DTP lideri Ahmet Türk'ten Diyarbakır mesajı: Cin şişeden çıktı, artık çözüm kaçınılmaz

DTP öncülüğünde düzenlenen 3. Demokratik Toplum Kongresi Diyarbakır'da başladı. Toplantının açış konuşmasını yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununun çözümünde çok olumlu bir noktaya gelindiğini söyledi. Türk, "Cin şişeden çıkmıştır.

Çözümün kaçınılmaz ve ertelenmez olduğu ortadadır. Diyalogla, Türkiye'nin özlediği barışa ulaşabiliriz." dedi. Kongrede, 5 çocuğundan 4'ünü hapishanelerde ve dağda kaybeden Sakine Arat da konuştu. Arat, her ölümde bütün anaların yüreğinin yandığını belirtti, çözüm için herkesin inançla çalışmasını istedi. 2 gün sürecek kongrenin ardından hazırlanacak bildirge, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve ilgili kişilere gönderilecek.

DTP, Demokratik Toplum Kongresi'ne kendileriyle aynı düşüncede olmayan Kürt aydınlarını da davet etti. Toplantıya Güneydoğu'daki çeşitli din, etnik köken, mezhep ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra yazar, akademisyen ve siyasetçiler katıldı. Yazar Yaşar Kemal, rahatsızlığı nedeniyle gelemedi. DTP çizgisi dışında yer alan Altan Tan, Galip Ensarioğlu, Adnan Ekmen, Fehim Işık, Fehmi Işıklar, Şeyh Sait ailesinden Feyzullah Fırat gibi isimler ise hazır bulundu. Divan başkanlığının oluşmasının ardından kürsüye çıkan Ahmet Türk, Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe devam etti. Partisinin Kürt sorununun çözümüne yönelik formüllerini netleştirdikçe kamuoyundan daha fazla destek alacağına işaret eden Türk, bu süreçte sadece partisinin değil her kesimin çözüme destek olması gerektiğini kaydetti. Türk, bu toplantının sonbaharda Erbil'de toplanması planlanan Kürt Konferansı'na ışık tutacağını savundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürt sorununun çözümüne ilişkin mesajlarını önemsediklerini belirten Türk, bu açıklamaların çözüm isteyenlerin umutlarını canlı tuttuğunu söyledi. Türk, şöyle devam etti: "Bu ışığın sönmemesi ve barışçı bir sürecin gelişmesi için elimizden geldiğince reflekslerimizi doğru bir şekilde ortaya koymaya çalışmalıyız. Ancak siyasi irade bu konuda mecalsiz ve projesizdir. Artık cin şişeden çıkmıştır. Çözümün kaçınılmaz ve ertelenmez olduğu ortadadır. Konjonktür, Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi için uygundur. Ciddi bir diyalog başlatabilirsek, özlenen çözümü yakalamak zor olmayacaktır." Türkiye'deki statükonun Kürt sorununun çözümünü istemediğine ve her olumlu adımı engellemeye çalıştığına dikkat çeken Türk, maskelerin düşmesi ve çözümsüzlüğün kim tarafından istenmediğinin ortaya çıkması gerektiğini dile getirdi.

Türk'ün konuşmasının ardından kürsüye 5 çocuğundan 4'ünü 1980 sonrası dağda ve hapiste kaybeden Sakine Arat geldi. Diyarbakır'da 'Sakine Ana' diye bilinen Arat, Kürtçe konuşmasında, "Biz anneler ne kadar yüreğimiz yaralı olsa da barış istiyoruz." dedi. Türk-Kürt hiçbir gencin ölmesini istemediğini vurgulayan Arat, "Her ölümde bütün annelerin yüreği yanıyor. Bunu devam ettirenlerin maksadı nedir anlamıyoruz. Bu savaşı sürdürenlerin çocukları ölseydi, onların da yürekleri yansaydı böyle yapamazlardı." ifadelerini kullandı. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri