Doğan Yayın Holding'e Maliye'den 826 milyon liralık rekor ceza

Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarından Doğan Yayın Holding'e kesilen vergi cezalarına bir yenisi daha eklendi.

İki ay önce Maliye'nin 35 milyon TL ceza tebliğ ettiği holdinge 826,3 milyon liralık yeni bir ihbarname gönderildi.



Şirketten Borsa'ya ulaştırılan yazıda 'Halkalı Vergi Dairesi tarafından önceki gün, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin vergi inceleme raporları' dayanak gösterilerek vergi ceza ihbarnamesi tebliğ edildiği belirtildi. Edinilen bilgilere göre holdinge, mevzuata uymayarak vergi kayıp ve kaçağı oluşturduğu gerekçesiyle ceza kesildi. Yetkililer iki ay önce tebliğ edilen vergi cezası ile dün duyurulanın konu olarak birbiriyle bağlantılı olduğunu söyledi. Şirket, vergi inceleme raporlarında yer alan iddialara karşı her türlü yasal hakkını kullanacağını bildirdi. Açıklamanın ardından grubun Borsa'daki hisseleri büyük oranda değer kaybetti. Şirketlerin piyasa değeri 462,5 milyon lira geriledi. Doğan Yayın Holding'in bünyesinde Hürriyet, Milliyet, Referans, Radikal, Posta, Fanatik ve Vatan gazetelerinin yanı sıra Yaysat, Kanal D, Star TV ve CNN Türk ve birçok kuruluş yer alıyor. Holdinge iki ay önce gönderilen tebligatta da iştirak hisselerinin satın alınmasına ilişkin finansman giderlerinin (kur farkı ve faiz giderlerinin) gider yazılamayacağı yönünde karar verilmişti. DYH'den dün yapılan açıklama İMKB'yi de olumsuz yönde etkiledi. Vergi cezası özellikle Borsa'nın ilk seansında holding hisselerinde büyük düşüşlere sebep oldu. Açıklamanın ardından Doğan Yayın Holding, Doğan Holding, Petrol Ofisi, Hürriyet Gazetecilik ve Doğan Gazetecilik gibi grubun önde gelen hisseleri, değer kaybederek ilk seansı taban fiyattan kapattı. İkinci seansa da taban fiyattan başlayan grup hisseleri daha sonra gelen tepki alımlarıyla toparlandı. Maliye ile Doğan Grubu arasındaki vergi cezası konusu geçen yıllarda da gündemi meşgul etmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı ile holding arasında, Petrol Ofisi'nin toplam 985 milyon TL'lik vergi ve ceza borcu konusunda iki yıl önce anlaşmaya varılmıştı. POAŞ ile toplam 275 milyon 316 bin lira ödeme yapması konusunda uzlaşma sağlanmıştı. Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından gruba ait Petrol Ofisi ile Erk Petrol'ün de aralarında bulunduğu akaryakıt dağıtım şirketlerine kesilen cezanın Danıştay'da görüşülmesine devam ediliyor.

Denetim ve vergi incelemelerini aralıksız devam ettiren Maliye Bakanlığı'nın, Doğan Yayın Holding'e toplamda yaklaşık 826,3 milyon TL'lik vergi ceza ihbarnamesi tebliğ ettiği dün ortaya çıktı. Halkalı Vergi Dairesi tarafından önceki gün şirkete, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin olarak vergi inceleme raporları dayanak gösterilerek 132 milyon 921 bin 473 TL tutarında vergi aslı ödemesiyle 693 milyon 179 bin 4 TL tutarında vergi ziyaı ve 165 bin TL tutarında özel usulsüzlük cezalarını içeren toplamda yaklaşık 826 milyon 265 bin 477 TL'lik vergi-ceza ihbarnamelerinin tebliğ edildiği belirtildi. Halkalı Vergi Dairesi'nin 862,3 milyon TL ceza kestiği Doğan Yayın Holding, haksızlığa uğradığıyla ilgili İMKB'ye cevabi yazı yolladı. Açıklamada, Doğan TV Holding'deki Doğan Yayın Holding hisselerinin Axel Springer AG'ye devir işleminin 2007 yılında gerçekleştiği, vergi inceleme raporunda yer alan 'Doğan TV Holding AŞ hisse senedi devir işleminin 2006 yılında tamamlandığı' iddiasının herhangi bir hukuki geçerliliğinin olmadığının aşikar olduğu bildirildi. Açıklamada, vergi inceleme raporlarında eleştiri konusu olan şirketin uygulamalarının yasal düzenlemelere ve Maliye Bakanlığı'nın tebliğ, sirküler ve muktezalarına uygun olduğu belirtilerek vergi inceleme raporlarında yer alan iddialara karşı her türlü yasal hakkın kullanacağı ifade edildi.

Son iki ayda iki vergi cezası

Maliye'nin vergi cezasına ilişkin dün İMKB'ye yazı gönderen DYH, benzer bir açıklamayı da 25 Aralık 2008 tarihinde yaptı. O açıklamada Maliye tarafından kendilerinden toplam 34 milyon 950 bin YTL vergi cezası talep edildiği açıklandı. Akaryakıt sektörünün önde gelen şirketlerinden Petrol Ofisi (POAŞ) ile Maliye, uzun süre gündemden düşmeyen vergi cezası konusunda Mayıs 2007'de uzlaşma sağlamıştı. Buna göre şirketin ödeyeceği vergiye yüzde 50 indirim uygulandı. O dönemde şirketten yapılan açıklamada toplam 275 milyon 316 bin yeni liranın 30 gün içerisinde ödeneceği duyurulmuştu. Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesi 2002-2006 dönemi için firmaya toplam 985 milyon YTL vergi ve ceza ödemesi tebliğ etmişti. Bunun 359,99 milyon yeni lirası vergi, geri kalan kısmı ise vergi cezası idi.


zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri