Kuruluşundan 2004 yılına kadar geçen süre mezunlar Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında yıllara göre Sınıf öğretmenliği, Zihinsel engelliler öğretmenliği, Rehber öğretmenlik branşlarına atamalar yapılmış. Adeta mantar misali nerede bir açık varsa oraya tıkamak suretiyle Eğitim Bilimleri Fakültesi mezunlarına hak ettikleri değer bir türlü verilememiş ve fakülteler lisans seviyesinde kapatıldıktan sonra mezunları da yok sayılmış, yaşanan sıkıntı ve sorunlar kulak ardı edilerek üstü kapatılmaya çalışılmıştır. Gerek özel öğretim kurumlarında gerekse Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında çalışan binlerce Eğitim Bilimleri mezunu artık seslerinin duyulmasını istiyor.
2001 yılında lisans düzeyinde son mezunlarını veren bölümlerimizden mezun oldukları dönem içerisinde çeşitli sebeplerle atanamayan Eğitim Bilimleri mezunları bugün için sadece Talim ve Terbiye Kurulu' nun 07.07.2009 ve 80 nolu kararının geçici 2. maddesinde belirtildiği üzere Öğretmenlik Meslek Bilgisi alanı öğretmenliğine kaynak gösterilmekte. Ancak bu derslerin sadece Anadolu Öğretmen Liselerinde okutulması ve Anadolu Öğretmen Liselerinde görev alabilmek için 2 yıl öğretmenlik yapmış olmak şartı bulunması nedeniyle, pratikte Eğitim Bilimleri mezunlarının öğretmen olarak atanma imkânı bulunmamaktadır. Çok ciddi düzeyde maddi ve manevi kayıplara sebep olan bu vahim hatanın bir an önce düzeltilmelidir.
Bilindiği üzere Personel Genel Müdürlüğü 11.09.2003 tarih ve 82731 sayılı yazısıyla Talim ve Terbiye Kuruluna rehber öğretmen açığının nasıl kapatılacağı ile ilgili görüş istemiş ve Eğitim Bilimleri mezunlarının (Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliği, Eğitim Yönetimi ve Planlaması, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ve Halk Eğitimi) almış olduğu derslerin %30 oranında Rehberlik ve Psikoloji alanından olduğunu bildirmiştir.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bu yazı üzerine 17.09.2003 tarih ve 10111 sayılı görüş yazısında sınıf öğretmeni olarak görev yapan Eğitim Bilimleri Fakültesi bölümleri mezunlarının hizmet içi eğitim kursundan geçirilmek kaydıyla rehber öğretmen olarak atanmaların uygun olduğunu bildirmiştir.
Fakat açılan bu rehberlik formasyonu kurslarına ilişkin duyuruların bütün illerde aynı titizlikte yapılmaması (konuya ilişkin açılmış, kazanılmış davalar mevcuttur) ve değişik nedenlerle katılamayan birçok Eğitim Bilimleri mezunu öğretmenler 2004 yılından beri bu kursun tekrar açılmasını beklemektedir.
2010 yılı içerisinde Hizmetiçi Eğitim Dairesi tarafından dershanede çalışan eğitim bilimleri mezunlarına yönelik açılan 703,704,705,706, 707, 787,788,789 faaliyet nolu rehberlik kurslarından ve 2011 yılı içerisinde felsefe grubu öğretmenleri için planlanan 691, 788, 800 ve 852 faaliyet nolu rehberlik kurslarından Milli Eğitim Bakanlığı Kadrolarında çalışan Eğitim Bilimleri mezunu öğretmenleri muaf tutmak eşitlik ve hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmamaktadır.
Beklentimiz daha verimli olacağımıza inandığımız alanda çalışabilmek ve mağduriyetimizin ortadan kaldırılması noktasında rehberlik formasyonu kursunun bütün Eğitim Bilimleri mezunlarını kapsayacak şekilde mümkün olan en yakın zamanda tekrar açılmasıdır.
Ayrıca atamalarımızın yapıldığı tarih itibariyle yürürlükte olan Talim ve Terbiye Kurulu' nun 12.08.1998 tarih ve 173 sayılı Kararı ile değişik 21.06.1996 tarih ve 218 sayılı Karar ve 31.03.2003 gün ve 4 sayılı kararla değişik 01.06.2000 gün ve 340 sayılı Kararların 5. maddesi “Öğretmenlerin atama kararlarına mezun oldukları yükseköğretim programı ile bu programa göre alan varsa yan alanları yazılır. Birden fazla alan öğretmenliğine atanabilecek yükseköğretim programı mezunlarının atanabilecekleri alanlar birlikte yazılır. Bu durumda bulunan öğretmenler gereksinim duyulduğunda isteklerine bakılmaksızın bu alan öğretmenliklerinden herhangi birisinde görevlendirilebilir veya atanabilir ve görevlendirildikleri veya atandıkları kurumlarda benzeri öğretmenler gibi değerlendirilirler.” demektedir. Aynı kararın Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Öğretim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Çizelgede Eğitim Bilimleri mezunlarının Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersi öğretmenliğine kaynak gösterilmesine rağmen, atama kararnamemde Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersi öğretmenliği yan alan olarak belirtilmemiştir. Ayrıca halen yürürlükte olan Talim ve Terbiye Kurulu' nun 07.07.2009 ve 80 nolu kararının geçici 2. maddesindeki “Ek çizelgede herhangi bir alan öğretmenliğine kaynak gösterilmeyen ancak Kurulun daha önceki kararlarında öğretmenliğe kaynak gösterilen Eğitim Bilimleri Fakültesi ile fakültelerin Eğitim Programları ve Öğretimi, Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliği, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Yönetimi Teftişi ve Plânlaması, Halk Eğitimi ile Eğitimde Psikolojik Hizmetler bölüm/anabilim dallarından lisans düzeyinde mezun olanlar, Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri Alanı Öğretmenliğine Bakanlıkça belirlenecek ölçütler doğrultusunda başvuruda bulunabilirler.” İfadesiyle Eğitim Bilimleri mezunlarını Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri alanı öğretmenliğine kaynak göstermiştir. Yukarıda sayılan gerekçeler doğrultusunda atama kararnamemde yan alan olarak Öğretmenlik Meslek Bilgisi Öğretmenliğinin belirtilmesini talep etmekteyiz.
Ayrıca Özel Öğretim kurumlarında görevli, Eğitim Bilimleri Bölümü Ana Bilim Dallarından mezun, Öğretmenlik Formasyonuna sahip ancak mevcut mevzuat gereği görev yaptığı Özel Öğretim kurumların da Uzman olarak görev yapan kişilerin öğretmen statüsünde değerlendiremediklerinden dolayı yönetici (Müdür yardımcısı-Müdür) olarak görevlendirme yapılmamaktadır. Ayrıca bu kişilerin Öğretmenlik Meslek Dersleri Öğretmeni olarak Öğretmenlik hakları olmasına rağmen Özel Öğretim kurumlarında görevlendirme yapılmadığından yönetici olabilmeleri için gerekli olan 2 yıl öğretmenlik yapma durumuna imkân verilmemektedir. Dolayısıyla Tüm Eğitim Bilimleri Bölümü mezunlarının yönetici olarak görev yapmalarına imkan verilmemektedir.
Özel Öğretim kurumlarında görevli, Eğitim Bilimleri Bölümü Ana Bilim Dallarından mezun, Öğretmenlik Formasyonuna sahip ancak mevcut mevzuat gereği görev yaptığı Özel Öğretim kurumların da uzman (Program Geliştirme Uzmanı - Ölçme Değerlendirme Uzmanı vb) statüsünde görev yapan kişilerin öğretmenlik statüsünde olmasını sağlayacak veya belirli bir hizmet sürelerini tamamlamaları halinde (2 yıl) Özel Öğretim Kurumlarında (Okul-Dershane) yöneticilik yapabilmelerini sağlayacak gerekli düzenlemelerin yapılarak maddi ve manevi mağduriyetlerin ortadan kaldırılması özel öğretim kurumlarında çalışan yüzlerce Eğitim Bilimleri mezunu öğretmenin en büyük beklentisidir.
memurlar.biz