Down sendromlu gencin hayata tutunuşu

Deniz Ayçe Karagöz down sendromlu doğdu. Annesi kızını eve hapsetmedi. Ona özel eğitim aldırdı, toplumla kaynaştırma yoluna gitti.

Down sendromu her bin doğumdan birinde görülen genetik bir düzensizlik durumu. Tipik yüz görünümüyle kendisini hemen belli ediyor. İzmirli Seray İlkmen’in ikinci çocuğu Deniz Ayçe’de 21 yıl önce down sendromlu olarak dünyaya geldi. Şoku çabuk atlatan İlkmen, küçük yaşlarda özel eğitim aldırdığı çocuğunun, kaynaştırma eğitimiyle normalleşebileceğine inandı ve bunu uyguladı.

OKULDAN ATMAK İSTEDİLER

Kızını bulunduğu yaşa getirene kadar çok büyük bir mücadele verdiğini anlatan anne Seray İlkmen, “7 yaşına geldiğinde ilk öğretmenimiz Deniz Ayçe’yi istemedi, zorlamadık. O zaman kızımı kabul edecek başka bir okul ve öğretmen aradık, bulduk. Bu kez veliler ‘istemeyiz’ diye tutturdu. Hatta bir veli, kızımın okuldan atılması için imza toplayıp, milli eğitim müdürlüğüne vermeye kadar bu işi götürdü. Velileri aşsak bu kez diğer öğrenciler karşımıza çıkıyordu. Deniz Ayçe’yi aralarına almak istemiyorlardı. Çok zor günler geçirdik ama pes etmedik” dedi.

Liseyi bitirdiğinde her genç gibi üniversite sınavına giren Deniz Ayçe Karagöz, 401 puan alarak, İzmir Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nü üstelik yüzde 50 burslu kazandı.

ALMANCA VE İNGİLİZCE BİLİYOR

İngilizce hazırlık eğitimi aldı, yetmedi Almanca kursuna gitti. Sosyal bir genç olan Deniz Ayçe, salsa ve çaça kurslarına gidip dans eğitimi de aldı. Yani yaşıtlarından hiçbir farkı olmadığını hatta fazlası olduğunu, olabileceğini herkese gösterdi.

Daha başarılı

İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Dr. Koray Akman, Deniz Ayçe’nin başarılı bir öğrenci olduğunu anlatarak, “Bize ilk başta özel bir öğrenci geldiğini söylediklerinde telaşlandık ama sonuç olarak çok da özel olmadığını sonradan anladık. Diğer öğrencilerden hiçbir farkı yok. Hatta ders başarısı olarak Deniz, pek çok öğrenciden daha başarılı diyebilirim” dedi.

İş teklifi aldı

Yaz dö­ne­min­de bir otel­de sta­jı­nı ya­pan De­niz Ay­çe, iş tek­li­fi al­dı­ğı­nı söy­le­di. Genç kız, “O­kul bi­tin­ce on­lar­la ça­lış­ma­mı is­te­di­ler. Şim­di­lik ka­rar­sı­zım. Tu­rizm ne­re­de yo­ğun­sa ora­da ça­lış­mak is­ti­yo­rum. Sı­nıf ar­ka­daş­la­rım­la da iyi an­la­şı­yo­ruz. Ko­nu­şu­yo­ruz, soh­bet edi­yo­ruz. Her­kes üni­ver­si­te­de oku­ya­bi­lir. Al­lah her­ke­se üni­ver­si­te­de oku­ma­yı na­sip et­si­n” di­ye ko­nuş­tu.

Onlara fırsat verilmeli

Anne Seray İlkmen, down sendromlu çocuğu olan ailelere seslendi. İlkmen şunları söyledi: “Doğdukları andan itibaren ‘Ne yapabilirim’ diye düşünmeliler. Eğitim aldırmalılar. Tabii ki Deniz Ayçe’nin seviyesine gelir gelmez bilemem ama fırsat verilirse belirli bir yere kadar gelebileceklerine ben inanıyorum. Eğer konuşmasını ilerletebilmişse ve sağlık problemleri yoksa o çocuklar bunu başarabilir.”

ŞEYDA BURCU İKİZ - BUGÜN GAZETESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri