Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı ziyaret etti. Üniversite akademik ve idari personelinin sorunlarının ele alındığı, çözüm önerilerinin görüşüldüğü ziyarette, Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM) tarafından hazırlanan Yükseköğretime Bakış 2021: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu Özvar’a takdim etti.
6. Dönem Toplu Sözleşme ile üniversite akademik ve idari personeline yönelik yeni kazanımlar elde ettiklerini belirten Yalçın, “Öğretim görevlisi kadrolarında bulunan akademisyenlere geliştirme ödeneğinin 10 puan artışla yüzde 60 oranında ödenmesini, üniversitelere bağlı yurtlarda görev alan kadrolu ve sözleşmeli personele fazla çalışma ücretinin dört kat artırımlı ödenmesini sağladık. Ayrıca, toplu sözleşmede karar altına alınan idari personelin üniversitelerarası merkezî yer değişikliği konusunda yapılması gereken çalışmaya ivedilikle başlanmalı; idari personelin bu konudaki taleplerinin, görüşlerinin sesi ve temsilcisi olan yetkili sendikayla istişare içinde en geç 2021-2022 öğretim yılının sonunda somut bir düzenleme hayata geçirilmelidir. Bu konuda sizden destek bekliyoruz” dedi.
Üniversite çalışanlarının sorunlarının çözüme kavuşması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Yalçın, yükseköğretim tazminatı ve geliştirme ödeneği gibi mali ve sosyal haklardan idari personelin de faydalandırılması, üniversite idari personelinin atama ve yer değiştirme süreçlerinin muvafakat engelinden kurtarılarak belli bir takvim doğrultusunda merkezî olarak yapılması yönündeki çaba ve girişimlerinin, sorunlar çözüme kavuşturuluncaya kadar devam edeceğini söyledi.
Yalçın, akademisyenlerin daha fazla bilimsel çalışma yapmalarına imkân sağlayacak, akademik yükselme süreçlerinde adaleti tesis edecek, kadro almalarında keyfî tutumları ortadan kaldıracak, norm kadro uygulamasından doğan mağduriyetleri giderecek, mali ve sosyal haklarını geliştirecek adımların atılması gerektiğini vurguladı.
Yükseköğretime Bakış 2021’ raporunun detaylarına ilişkin bilgi veren Yalçın, Türkiye’nin eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunun genel yetkili sendikası olarak, başta üyelerinin, eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarının korunması ve geliştirilmesi olmak üzere, eğitimin her alanına ilişkin veriye dayalı bilimsel çalışmalar yaptıklarını, çalışma hayatının ve eğitim sisteminin temel sorun alanlarını ve çözüm önerilerini ele aldıklarını dile getirerek, yükseköğretim sisteminin verimliliğinin ve etkinliğinin kapsamlı bir analizini yaparak 2017 yılında ilkini yayımladıkları ‘Yükseköğretime Bakış’ rapor serisinin beşincisi olan Yükseköğretime Bakış 2021: İzleme ve Değerlendirme Raporu ile etkin, verimli ve kaliteli bir yükseköğretim sisteminin tesis edilmesine yardımcı olmaya devam ettiklerini kaydetti. Uluslararası kuruluşların standartlarını kullanarak ve veri temelli analiz ilkesini gözeterek hazırladıkları raporun, yükseköğretimde yaşanan değişimlerin süreç analizlerini ve sonuç gözlemlerini yansıtan bir bakış açısıyla sunulduğunu söyleyen Yalçın, “Raporumuz, yükseköğretime geçiş, yükseköğretime erişim ve katılım, eğitimin çıktıları, öğretim elemanları, eğitim ortamları, yükseköğretimin finansmanı, üniversitelerin akademik ve yenilikçilik performansı bölümlerinden oluşmaktadır” şeklinde konuştu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise akademik ve idari personelin, üniversitesi çalışanlarının sorunlarının çözümü için elinden geleni yapacağını söyledi.
Ali Yalçın, konuşmaların ardından Özvar’a Yükseköğretime Bakış 2021: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu takdim etti.