Dumansız hava esnafa yaramadı

Ankara'da sigara yasağının işlerini bitirme noktasına getirdiğini iddia eden Sakarya Caddesi esnafı, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'la görüştü.

ÇANKAYA Belediye Başkanı Bülent Tanık, Sakarya esnafını makamında ağırladı. Sigara Yasağı'nın damgasını vurduğu toplantıda esnaf yasaktan dolayı yaşadığı sıkıntılara değindi. Düşen gelirler nedeniyle işçi çıkarmaya başladıklarını belirten işletme sahipleri, yakında iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını vurguladı. Kızılay Esnaf ve Dayanışma Derneği, Türkiye Büyük Millet Meclisi, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na dilekçe vererek yasanın yumuşatılması talebinde bulundu. Avrupa'da uygulanan yasaktan çok farklı olduğunu belirten esnaf, Türkiye'de faturanın büyük bir kısmının işletmeye kesildiğinin altını çizdi.

Toplantıda konuşan Kızılay Esnaf ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Çinay, kanunun bu haliyle hiçbir sorunu çözemeyeceğini belirterek şunları söyledi:

"İşletme sahipleri olarak bizim tavrımız sigaranın ciddi bir sorun olduğu yönünde. Fakat bu kadar kesin çizgileri olan yasa bizlerin belini bükmekten başka bir işe yaramıyor. Kanunun bu haliyle sorunları çözen bir hali malesef yok. Hatta bizler çok daha büyük problemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ortalama beş, en fazla 10 masa ile günü bitiriyoruz. 22 yıldır esnaf olarak çalışıyorum ve 18 personel çalıştırıyorum. Para kazanamıyorum ki çalışanlarımın maaşını vereyim. Haksız rekabet ortamı yaratılıyor. Sakarya esnafı olarak birbirimize düşmek üzereyiz. Terası ve balkonu olan işletme bizlerin de müşterilerini kendine çekmeye başladı."

Faturanın büyük bölümü işletmeye

Türkiye'de uygulanan sigara yasağının, Avrupa'da uygulanan yasaktan çok daha katı kurallara sahip olduğunu belirten Çinay sözlerine şöyle devam etti:

"Avrupa'da da benzer bir uygulama var. Avrupa'da mekanda sigara içen daha ağır para cezaları öderken işletme sahibi küçük miktarlarla cezalandırılıyor. Fakat Türkiye'de faturanın büyük kısmı işletmeye kesiliyor. Mekanda sigara içen daha az para cezası alıyorken, işletme sahibi çok daha büyük paralar ödüyor. Bu uygulamayı anlamak mümkün değil. Bizler bu nedenle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na dilekçe verdik ve olumlu yanıt aldık. Dileğimiz biraz da işletmelerin düşünülmesi."

Akay kadar hızlı çözemeyebiliriz

Esnafın yaşadığı sıkıntıları dinleyen Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, mekan düzenlemeleri için yapılabilecekleri gözden geçireceğini belirterek şunları söyledi:

"Yerleşik sorunlar aşılmaya çalışılırken, yeni ve daha ciddi sorunların başladığını görmek üzüntü verici. İnsan sağlığı herşeyden önemli bir konu. Fakat ülkenin geleceği için ticareti de görmezlikten gelemeyiz. Örgütlü kesim olarak çok ağır hissetmeye başladığınız sigara yasağının ne gibi sonuçlar doğuracağını tahmin etmek zor değil. İkili bir yapı ile karşı karşıyayız. Ticareti etkilediği için yasanın sizi zorladığını görüyorum. Fakat böyle bir yasa insan sağlığının önemi ve korunması açısından önemli bir adım. Bu aşamada dengeyi nasıl sağlarız bilmiyorum. Gerekli bütün araştırmaları yapıp tekrar sizlerle görüşeceğim. Sigara konusu Akay kadar çabuk çözüme kavuşacak bir konu değil. Kanunun yasalaşması farklı bir durum, yasalaştıktan sonra eksiklerinin giderilmesi farklı bir durum. Sizlerden gerekli sabrı göstermenizi bekliyorum. Elimizden gelen ne varsa düşünüp hareket edeceğiz."


Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri