'Doğayı kendimize düşman ettik'

Bitkilerin koruyucu, önleyici ve tedavi edici güçleri konusunda çalışmalarıyla tanın Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, insanlığın hızla doğayı kendisine karşı savaşan bir düşman haline getirmeye başladığını söyledi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Adapazarı Kültür Merkezi'nde 'Bitkilerle Sağlıklı Yaşam' konulu konferansta konuşan Saraçoğlu, teknolojinin yararları kadar zararları da olduğunu belirtti. Bir zamanlar, teknolojiye koşan insanın son yıllarda teknolojiden kaçmaya başladığını ifade eden Saraçoğlu, "Bunun yanında tohum, biyolojik ve ekonomik silaha dönüşmüş durumda. İnsanoğlu, hızla doğayı kendisine karşı savaşan bir düşman haline dönüştürüyor." dedi.

Doğanın ekolojik, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik dengesinin bozulduğunu, Allah'ın (cc) doğayı süs olsun diye yaratmadığını vurgulayan Saraçoğlu, "Doğa bir denge, nizam, kural ve düzen üzerine kuruldu. Fakat bin yılda oluşanı bir günde tüketir olduk. Üzerimize gelen güneş ışığı bile değişti. En az 5 bin çeşit kanserojen kimyasallar ve türevleri var. Seyrek duyulan hastalıklarda artış oldu. Bütün bunları tartışmalıyız. Hep birlikte önlem almalıyız." diye konuştu.

"Bize kültürümüzü unutturmaya çalışıyorlar, yaşandığımız sıkıntıların başında bu geliyor" diye konuşan İbrahim Saraçoğlu, şunları kaydetti: "Bakın çocuklara, ilkokulda yontma taş devri, cilalı taş devri anlatılıyor. Bu fevkalade yanlış bir durum. Çocuklara bu yalan yanlış bilgiler anlatılacağına doğa tanıtılmalıdır. Avrupa'ya gidin bakın. Bir çocuk bitkilerin özellikleriyle birlikte isimlerini kolaylıkla sayabilir. Bizde ise maalesef üniversite öğrencilerimiz bile bitkileri tanımıyor. Bunu acilen düzeltmeliyiz. Unutulan kültürümüzü yeniden hatırlamalı ve yaşamalıyız. Kaybolan değerlerimizi yeniden elde etmeliyiz."

Gıda terörünün insanlığı tehdit etmeye başladığını vurgulayan Saraçoğlu, doğaya dönmek için toplumsal bir hareketin gerekli olduğunun altını çizdi. Sahip olunan toprakların kıymetini de bilmek gerektiğini belirten İbrahim Saraçoğlu, "Anadolu topraklarının tüm ürünleri bir markadır. Anadolu doğal tohum gen bankasıdır." dedi.
ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri