Doğru bildiğimiz bir yanlış daha

Madde bağımlılığına karşı ilk önlem çocuğun arkadaşlarını tanımak ve psikolojisini izlemek. Uzmanlar ailelerin 'benim çocuğum yapmaz' düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizdi. Doğru bildiğimiz yanlış ise araştırma sonucu ortaya çıktı. Araştırmalara göre

Güvenlik güçlerince yapılan tüm operasyonlara karşı artan uyuşturucu kullanımı “korkutmaya” devam ediyor. Emniyet verilerine göre polis bölgesinde ele geçirilen eroin miktarı 2005’ten sonraki 5 yıllık periyotta yüzde 67 arttı. AMATEM Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Cüneyt Evren, kullanım yaşının giderek düştüğüne dikkat çekti.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Cihan Oruçoğlu’nun haberine göre; TBMM Uyuşturucu Komisyonu’na katılarak bilgi veren Ankara AMATEM Başkanı Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, bir bağımlıyı 1 yıl hiç uyuşturucu kullanmayacak duruma getirme yönündeki tedavi başarısının bile yüzde 20’lerin altında olduğunu belirterek bir kez bağımlı olan kişinin ömür boyu bu bağımlılıktan kurtulmasının mucize olduğunu ifade etti.

AMATEM Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Evren, yakalanan uyuşturucu miktarının önemine dikkat çekerek, “Fakat bu Türkiye’deki kullanım miktarını tek başına yansıtmaz. Çünkü yakalanan uyuşturucunun bir kısmı ‘geçiş’ sırasında yakalanmıştır ve ülke içerisinde kullanılmayacaktır. Bilinmesi mümkün değildir” dedi.

MADDEYE ULAŞMAK KOLAY

AMATEM’den yardım alan kullanıcıların artmasını “işin doğasında olan bir durum” olarak değerlendiren Evren, “Ülkemizde kullanım oranları, ABD ve Avrupa ile kıyaslandığında her açıdan daha düşük. Ülkemizde dolaylı yollardan kullanım artıyor. Kullanım yaşı giderek düşüyor ve yatış tedavisi verdiğimiz hastaların sayısı artıyor. Maddeye ulaşılabilirlik kolaylaşıyor. Yatkınlığı olan kişiler madde ile karşılaşınca yaş ortalaması da düşüyor. Tüm bunlar kullanımın arttığını gösteriyor” diye konuştu.

Yatkınlığı olan kişilerin maddeye ulaşmadan kontrol altına alınmasında ailelere görevler düştüğünün altını çizen Evren, “Burada en önemlisi, ‘Benim ve çocuğumun başına gelmez’ düşüncesidir. Bunun yanında çocukların çevresini, arkadaş ortamlarını, ruhsal durumlarını, değişiklikleri takip edilmelidir. Uygun iletişim kurmak da çok önemlidir. Ancak bu şekilde önlem alınabilir” dedi.

YOKSUL AİLELERDE DAHA FAZLA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin İstanbul’daki lise öğrencileri arasında yapılan araştırmada, ekonomik durumu çok kötü olan ailelerin çocuklarının daha fazla alkol, sigara ve esrar tükettikleri belirlendi. 28 ilçede, 154 lisedeki 31 bin 272 öğrenciyi kapsayan araştırmaya göre orta gelir sınıfındaki ailelerin çocuklarında esrar kullanımının en az olduğu saptandı. Ailesinin ekonomik durumu çok iyi olan öğrencilerin yüzde 4’ü hayatlarında en az bir kez esrar kullanırken, orta sınıf gelir grubundaki ailelerin çocuklarında bu oran yüzde 2.8 - 3.1 olarak saptandı.

ÇOCUK BAŞINA 300 TL

• Okullarda ve yetişkinlerde uyuşturucu kullanım oranı her yıl ikiye katlanıyor.
• Esrar ve bali gibi uyuşturucu kullanımının en fazla görüldüğü il: Diyarbakır.
• Tedavi için başvuranların yüzde 67’si Güneydoğu kökenli.
• Bağımlı çocuklar arasında, sokak çocuklarının oranı yüzde 6, aileleri ile birlikte yaşayan çocukların oranı yüzde 94.
• Uyuşturucu kullananların ortak enjektör kullanımı üçte iki düzeyinde yaygın. Bu nedenle Hepatit ve HIV virüsü yüksek. Türkiye’de bağımlılar arasında Hepatit C hastalığı yüzde 80 düzeyinde.
• Diyarbakır’daki yaygınlığın nedeni; göç, sosyoekonomik yoksunluk ve çok çocukluluk.
• Bu nedenlerle; çocuklar suç çetelerine kiralanıyor. Çocuk başına 300 TL alınıyor.
• Cezai ehliyeti olmadığı için 11 yaşındaki çocuklar uyuşturucu satıcılığı başta olmak üzere, gasp, kapkaç, hırsızlık, yankesicilik gibi suçlara bulaştırılıyor.
• Yapılan araştırmaya göre; cuma ve cumartesi günü çocuklarının nerede olduğunu bilmeyen ailelerin çocuklarında bağımlılık oranı çok yüksek.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri