Doktorların çok azı etkilenecek

Anayasa değişikliğinin 110 bin doktordan 4 bin 500'ünü etkileyeceğini belirten Bakan, üniversite hocalarını da YÖK'e şikâyet edeceğini söyledi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin "Tam Gün Yasası" olarak bilinen yeni düzenlemeyi kısmen iptal etmesinin ardından kamu doktorlarına muayene yolunun kapandığını belirterek, 110 bin doktordan sadece 4 bin 500 doktor ve öğretim üyesinin bu durumdan etkileneceğini bildirdi. Bakan Akdağ, mesai saatleri içerisinde özel muayenehanesinde olan öğretim üyelerini YÖK'e şikayet edeceğini kaydetti. Dün, Haliç Kongre Merkezi'nde, İstanbul'da aile hekimliği kuralarının çekildiği toplantıya katılan Sağlık Bakanı Akdağ, basın toplantısı düzenleyerek tam gün yasasının kısmi iptalini değerlendirdi. Yasaya karşı olanların halkı ve doktorları yanlışa sürüklediğini belirten Bakan Akdağ, "Muayenehanecilik devam etsin derken, 'sağlık hakkı satılamaz' diye pankart açıyorlar. Bu davranışı ayıplıyorum. Bunu yapanlar kafalarının arkasındaki hayalleriyle bizi suçlamaktadır. Niyet okuyuculuğu yapmaktadırlar. Biz sağlığı özelleştirmek gibi bir düşünce içinde değiliz" diye konuştu.

KARTVİZİT VERİP GÖNDERMESİN
Vatandaşın sağlık hakkını öncelikle kamudan alması gerektiğine inandıklarını belirten Akdağ, "Muayenehanecilik bize göre devlette, devletin üniversitesinde çalışan bir hekimin yapması gereken bir şey değildir. Devlet memurlarının ikinci bir iş yapma hakkı yoktur. Neden devlet hastanesine gittiğimizde sıra var deyip göndererek, kartviziti vererek muayenehaneye çağırsın. İşte tam gün yasası bunu engellemek için çıkarılmıştı" dedi. CHP ve Türk Tabipler Birliği'ni de eleştiren Bakan Akdağ, "Biz bir çileyi sonlandırmaya çalışıyoruz. CHP ve Tabipler Birliği de vatandaşın sağlık hakkının alınıp satıldığı kamu hastaneciliğiyle birlikte yapılan muayeneciliğin devamını savunuyor" diye konuştu. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddeler dışında muayenehane açma yasağını onayladığını belirten Akdağ, "10 Ocak 2010'dan itibaren, üniversite hastanesine gittiğinizde hocaya para vermek zorunda değilsiniz. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonraki duruma göre, mesai saatleri içerisinde özel muayene yapamazlar. Şu anda bu durumda olan öğretim üyesi sayısı 900 civarındadır. Büyük gürültü bunlar için kopuyor. Hem Sağlık Bakanlığı'nda çalışan, hem özel muayenehanesi olanlar 3 bin 500 civarındadır. Tamamı 4 bin 500 kişi etmektedir. Biz 4 bin 500 kişinin çıkarını koruyan hükümet olmadık" dedi. Üniversite öğretim görevlilerini takip edeceğini belirten Recep Akdağ, "Vatandaş bu hususta çok çile çekti. Bunu ortadan kaldırmaya kararlıyız. Öğretim üyeleriyle ilgili de açık söylüyorum. YÖK'ün ne şekilde tutum takınacağını bilemiyorum. Vatandaşın mesai saati içerisinde, üniversite hocasının muayenehanesine gitme durumu olursa bunu YÖK'e bildireceğim. Tüm öğretim üyelerinin haberi olsun" diye konuştu.


Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri