Dünya basınına göre, laik çevreler mahkemeleri kullanıyor

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Kayıp Trilyon" davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararını kaldırması, dünya medyasında da geniş yankı buldu.

Financial Times, "Mahkeme kararı, siyasi gerilimleri alevlendirdi." derken BBC, "Laik kurumlar sık sık AKP'ye karşı koymak için mahkemeleri kullanıyor." yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün milletvekili olarak dokunulmazlıktan yararlandığını, ancak cumhurbaşkanı olarak konumunun "o kadar açık olmadığı"nı belirten Financial Times, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün "Gül'ün bir milletvekili gibi dokunulmazlıktan yararlanması gerektiği" değerlendirmesini aktardı. İngiliz gazetesi, "Mahkeme kararının, Türkiye'nin AB'ye katılma kampanyasını ilerletmek için gerekli anayasal reformu yeniden başlatma girişimi ile ilgili acı tartışmaları daha da yoğunlaştırması beklenebilir." yorumunda bulundu. BBC, "Türk Cumhurbaşkanı 'yargılama ile karşı karşıya" başlıklı haberinde, "Anayasa'ya göre, ihanet dışında cumhurbaşkanı yargılamak imkânsız." ifadesini kullandı. İngiliz yayın kurumu, şu görüşlere yer verdi: "Muhabirler, Türkiye'nin laik kurumlarının, kökleri İslam'da olan AKP'nin faaliyetlerine karşı koymak için sık sık mahkemeleri kullandığını söylüyorlar. Geçen temmuz, Anayasa Mahkemesi, laik sistemine zarar vermeye çalıştığı iddiası ile partiyi yasaklamak üzere idi." İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Daily Telegraph ise, "Dava, Türkiye'de iktidardaki, kökleri İslam'da olan parti ile Sayın Gül ve Başbakan Erdoğan'ı ülkenin laik geleneklerini aşındırmayı amaçlamakla suçlayan laikler arasındaki gerilimleri azdırmakla tehdit ediyor." şeklinde yazdı.
zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri