'Dükkanlarımıza Türkçe İsim Verelim' Kampanyası

Antalya'nın Manavgat İlçesinde Sivil Toplum Kuruluşları Yeni Turizm Sezonu Öncesi 'Dükkan, Otel ve İş Yerlerine Türkçe İsim Verelim' Kampanyası Başlattı. İlçedeki Sivil Toplum Kuruluşları, Sezonun Sona Ermesinin 2009 Yılı Dükkan, İş Yeri ve Otel Yenileme

Antalya'nın Manavgat ilçesinde sivil toplum kuruluşları yeni turizm sezonu öncesi 'Dükkan, otel ve iş yerlerine Türkçe isim verelim' kampanyası başlattı. İlçedeki sivil toplum kuruluşları, sezonun sona ermesinin 2009 yılı dükkan, iş yeri ve otel yenileme çalışması için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Manavgat Kültürler Arası Diyalog Merkezi(MAKDİM) Başkanı Mesut Bişkin, Anadolu insanın kendine özgü yaşam kültürü değerlerini yerelde dünyaya taşımanın yolunun dili yaşanabilir kılmakla mümkün olacağını söyledi. Turistik yörelerde her geçen gün artan kültürel yozlaşmanın Türkçenin kullanımını olumsuz etkileyeceğini belirten Bişkin, bir cadde de 10 dükkanda yabancı dilde olmasının turistler için hiçbir cazip tarafının olmadığını ifade etti. Dünyanın dört bir yanında açılan Türk okulları sayesinde Türkçenin kullanım alanının her geçen gün arttığını ifade eden Bişkin, dükkanlara İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Rusça dillerinde isim vermenin kültür turizmi adına bir yararının olmadığını kaydetti. Bişkin, "17 yıldır turizmle uğraşıyorum. MAKDİM aracığıyla her yıl binlerce turistle tanışıyoruz ve konuşuyoruz. Turistler Türk kültürünü bizden orijinal haliyle öğrenmek istiyor. Biz ise turiste kendi kültürümüzü kendi diliyle anlatıyoruz. Yabancı konuklar bu davranışı samimi bulmuyor. Turistler kendi ülke cadde ve sokaklarında aynı dilde yazılı dükkan isimlerini Side'de görmek istemiyor. Avrupa toplumu yalın, doğal ve kendisi olma hayat tarzını seviyor. " diye konuştu.

Her yıl MAKDİM aracığıyla tanıştıkları 3 bin 500 Amerikalı, Afrikalı, Avrupalı, Rus, Baltık ve İskandinav ülke turiste özel günlerde Türkçe tebrik yolladıklarını belirten Bişkin, gelen cevapların yüzde 80'nin bir kaç kelime de olsa Türkçe olduğunu söyledi. Bişkin, geçen yıl Manavgat'a gelen bir uluslararası ilişkiler profesörünün çok az Türkçe bilmesine rağmen, kendisiyle İngilizce yerine Türkçe konuşmayı tercih ettiğini kaydetti.

Turistik yörelerde çoğu dükkan, işyeri ve otel isimlerinin yabancı dilde olmasının kültür emperyalizminin ulaştığı seviyeyi gösterdiğini belirten Türk Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Fethi Kurt, diline sahip çıkmayan milletlerin eninde sonunda başka milletlerin kölesi olmaya mecbur kalacağını söyledi. Sona eren turizm sezonunun turizmcilerin iş yerlerine Türkçe isim vermek için iyi bir fırsat olduğunu belirten Kurt, 'Dükkan, iş yerleri ve otellerimize Türkçe isim verelim' kampanyasıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Kurt, "İşyerlerimize Türkçe isim vererek kültürel yozlaşmaya dur diyelim artık. Dükkanımıza göğsümüzü kabartarak gururla Türkçe isim verelim. İş yerimize yabancı dilde isim vererek kendimizi yabancılara güldürmeyelim. Bir an önce bu kompleksten kurtulmalıyız." diye konuştu.

4 yıldır her turizm sezonu öncesi Side Belediyesi olarak 'dükkan ve iş yerlerine Türkçe isim verelim' kampanyası başlattıklarını bildiren Belediye Başkanı Osman Delikkulak, esnafın açtığı dükkanına yabancı dilde bir isim vermesine bir anlam veremediğini söyledi. Türk kültürünü örfünü, ananesini ve dilini merak eden bir turistin tatile geldiği ülkede Türkçe konuşmak için gayret göstereceğini belirten Delikkulak, esnafın turistle İngilizce, Almanca ve Rusça konuşmasının yabancı konuğun cesaretini kırdığını kaydetti.

Delikkulak, dünya turizminde belirli seviyeye gelmiş Fransa, Portekiz, İtalya ve Yunan ülkelerde böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.


sondakika.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri