geçtiği şu günlerde, birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç varken, birlik ve beraberliğimizi bozucu ve sendikacıların dakikasının ve saniyesinin hesabını tutmak bu ilçe milli eğitim müdürünün ne kadar basiretsiz olduğunun göstergesidir.
28 Şubat sürecinde, 15 Temmuz hain darbe girişiminde ve ülkemizin menfaatine olan her dönemde sivil toplum örgütleri, sorumluluk alarak darbelerin engellenmesinde ve badirelerin atlatılmasında büyük rol üstlenmiştir. Devletimiz; Yeni Türkiye de sivilleşmek için, sivil toplum kuruluşlarının önü açmaya çalışırken, bu İlçe Milli Eğitim Müdürü sivil toplum kuruluşlarının, örgütlenmesini engelleyerek ülkemizin bu olayları tekrar yaşanmasını mı özlenmektedir.
Sendikal haklar çerçevesinde yer alan Uluslararası sözleşmeler, kanunlar, yönetmelikler ve yönergelerden bi haber olan ilçe milli eğitim müdürüne şunları hatırlatmak istiyoruz.
Anayasa’nın 90. maddesi, “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Antlaşmalar kanun hükmündedir” hükmünü içermektedir. Sendikal faaliyetleri güvence altına alan “Sendikal Örgütlenme ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin 87 sayılı Sözleşme”, “Kamu Hizmetlerinde Örgütlenme Hakkının Korunmasına ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin 151 sayılı Sözleşme”, “İnsan hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme” gibi usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Andlaşmaların, Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca iç hukuktaki bir hüküm gibi uygulanması gerektiği kabul edilmektedir’ hükmünü hatırlatıyor ve aşağıdaki hususlara uymaya davet ediyoruz.
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 5198 sayılı Kanun’la değişik 18. maddesinde, “Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz ve …………….” hükmünü,
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 118’inci maddesinde “ (2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur” maddelerini hatırlatıyoruz.
Türkiye’nin sivilleşmesinde, toplumsal değişiminde ve demokratikleşmenin önünü açmada, öncü olan sendikamız baskılara boyun eğmeden, üyelerinin haklarını korumaya ve üyeleriyle bir araya gelmeye devam edecektir.
Son olarak buradan şunu çok net bir şekilde ifade etmek istiyoruz; sendikal çalışmalarımızı, ne baskılarınız ne de eski Türkiye özleminiz engelleyemeyecektir. Girilmedik öğretmenler odası görüşülmedik eğitim çalışanı bırakmayacağız.
EĞİTİM-BİR-SEN DENİZLİ ŞUBESİ