Oxford Üniversitesi bilim adamları dünyada canlı yaşamını yok edebilecek risklerin derlemesini yaptı. Bilim adamları, "Bu derlemeyi var olan risklere karşı bilinci artırmak ve önceden yapılması gerekenlere karşı uyarmak için yaptık" açıklamasında bulundu.
1- AŞIRI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: İklim değişikliği en çok fakir ülkeleri vuruyor. Yaygın açlık büyük göçlere ve dünyada savaşlara yol açabilir.
2- KÜRESEL SALGIN HASTALIK: Dünyanın küreselleşmesiyle salgın hastalıkların yerel kalma olasılığı azaldı. Ayrıca bilinen ilaçlara dayanıklı mikroorganizmaların artması daha büyük ve daha yaygın salgın hastalık riskini de yükseltti.
3- BÜYÜK GÖKTAŞI ÇARPMASI: Dünya'ya yılda 1 göktaşı çarpma riski var. 5 kilometre çapındaki bir göktaşı Trakya kadar bir bölgeyi yok edebilir. Ayrıca çarpmanın yaratacağı deprem, atmosfere yayacağı tozun etki alanını genişletebilir.
4- NÜKLEER SAVAŞ: Nükleer savaş çıkma olasılığı geçen yüzyıla göre daha düşük. Ancak nükleer silahları varlığını sürdürüyor ve daha fazla ülke bunlara sahip oluyor. Dolayısıyla bu risk her zaman olacak.
5- SÜPER YANARDAĞ PATLAMASI: Dünyada onlarca aktif süper volkan var. Bunların birinin patlaması atmosfere devasa kül bulutu yayabilir, Güneş ışınlarını günlerce göremeyebiliriz. Bu tür patlamaların etkisi atom bombasının birkaç katı olabilir.
6- EKOLOJİK FELAKET: Çevre kirliliği nedeniyle türler tarihte görülmemiş hızda yok oluyor. Çevre kirliliğini önlemek için insanların sürdürülebilir ekonomik sistemlerini oluşturmaları gerekiyor.
7- KÜRESEL EKONOMİK VE SİYASİ SİSTEMİN ÇÖKMESİ: Ekonomik çöküntüler sosyal kaosa, iç çatışmalara, ayaklanmalara ve hukuki sistemlerin çöküşüne götürüyor.
8- BİYOLOJİK SİLAHLAR: Yapay hastalık yaratıcı virüsleri biyolojik silah olarak kullanma çalışmaları insanlığın soyunun tamamen yok olmasına neden olabilir.
9- NANOTEKNOLOJİ: Nanoteknoloji pek çok alanda sorunlara mükemmel çözümler sunuyor. Ancak moleküler düzeyde imalat teknikleri sayesinde herkes dev bir cephaneliğe ve bir silah deposuna, hatta nükleer silahlara bile sahip olabilir.
10- YAPAY ZEKÂ: Aşırı yapay zeka veya otonom robotlar insanlığın kontrolünden kolaylıkla çıkabilir. Ahlak değerleri olmayan makineler insanlığı yok edebilir.
11- KÖTÜ POLİTİKACILAR: İnsanlığı yok edebilecek sorunlara duyarsız yöneticiler ve siyasetçiler insanlık için en büyük tehlikeler arasında. Çünkü kararları ile büyük felaketlere, insanlık dramlarına yol açabilirler.
12- BİLİNMEYENLER: Bilim insanları uzayda yaşayan kötücül medeniyetler gibi bilinmeyen ve bilimsel olarak reddedilemeyecek risklerin de hesaba katılması gerektiğini savunuyor.