Doktorlar isyanda

Performansa dayalı sisteme geçen öğretim üyeleri uygulamayı protesto etmek için sokaklardaydı

Türkiye’nin çeşitli illerinde doktorlar dün eylemdeydi. En büyek eylem İstanbul’da oldu. Çapa Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlanacak olan performans sistemini protesto etti. İstanbul Üniversitesi Beyazıt yerleşkesi önünde toplanan öğretim üyeleri, uygulamayı protesto amaçlı topladıkları 600 imzayı rektörlüğe teslim etti. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ile görüşen öğretim üyeleri, daha sonra bir basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 150 öğretim üyesi adına açıklama yapan Prof. Dr. Raşit Tüker, yeni uygulamanın üniversitelerde eğitim ve araştırma hizmeti için yıkım anlamına geldiğini iddia etti.

Üniversitelerde eğitim ve araştırma hizmetinin birlikte yürütüldüğünü vurgulayan Tüker, “Üniversite dediğimiz zaman öncelikli tıp eğitimi, uzmanlık eğitim anlıyoruz. Araştırmayı, nitelikli sağlık hizmeti anlıyoruz. Bu hizmetin birlikte verildiği bir ortamı anlıyoruz. Performans sisteminin gelmesiyle bütün bu değerler ortadan kaldırılmak üzeredir. Bugünden itibaren önümüzdeki günlerde bizi daha olumsuz gelişmeler götürecektir. Bir süre sonra üniversite hastaneleri ile sağlık bakanlığına bağlı kamu hastanelerinin birleştirildiğini göreceğiz” dedi.

Ticari alana döndü

Performans sisteminin üniversitelerde niceliği arttırıcı bir sağlık hizmetini gündeme getireceğini ifade eden Tüker “Akademisyenler, öğretim üyeleri olarak, asli görevimiz olan tıp eğitimin ve sağlık hizmetini iç içe vermek istiyoruz. Tıp fakültesi hastanelerinde bize dayatılmak istenen performans sistemi ile tıp eğitiminin bozulacağını ve sürdürülemez hale geleceğini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” diye konuştu. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören ise performans sistemi uygulamasının sağlık alanını ticari alana çevirdiğini belirtti.

Kocaeli Tıp Fakültesi hocaları iş bıraktı

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyeleri, performans sistemini protesto etmek amacıyla 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. KOÜ Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyeleri, Sağlık Bakanlığı’nın üniversite hastanelerinde “Bakılan hasta sayısına dayalı performans sistemini” protesto etmek amacıyla iş bırakarak KOÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde bir araya geldi. Kocaeli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Cüneyd Özkürkçügil, “Hayatımızı buna feda etmişken neden bugün hastalara bakmıyoruz ve ameliyathanelerimizi kapatıyoruz. Bunların düşünülmesi gerekir. Sayın Bakan maaş bordrolarının yüksek olduğunu söylüyor ama bizim öyle yüksek maaşlarımız yok. İşte benim maaş bordrom. Yanlış bilgilendirmeyin” dedi.

Avukat dilekçeye 1320, tek soruya 660 lira alacak

İzmir Barosu, 1 Ocak 2011’den 31 Aralık 2011 tarihine kadar geçerli olacak olan avukatlık asgari ücret tarifesini belirledi. Vatandaşlar, sözlü danışmanın 660 TL, bir dava dilekçesinin ise 1320 TL’den başladığı tarifedeki rakamları yüksek bulurken, avukatlar artışın normal olduğunu savundu.

Vatandaşın yolu adliyeye düşerse, bir dilekçe yazdırmak için avukata 1320 TL ödeyecek. 599 TL olan asgari ücretle çalışan bir kişi, avukata dilekçe yazdırmak isterse iki aylık maaşını vermesi gerekecek. Bu yılın ocak ayından aralık ayı sonuna kadar geçerli olacak yüzde 10 ile 30 oranında artışların olduğu yeni tarifeye göre, avukata sözlü olarak danışma 660 TL, bir saatten sonraki her 15 dakika için 200 TL ücret alınması kararlaştırıldı. Yazılı danışma 1320 liraya çıkarıldı. Çağrı üzerine gidilen yerde sözlü danışma için (ilk saat için) 1050 TL, bir saati aşan her 15 dakikaya 390 TL fazla ödenecek. Yeni tarifeye göre, evliliklerini sonlandırmak için avukattan yardım isteyenler, anlaşmalı boşanma davalarında 2 bin 970, çekişmeli davalarda 3 bin 850 TL ödeyecek. Avukatlar, çekişmeli, maddi ve manevi tazminat istemli davalarda 3 bin 850 TL’den aşağı olmamak üzere, tazminat değerinin yüzde 15’ini alacak. Nafaka davalarına 2 bin 480 TL’ye bakılacak.

Avukatmetre işliyor

Avukat hazırlık soruşturmasında hazır bulunursa 1430 TL vekalet ücreti alacak. Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda sanık vekilliği için 8 bin 250 TL, müdahil vekilliği için 5 bin 170 TL, asliye ceza mahkemelerinde sanık vekilliği için 5 bin 170, müdahil vekilliği için 3 bin 300 TL ödenecek. Sulh ceza mahkemelerindeki davalar 2 bin 770 TL’ye takip edilecek. Türkiye’de oturma ve çalışma izni alınması 3 bin 960, miras sözleşmesi, vasiyetname tanzimi, taksim sözleşmesi 4 bin 400 TL, vatandaşlığa kabul ya da vatandaşlıktan çıkma 4 bin 730, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AHİM) takip edilen davalar için duruşmasız 9 bin 900 TL, duruşmalı, masraf dışında 13 bin 200 TL ödenecek. Tapu iptali ve tescili davaları 5 bin 120 TL’den az olmamak üzere, dava değerinin yüzde 15’i, iş mahkemelerinde ise değeri para ile ölçülebilen ve ölçülmeyen davalarda 2 bin 970 ve izale-i şuyu davalarında 2 bin 750 TL ücret alınacak.

vatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri