Millî Eğitim Bakanlığı, okullarda bitişik eğik el yazısı uygulamasını kaldırmıştır. Karar, uygun veya isabetli olup olmaması bir yana, eğitim sisteminde istişare ve fikir teatisi usulüne göre şekillenmeyen işleyişin bir kez daha tartışılmasına yol açmıştır.
Öğrencileri farklı formlarda yazmaya zorlayan yaklaşım, eğitimde bilgiyi ve öğrenmeyi esas alan metodu önemsizleştirir. Sadece içerik değil, eğitimin şekli unsurları da pedagojik ve psikolojik bir konudur. 12 yıl önce, 2005 yılında, bitişik eğik el yazısı uygulaması, öğrencilerin gelişimine ve estetik algılarına katkıda bulunacağı düşüncesiyle başlamış, ‘ne kadar zor öğrenirseniz bazı şeyleri o kadar kıymetli ve o kadar kalıcı olur’ sözleriyle devam ettirilmiştir.
Zaman içerisinde öğrenmenin kalıcılığı ve sağlayacağı estetik, yük olarak algılandığından, tekrar başa dönülmüştür. Eğitime ilişkin belirlenen tüm politikalar aynı kadere sahiptir. Eğitim alanındaki yenilikler, paydaşların ve uygulayıcıların istişaresinden uzak karara bağlanmakta, bir süre devam ettirildikten sonra ilk günkü gerekçeler unutulmakta, yeni gerekçeler üretilerek kararlar akamete uğramaktadır. Belirlenen politikalar uzun soluklu uygulanamadığı için, eğitim, milletin hafızasında yazboz tahtası olarak yer almaktadır.
Eğitimle ilgili kararlar alınırken, paydaşların görüşüne müracaat etme, alandaki uygulayıcıların tecrübelerinden yararlanma, uygulamayı yakından takip ederek alınan dönütlere göre düzeltmede bulunma gibi bir yöntem benimsenmediği için, bürokrasinin koridorlarında alınan kararlar bürokratik makamlarda nihayete ermektedir. Bu anlayış, ‘Millî Eğitim’de niçin başarılı olamadık’ sorusunun da cevabıdır.
Doğruyu bulma, uzun soluklu uygulama, farklı bakış açılarına fırsat verme, hassasiyetlere özen gösterme konusunda her zaman duyarlı olan Eğitim-Bir-Sen olarak, el yazısı uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili alınan kararı yerinde buluyor, toplumun tamamını ilgilendiren eğitim gibi nüfuz derecesi yüksek bir alanın politikalarının çoğulcu katılımla olgunlaştırılarak alınmasının elzem olduğunu ifade ediyoruz.