Eğitim-Bir-Sen, 41 Ülkenin Sendikalarıyla İş Birliği Anlaşması İmzaladı

Eğitim-Bir-Sen’in ‘25. Yıl Vefa Buluşması’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen 41 ülkeden 100’ü aşkın eğitim sendikası temsilcisinin katılımıyla düzenlenen “Uluslararası Eğitim Sendikaları Buluşması” programı

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, her emek örgütünün kendi içinde sorunları bulunduğunu, ancak temel sorunların ortak olduğunu ifade ederek, “Küresel emek sorunlarına birlikte küresel cevap üretmek gerekiyor. Bunun olabilmesi için de bir araya gelerek istişarelerde bulunmak, mevcut emek örgütlerini harekete geçirmek, bir birlik oluşturmak gerekiyor” dedi. 

Eğitim-Bir-Sen’in ‘25. Yıl Vefa Buluşması’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen 41 ülkeden 100’ü aşkın eğitim sendikası temsilcisinin katılımıyla düzenlenen “Uluslararası Eğitim Sendikaları Buluşması” programında konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, “Burada bulunan birçok sendikayı ziyaret ederek, iş birliği anlaşmaları imzaladık, diğerlerini de ziyaret ederek kendileriyle bir araya geleceğiz, iade-i ziyarette bulunacağız” şeklinde konuştu.

Uluslararası eğitim sendikalarıyla bir araya gelmelerinin, ortak çalışmalar yapmalarının temel amacının, servetin adil paylaşımına, dünyanın barışına ve kardeşliğine katkıda bulunmak olduğunu belirten Yalçın, dünyadaki servetin düzgün dağıtılmaması halinde savaş, çatışma ve kargaşaların çıkabileceğine dikkat çekerek, çatışmanın, örgütlülüğün gücüyle önlenebileceğini söyledi.



 

Temel sorunlarımız ortaktır

Her emek örgütünün kendi içinde sorunları bulunduğunu, ancak temel sorunların ortak olduğunu kaydeden Yalçın, “Küresel emek sorunlarına birlikte küresel cevap üretmek gerekiyor. Bunun olabilmesi için bir araya gelerek istişarelerde bulunmalı, mevcut emek örgütlerini harekete geçirmeli veya yeni örgütler oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.
 

Ortak sorunlarımıza beraber olmanın gücüyle çözüm üretmeliyiz

“Emeğin ve eğitimin ortak sorunlarına, beraber olmanın gücüyle çözüm üretmeliyiz” diyen Yalçın, şöyle devam etti:

“Emek hareketi denildiğinde bazı ülkeler üzerinden konuşuluyor ve bütün çalışmaların o ülkeler üzerinde yoğunlaştığı bir fotoğraf var. Dolayısıyla bu da tartışılması gereken bir durumdur. Küresel sorunların olduğu yerde küresel çözümler üretmek gerekiyor. Bunun için dayanışmak, konuşmak, iş birliği anlaşmaları yapmak, beraber projeler üretmek, kurumsal kapasitelerimizi bu anlamda tanımak, birbirimizle nasıl yardımlaşabiliriz bunu ortaya çıkarmak gerekiyor. Bunları yaptığımız zaman küresel çözümler üreteceğimiz zemini de yakalamış olacağız. Emek hareketinin dini, rengi, şekli, milliyeti yok. Emek hareketi evrensel bir harekettir. Nasıl ki gözyaşının rengi dünyanın her tarafında aynıysa, alın terinin rengi de dünyanın her tarafında aynıdır. Bu, bir dini, etnik alana hapsedilemez. Hiç kimse böyle bir alanı kendi tekeline alamaz. Dolayısıyla her yerde geçerli olan bir faaliyet alanıdır. Onun için emek alanına ilişkin bütün çalışmalar da bu boyutta düşünülmeli, küresel boyutuyla hareket edilmelidir. Derilerimizin rengi, konuştuğumuz diller farklı olabilir, ancak biz insanlıkta ortağız. En önemli ortak noktamız insanlık ve emeğimizdir.”



 

Ortak eğitim projeleri yürütmeyi düşünüyoruz

Sendika olarak ortak eğitim projeleri yürütmeyi düşündüklerini dile getiren Ali Yalçın, “Uluslararası eğitim sendikaları ve sivil toplum örgütleriyle daha sağlıklı bir iletişim kurmak, emek örgütlerinin birbirlerini daha iyi tanımasını sağlamak amacıyla uzmanlar eğitimini 2017 Eylül ayı içinde yapmayı planlıyoruz. 30 kişilik bir ekibi disiplinli bir çalışmaya tabi tutarak, birbirlerini tanıyan, sendikal alanda oluşmuş 30 kişinin birikimini oluşturan bir departman, bir uzmanlar birliği oluşturmayı hedefliyoruz. Küresel sorunları çözmek için örgütlü yapıları harekete geçirmeli, sorunların çözülmemesi halinde yeni örgütlü yapılar kurmalıyız. Eğer kalıcı bir yapı oluşturulabilirsek, epey mesafe almış oluruz. Bunun yanı sıra çeşitli ülkelerden ortak panel ve konferanslar düzenlemenin son derece etkili olacağını düşünüyorum. Bunu da en kısa zamanda hayata geçirmeye çalışacağız” diye konuştu.



 

Eğitime ilişkin en kapsamlı çalışmaları yapan sendikayız

Eğitim-Bir-Sen’in çalışmaları hakkında da bilgi veren Yalçın, Türkiye’de birçok hakkın Eğitim-Bir-Sen’in çalışmaları sonucu alındığını, onlarca sorunun Eğitim-Bir-Sen’in kararlı mücadelesiyle çözüme kavuştuğunu ifade ederek, “Eğitime ilişkin en kapsamlı çalışmaları yine sendikamız yapmıştır. Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme raporu, Öğretmenlik Mesleği ve Statüsü araştırması, yükseköğretimin sorunları raporu ve müfredat raporu başta olmak üzere, çok sayıda nitelikli çalışmaya imza attık” diye konuştu.
 


11 eğitim sendikasıyla iş birliği anlaşması imzaladık

Programın sonunda, Genel Başkan Ali Yalçın, Sri Lanka Öğretmenler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Sunethra Kanthi Ehelepola, Nijer Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı İssouofu Arzika, Pakistan Yükseköğretim Sendikası Genel Başkanı Gulshan Tarıq, Sırbistan Eğitim Sendikası Genel Başkanı Jasna Jankovic, Nijer Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Mamaudou Saidou, Karadağ Eğitim Sendikası Genel Başkanı Slavko Boskovic, Somali Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Ali Duale Dahir, Irak Öğretmenler Sendikası Başkanı Abbas Kadhim Amer As-Sudani, Cezayir Eğitim Sektörü Ulusal Birliği Başkanı Bellamouri Loklayad, Filistin Özel Sektör Eğitim Çalışanları Sendikası Başkanı Nabil G.S. Shaheen, Uluslararası Filistin Öğretmenler Birliği Başkan Yardımcısı Yunus El Masri ile iş birliği anlaşması imzaladı. 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri