Ege Üniversitesi'nde yeni bölümler açılacak

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, ara insan yetiştirmeye dayalı bazı bölümler ile bazı öğretmenlik bölümleri açmayı düşündüklerini, YÖK'ün onaylamasından sonra bu bölümleri kamuoyuna deklare edeceklerini söyledi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Bölgesi'nin ve İzmir'in öncü üniversitesi olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Üniversitenin bilimsel çalışmaların yanı sıra halkla da bütünleşmesi için aktiviteler düzenlediklerini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, bazı çalışmalarda personel sıkıntısıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.


Yeni bölümler YÖK masasında

1955 yılında kurulan EÜ'nün 11 fakülte, 8 enstitü, 5 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu, 26 araştırma uygulama merkeziyle 44 binin üzerinde öğrenciye eğitim verdiğini, 3 bine yakın öğretim üyesi kadrosuyla çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Yılmaz, beklentilere uygun yeni bölümlerin açılması hazırlıklarını da yaptıklarını ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:

''Bilimsel gelişme için gerekli, ara insan yetiştirmeye dayalı bazı bölümler ile bazı öğretmenlik bölümleri açmayı düşünüyoruz. Daha önceden izin alınmış ama öğrenci alınmamış bölümlerimiz var. YÖK'ün onaylamasından sonra bu bölümleri kamuoyuna deklare edeceğiz. Yeni açılacak bölüm projelerimizi hazırladık. Gelecek günlerde bunu yeniden paylaşacağız. YÖK'ün sadece kadroyu onaylaması yetmiyor. Maliye Bakanlığı'nın, personel politikalarının eşgüdümlü olması lazım. Krizin getirdiği çeşitli sıkıntılar bazı olumsuzluklar olabiliyor. Bu da bizim hedefimize ulaşmada sıkıntı doğurabiliyor.''



Organ naklinde hedef dünya lideri omak

Tıp Fakültesinden gelen bir bilim insanı olarak EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de birtakım çalışmalar yapacaklarını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, yeni bir hastane yapamayacaklarını, ancak mevcuz hastaneyi modernleştireceklerini vurguladı.
Hastanenin en büyük sorunlarından birinin ''ameliyathanelerin farklı yerlerde olması'' olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yılmaz, ''Ameliyathanelerde çok fazla bölünmüşlük var. Projelerim arasında merkezi bir ameliyathane var. Bu tıptaki beklentileri gerçekleştirme yönünde iyi bir proje olacak'' dedi.

Acil servisle ilgili ciddi sorunları olduğunu, fiziksel mekan ve yönetsel anlamda burayla ilgili 8-9 proje yaptıklarını, yakın zamanda yapılacak reorganizasyonla birlikte sorunların tümüyle bitmese bile büyük oranda çözüleceğini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Onkoloji, kemik iliği ünitesinde ve uzun süreli yatmak zorunda olanların yakınlarının barınmasıyla ilgili sorunumuz var. Bizim onlara sunacak mekanımız olmadığı için bahçede yaşamak zorundalar. KİTVAK bu hasta yakınları için bir konuk evi projesi oluşturdu. Bize yapıp devretmeyi kabul etti. 1-1.5 yıllık sürede hasta yakınlarına kapasitesi düşük de olsa konukevi yapılmış olacak.

EÜ, organ naklinde lider bir hastane. Organ naklini daha efektif, aktif hale getirme amacımız var. Tüm Türkiye'de akciğer nakliyle ilgili sorunlar var. Bizim bu konuda başlamış çalışmamız mevcut. Geçen haftalarda akciğer nakli gerçekleştirdik ve hastanın durumu iyiye gidiyor. Bunlar sevindirici çalışmalar. Bunu daha da ileriye götürmek istiyoruz. Organ naklinde Avrupa'nın ve dünyanın liderliğine doğru bir gidişat hedefliyoruz.''

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri