Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı ziyaret etti.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, Genel Başkan yardımcıları Ramazan Çakırcı, Mithat Sevin, Şükrü Kolukısa, Hasan Yalçın Yayla ve Atilla Olçum’un da katıldığı ziyarette Genel Başkan Ali Yalçın, 64. Hükümette tekrar Milli Eğitim Bakanı olan Nabi Avcı’yı tebrik etti.
Müfredat değişikliği elzemdir
Eğitim alanında evrensel değerler doğrultusunda, medeniyet değerlerimizi baz alan ve özgün bir müfredat hazırlanması gerektiğini belirten Ali Yalçın, “4+4+4 eğitim sisteminin başarıya ulaşması için müfredatta temel değişiklikler yapılmalı ve insanımızın sahip olduğu ahlaki ve toplumsal değerler, müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında öncelikle göz önüne alınmalıdır. Sadece temel eğitimde değil, yükseköğretim de dâhil, eğitim ve öğretimin her kademesinde demokrasilerde ve çoğulcu bir yapıda olmaması gereken ve gerçekte herhangi bir etki de oluşturmayan ideolojik endoktrinasyonun sona erdirilmesini amaçlayan çoğulcu düşünmeyi ve farklılıklara saygıyı, empatiyi hedefleyen bir müfredat değişikliği elzemdir. Öğrencilerimizin, özgüvene sahip, dürüst ve güvenilir, sorgulayıcı ve eleştirel düşünce yetenekleri gelişmiş, inisiyatif alabilen, rekabetçi, girişken ve iş birliğine açık, toplumun sorunlarına duyarlı, başkalarının görüş ve düşüncelerine değer veren, toplumsal değerlerinin farkına varan ve buna sahip çıkan, toplumsal ve kültürel çeşitliliğe saygılı insanlar olarak yetiştirilmesi yeni müfredatın temel felsefesi olmalıdır” dedi.
Çözüm arayışları paydaşlarla birlikte sürdürülmelidir
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bölgede terörün mağdur ettiği öğrenci ve öğretmenler konusundaki çözüm arayışını paydaşlarla birlikte sürdürmesi gerektiğini ifade eden Ali Yalçın, şu şekilde konuştu: “Bölgede görev yapan öğretmenlerimiz, öğrencilerine ışık olmaya, canlarını riske atarak bölge insanının güvenine layık olmaya çalışıyorlar. Üç günlük seminer dolayısıyla öğretmenlerin geçici olarak görev başından ayrıldığı gözden kaçırılmamalıdır. Cizre ve Silopi’de öğretmenlerin izni nedeniyle belirli süre eğitimden mahrum kalan öğrencilere telafi yapılmalıdır. Terör dolayısıyla eğitim haklarını kullanamayan öğrencilerin TEOG ve benzeri sınavlarda mağduriyeti olmamalıdır. Seminer bittikten sonra görevi başına dönecek öğretmenlerimizin can güvenliği sağlanmalı, moral ve motivasyonları arttırılmalıdır. Eğitim-Bir-Sen olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”
Yönetici görevlendirme yönetmeliği yeniden ele alınmalıdır
İdari yargı mercilerince verilen kararlar sonrası yönetici görevlendirme yönetmeliğinde değişiklik elzem hale geldiğini ifade eden Yalçın, “Ekim 2015 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik, beraberinde yeni sorunları da getirmiştir. Yöneticilik tecrübesini, bilgi birikimini değerlendirmeyi, kurumsal hafızanın devamlılığını göz ardı ederek tüm müdür yardımcılarını/başyardımcılarına sınav dayatmak; görev süresini dört yıl olarak belirleyip sonrasını adaylar açısından belirsiz bırakmak, yönetici görevlendirme sürecinde yeni sorun alanları oluşturacaktır. Bu nedenle mevcut yöneticilerinin bilgi birikimlerini ve tecrübelerini koruyacak bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu ortadadır” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise, ziyaretten memnuniyet duyduğunu söyleyerek, genel yetkili sendika olarak Eğitim-Bir-Sen’in önemli bir paydaş olduğunu ifade ederek, eğitim çalışanlarının sorunlarının farkında olduklarını, bunları çözmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını kaydetti.